Amerikanci osječki projekt "internetske farme" financiraju sa 1,4 milijuna dolara

AMERIKANCI će osječku tvrtku Farmeron, koja je razvila web aplikaciju koja poljoprivrednicima pomaže u organiziranju njihovih gospodarstava, financirati sa 1,4 milijuna dolara.

Vlasnik Farmerona, koji mnogi nazivaju i "Google Analyticsom za farme", Matija Kopić se je rodio i odrastao na poljoprivrednom gospodarstvu te je projekt započeo još kao student nakon što je shvatio da njegov otac uvijek ima problema sa organiziranjem podataka sa farme, piše Forbes. Mnogo podataka je pisao po velikim papirima koje je potom bilo nemoguće sve pratiti.

Mogu pratiti podatke za svaku kravu

Sa Farmeronom poljoprivrednici dobivaju web aplikaciju koja im u realnom vremenu pruža podatke o stanju na farmi, a to ide toliko detaljno da mogu vidjeti informacije za svaku pojedinu kravu. Među podacima se nalazi količina proizvedenog mlijeka, težina, medicinski postupci, "zdravstveni karton" i još mnoge stvari.

"Obično su podaci dostupni, ali ih samo treba sve skupiti na jednom mjestu i analizirati", kazao je Kopić za Forbes.Vlasnik Farmerona je posjetio mnoge farme u Europi kako bi doznao što im treba. Program je na internetu pustio u studenom 2011. godine i već ga koristi oko 450 farmi.

Središte tvrtke i dobar dio "prodajnih snaga" će se iz Hrvatske preseliti u SAD dok će tehnički dio ostati u našoj zemlji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.