Američki ministar obrane Hagel: Kobane predstavlja veliki problem, čeka nas dugotrajna borba

Foto: FAH

AMERIČKI ministar obrane Chuck Hagel u subotu je rekao da je sirijski grad Kobane, koji je na udaru snažne ofenzive Islamske države (IS), veliki problem, ali da su zračni napadi ipak donekle pridonijeli potiskivanju džihadista.

"Činimo što možemo zračnim napadima kako bismo pomogli u postiskivanju IS-a i činjenica je da je tu ostvaren neki napredak", rekao je Hagen u Santiagu, glavnom gradu Čilea, jednoj od postaja njegove šestdnevne turneje po Južnoj Americi.

"To je vrlo težak problem", dodao je, govoreći o Kobaneu.

Borba protiv IS-a dugotrajna

Hagel je naglasio da će borba protiv džihadista IS-a, koji su zauzeli velike dijelove Sirije i Iraka, biti dugotrajna.

"To je dugotrajna operacija. Teško je i složeno, tražit će mnogo čimbenika. Surađujemo s (koalicijskim) partnerima", kazao je.

Na pitanje o tome kakvo je stanje u Iraku, Hagel je ustvrdio da je Bagdad pod potpunom kontrolom iračkih sigurnosnih snaga, koje tamo nastavljaju učvršćivati položaje.

"I dalje im pomažemo zračnim udarima i savjetima", rekao je.

IS šalje pojačanja u Kobane

Islamska država (IS) šalje brojna pojačanja u Kobane, kurdski grad u Siriji koji već mjesec dana pokušava osvojiti, suočena sa žestokim otporom kurdskih snaga, objavio je u nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava.

"Šalju borce iz pokrajina Raka i Alep", glavnih uporišta IS-a na sjeveru Sirije, kazao je Rami Abdel Rahman, direktor te organizacije koji raspolaže širokom mrežom civilnih, medicinskih i vojnih izvora po Siriji. "Čak šalju osobe koje nemaju puno iskustva u borbi".

"Radi se o ključnoj bitci: ako zauzmu Kobane, borba protiv IS-a u Siriji trajat će jako dugo. Ako ne uspiju, to će biti težak udarac njihovom ugledu među džihadistima", ističe on. "Sve su dali u tu bitku".


Nakon što su džihadisti u petak zauzeti glavni stožer kurdskih snaga, "nije bilo pravog napretka IS-a", rekao je Rahman.

Preko 40 posto Kobanea u rukama IS-a

IS kontrolira 40 posto Kobanea, posebice istočni sektor i četvrti na jugu i zapadu grada. Preuzeo je kontrolu nad glavnim stožerom kurdskih snaga na sjeveru, otprilike kilometar od turske granice.

Europska komisija odobrila je u nedjelju 3,9 milijuna eura humanitarnim organizacijama koje pomažu izbjeglicama iz Kobanea u Tursku.

Europa pomaže izbjeglicama

"Više od 180.000 Sirijaca raseljeno je u Turskoj nakon intenzivnih sukoba u Kobaniju, čime se povećavaju posljedice onoga što je već najveća humanitarna kriza naše epohe", ističe u priopćenju europska povjerenica zadužena za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva.

"Ta sredstva namijenjena su humanitarnim organizacijama koje na terenu upravljaju masovnim priljevom izbjeglica", kaže ona.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.