Alarmantni podaci HNB-a: Sve više građana i tvrtki ne može plaćati svoje kredite!

PREMA informacijama koje je Hrvatska narodna banka objavila na svojim internetskim stranicama, udio tzv. loših kredita, odnosno onih koji su samo djelomično nadoknadivi ili nenadoknadivi, porastao je u odnosu na prošlu godinu za 1,2 posto te sada iznosi 36,2 milijarde kuna.

Od ukupno 291,7 milijardi kuna kredita u Hrvatskoj čak 12,42 posto je "loših", dok je protekle godine taj udio bio 11,23 posto, stoji u izvještaju HNB-a. Od 2008. godine udio "loših" kredita porastao je za čak 7,48 posto.

Trgovačka društva u najvećim problemima

Podaci po sektorima pokazuju kako državne jedinica najurednije plaćaju svoje kredite, dok najviše problema s otplatom imaju trgovačka društva. Naime, kod njih je udio "loših" kredita čak 20,10 posto!

Građane muče stambeni i hipotekarni krediti

Stanovništvo se najviše zadužuje putem stambenih kredita, koji su krajem prošle godine iznosili 59,6 milijardi kuna, od ukupnih kredita u iznosu od 128,1 milijardi.

Najveći udio nenaplativih kredita kod stanovništva su hipotekarni krediti u iznosu od 695 milijuna kuna.

Najveći udio loših kredita u kunama

Zanimljiv je podatak kako je najveći udio loših kredita u kunama, odnosno 16,8 posto u ukupnim kunskim kreditima. Kod kredita stanovništvu u eurima udio loših kredita je 6,93 posto, a u francima 8 posto.

U strukturi kredita vezanih za švicarski franak daleko je najniži udio loših kredita od 1,77 posto kod onih za kupnju automobila, a najveći, od 40,24 posto kod kredita trgovačkim društvima.

Među najnižima je i udio loših u stambenim kreditima stanovništvu vezanih uz euro, kojih je 3,29 posto ili nešto više od milijardu kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.