Afera Planinska: "Cijena zemljišta precijenjena čak četiri puta"

Foto: Hina

NA SUĐENJU za aferu Planinska Ivi Sanaderu i ostalim optuženima svjedočio je sudski vještak za graditeljstvo Davorin Štengl.

Štengl je ostao pri ranijem nalazu USKOK-u iz 2009. u kojem je on zemljište u Planinskoj procijenio na 10 i pol milijuna kuna za razliku od 40 milijuna vještaka Mate Bitange.

"To je četiri puta više od vrijednosti zemljišta koja je u njegovoj procjeni procijenjena 2.000 eura po četvornom metru. Od 1985. godine sam vještak i moram priznati da nisam vidio na tržištu tu cijenu po 'kvadratu' parcele. Tražio sam najskuplje parcele u Zagrebu i najskuplja zemljišta. Cijene za Tuškanac, Pantovčak, Horvatovac do predsjedničkih dvora, sve se kreću maksimalno do 1.100, 1.200 eura", naveo je Štengl.

Sanaderova i obrana trećeoptuženog Mladena Mlinarevića prigovorile su njegovu nalazu tvrdeći kako nije uračunao parametar brutto razvijene površine (BRP), odnosno potencijalnih 8 tisuća 'kvadrata' nove gradnje u Planinskoj. Prethodno je Štengl naglasio da je dobio nalog USKOK-a procijeniti vrijednost postojeće nekretnine, namijenjene kupnji za Čobankovićevo ministarstvo, a ne za rušenje i veću gradnju. Doduše, potvrdio je da je zagrebački GUP-o dopuštao tu mogućnost, no za taj zahvat trebalo bi srušiti sve okolne četverokatnice.

"To bi iziskivalo osiguranje parkirališta kroz dvije, tri podzemne etaže i svega ostaloga, što je preskupo za takvu lokaciju koja uopće ne podnaša takvu zgradu. Nju je jedva podnijelo nekakva zgrada poput Importanne centra na Iblerovom trgu koja je u srcu Zagreba", zaključio je vještak Štengl.

Podsjetimo, Fiolićeva zgrada prodana je Ministarstvu regionalnog razvoja za gotovo 80 milijuna kuna. Bivši premijer optužen je da je nakon tog aranžmana od Fiolića dobio 17 milijuna kuna provizije. Suđenje se nastavlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.