Afera Libor: SAD tuže 13 banaka zbog namještanja kamata

Foto: stockphotos4free

AMERIČKA  uprava za kreditne unije (NCUA) pokrenula je  sudski postupak protiv 13 velikih međunarodnih banaka u okviru globalne akcije oko skandala u vezi s manipuliranjem Londonskom međubankarskom kamatnom stopom (Libor).

NCUA navodi da želi povratiti dio sredstava koji su izgubile poslovne kreditne unije koje je nadgledao, a koje su propale.
 
"Imamo odgovornost tražiti povratak sredstava na sve moguće načine, od onih, koji su kreditnim unijama nanijeli gubitke od više milijardi dolara", izjavila je predsjednica odbora NCUA Debbie Martz, dodajući da je tužba, u kojoj se navodi da su banke prekršile federalne i regionalne antimonopolske zakone, podnijeta u sudu u Kansasu.
 
NCUA dodaje da je širom svijeta pokrenuto oko 40 tužbi u vezi sa namještanjem Libora. Do sada su tri banke, UBS, Royal bank of Scotland (RBS) i Barclays, kažnjene s ukupno 2,5 milijardi dolara.
 
Uz navedene banke, američke vlasti pokrenule su tužbu protiv Credit Suisse, JP Morgan Chase, Lloyds, VestLB, Societe Generale, Raiffeisen, Bank Royal Canada, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.
 
Regulatorna agencija također je najavila tužbu protiv Morgan Stanleya i osam drugih međunarodnih banaka zbog prodaje 2,4 milijarde spornih vrijednosnica kreditnim unijama.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.