Afera Kamioni: Berislav Rončević oslobođen krivnje!

Foto: Hina

BIVŠI ministar obrane Berislav Rončević danas je, u ponovljenom postupku, nepravomoćno oslobođen u slučaju "kamioni" u kojem ga se teretilo da je pri nabavi vojnih kamiona 2004. oštetio državni proračun za oko 10 milijuna kuna.

Iako je tijekom oba suđenja optuženičku klupu dijelio s bivšim pomoćnikom Ivom Bačićem Uskok je prošlog tjedna odustao od njegova kaznenog progona, ističući da je o navodnim nepravilnostima izvijestio Vojno-sigurnosnu obavještajnu agenciju koja je zatražila istragu i obavijestila nadležne.

Horvatović: Nije dokazano da je Rončević zlouporabio položaj

Predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović rekao je kako je Vijeće jednoglasno donijelo oslobađajuću presudu. "Prvooptuženi Berislav Rončević oslobađa se optužbe".

Horvatović je pojasnio kako nije utvrđeno da je Rončević zlouporabio položaj i ovlasti pri nabavki kamiona.

"Nije utvrđeno niti da bi prvooptuženi Berislav Rončević, kao ministar obrane, postupio protivno nekom zakonu ili podzakonskom aktu. Ili da je na nekoga od svojih suradnika, koji su sudjelovali u postupku nabavke kamiona, utjecao da nešto učini, što je protivno zakonu, ili da nešto ne učini. Zbog svega navedenoga u ovom postupku nije dokazano da je Berislav Rončević, kao ministar obrane, zlouporabio ili iskoristio svoj položaj i ovlasti i time prouzročio štetu MORH-u ili Republici Hrvatskoj velikih razmjera, pa ga je sud oslobodio od optužbe", istaknuo je Horvatović

Rončević: Ne znam čemu je služilo inzistiranje na ovom postupku


Nakon što je nepravomoćno oslobođen svih optužbi za zlouporabu položaja i ovlasti oko nabave kamiona, bivši ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević dao je izjavu novinarima.

"Čuli ste i sami obrazloženje, ono što ja govorim već devet godina: nikakve zlouporabe položaje, nikakvih nečasnih namjera prema Republici Hrvatskoj i nikakve štete. I rekao sam vjerujem u hrvatsko pravosuđe i naravno da sam zadovoljan odlukom. Mislim da je svima koji su htjeli slušati jasno koji su razlozi za ovakvu odluku. Mnogi su znali i te razloge prije pa su inzistirali na ovom postupku, ne znam zbog čega, ne znam čemu je to služilo ali nismo svi jednaki".

Rončević je imao i poruku za bivšeg predsjednika Stipu Mesića.

"Imam poruku. Branio sam se od optužbi da sam učinio kriminal i rekao sam jednu neprimjerenu rečenicu, danas mi je žao zbog toga. Upućena je brzopleto prema osobi koja je kudikamo veće životne dobi, nije primjereno ni životnoj dobi osobi, a ni funkciji koja je ta osoba obnašala. Evo samo mi je žao zbog toga", rekao je Rončević.

Šuker nije iznenađen

Stigle su i prve političke reakcije. Rončevićev nekadašnji kolega u Vladi Ivan Šuker istaknuo mu je kako mu je ljudski drago da je oslobođen krivnje. Odluka ga nije iznenadila.


"Zašto bi me iznenadila? Vjerojatno je iznenadila one koji su ga sve ovo vrijeme pljuvali", rekao je Šuker.

SDP-ov Nenad Stazić, inače predsjednik nekadašnjeg istražnog povjerenstva za kamione koje je HDZ-ovom većinom utvrdilo da nije bilo zlouporabe položaja i ovlasti, nije bio raspoložen za komentare. Pozvao se na nepravomoćnost presude.

"Ne smijem javno komentirati nepravomoćnu prvostupanjsku presudu. Nemam vam što drugo reći. Ne smijem", rekao je Stazić.

Rončević smatrao da je žrtva političkog progona

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Rončević zlorabio ministarsku dužnost na kojoj je trebao štiti državne interese jer je favorizirao tvrtku Eurokamioni od koje je za oko 34 milijuna kuna kupljeno 39 vozila. Isticali su da je znao kako su ostale tvrtke koje su prethodno sudjelovale na pozivnom natječaju imale povoljnije ponude zbog čega je trebao kupiti vozila koja su zadovoljavala tehničkim uvjetima, ali i cijenom.

Rončevićeva obrana, međutim, ponavljala je da tijekom suđenja nije utvrđeno da je bivši ministar povrijedio opće propise ni kako je utvrđena šteta visokih razmjera. Suprotno Uskoku obrana je tvrdila da je i financijsko-knjigovodstvena vještakinja utvrdila da je ministarstvo kamione nabavilo po tržišnoj cijeni, odnosno da nije bilo razlike između tržišne i ugovorene cijene.

Rončević od početka smatrao da je žrtva političkog progona bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je u predizbornoj kampanji 2005. prvi spomenuo "aferu kamioni". I na kraju ponovljenog suđenja u svojoj je obrani odbacio sve optužbe, naglašavajući da nije oštetio proračun "niti za jednu kunu".

Suđenje je ponovljeno jer je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu kojom su zbog nabave vojnih kamiona Rončević i Bačić nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.