Abe će izraziti žaljenje u govoru o imperijalističkoj prošlosti Japana

Foto: FAH

JAPANSKI premijer Shinzo Abe je novinarima otkrio da će u povodu obilježavanja 70. godišnjice završetka Drugoga svjetskog rata, polovinom kolovoza, u govoru izraziti "žaljenje" zbog japanske vojne prošlosti.


Nije kazao hoće li se u službenom govoru koji će održati uoči 15. kolovoza, datuma japanske kapitulacije, ponovno ispričati poput svojih prethodnika.

Žaljenje zbog vojne prošlosti

"U govoru ću izraziti žaljenje zbog japanske vojne prošlosti, no spomenut ću i pacifistički put koji je Japan odabrao nakon rata te doprinos Japana u razvoju azijsko-pacifičke regije te svijeta", kazao je Abe na marginama obilježavanja 70. godišnjice nuklearnog napada na Hirošimu.

Dodao je i da će ponoviti sva stajališta koja su prije njega izrazili njegovi prethodnici, šefovi prijašnjih japanskih vlada.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je odbor stručnjaka koji je činilo 16 sveučilišnih profesora, novinara i direktora tvrtki u četvrtak iznio svoje mišljenje. "Donijet ću odluku o datumu i modalitetima govora pošto sam čuo stajalište odbora", kazao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.