Abbott: Australci moraju dati "slobodu za sigurnost"

Foto: Hina

OSOBNE slobode će se morati ponovno definirati, poručio je u ponedjeljak australski premijer Tony Abbott nakon što je objavljen izvještaj o talačkoj krizi u sydneyskom kafiću.

Premijer je građanima rekao da ih je "sustav iznevjerio" i upozorio na "zlokobno doba tame", zavjetujući se da će predano raditi na proširenju zakonskih okvira za borbu protiv terorizma.

"Ako postoji izbor između slobode za osumnjičene ili više moći za našu policiju i obavještajne agencije, mi moramo izabrati podršku našim agencijama," rekao je.

Izjave premijera stižu u trenutku kad ankete pokazuju osipanje podrške australskim konzervativcima i predstavljaju nastavak stremljenja uvođenju širih ovlasti za sigurnosne službe koje u kontinuitetu traje od 11. rujna.

"Nažalost, Australci će još neko vrijeme morati izdržati više sigurnosti nego što smo to navikli i više neugodnosti nego što bi to željeli," rekao je premijer u parlamentu tijekom prošlogodišnje obljetnice terorističkog napada na Ameriku.

> Upozorenje o masovnom nadzoru u Europskoj uniji

Paket zakona kolokvijalno nazvan "strani borci" uvodi kazne za australske građane koji se odluče za pridruživanje Islamskoj državi ili drugim terorističkim organizacijama, ali uključuje i takve odredbe kakva je efektivna kriminalizacija "zviždača" i istraživačkog novinarstva. Osobama koje otkriju informacije povezane s nacionalnom sigurnošću prijete kazne do deset godina zavora.


Australski obavještajci već imaju nesmetan pristup elektroničkoj pošti, telefonskim pozivima i porukama, no vlada želi standardizirati praksu i sada traži da pružatelji internetskih usluga "meta-podatke" čuvaju dvije godine.  

Nacionalni sindikat australskih novinara (MEAA) tvrdi da su novi zakoni još jedan korak prema gušenju medijskih sloboda.

"Mi smo izrazito zabrinuti zbog režima pohrane i čuvanja podataka jer on u svom sadašnjem obliku novinarima onemogućuje da osiguraju anonimnost izvora," rekao je Christopher Warren iz MEAA-e za Al Jazeeru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.