14-godišnjeg dječaka zlostavljali i prisilno ga tetovirali?

Foto: Udruga Kreativa

PREDSJEDNICA Kreative Zagreb, Marija Žnidarec, upozorila je na slučaj navodnog zlostavljanja 14-godišnjeg dječaka, trenutno štićenika doma Antun Gustav Matoš. Njega je navodno silovao sedamnaestogodišnjak koji je također bio štićenik u Psihijatrijskoj bolnici Lopača u Rijeci gdje su obojica jedno vrijeme zajedno boravili.

"Dječak je osim toga bio prisilno tetoviran, maltretiran te prisiljen na konzumaciju droga. Cilj je bio upozoriti na to da se radi o jednom od najstrašnijih zločina prema djeci koji su se u zadnje vrijeme događali u Hrvatskoj i upozoriti na loše stanje u sustavu skrbi nad djecom, te pozvati nadležne institucije da provedu temeljitu istragu o ovom slučaju, istraže odgovornost djelatnika i sankcioniraju zlostavljače, te zaštite svu djecu koja proživljavaju isto. Kreativa Zagreb je kontaktirala ravnateljicu zagrebačkih dječjih domova, Jasnu Ćurković Kelava, koja se prvo ogradila od svega rekavši kako se zlostavljanje dogodilo u drugoj instituciji, a kasnije je rekla kako je dječak rekao kako se zove zlostavljač (koji je navodno štićenik odgojnog doma u Rijeci) te kako će to prijaviti policiji da se istraži", ističu iz Kreative.

Održan je i razgovor s predstojnicom Dječjeg doma A.G.Matoš, Đurđom Ćaćić, kojem je prisustvovao i zlostavljani dječak koji je bio u vidljivo lošem stanju od lijekova koje pije zbog terapije te je i sam potvrdio da mu je od njih loše. Uznemireno je reagirao na pokušaj gospođe Ćaćić da ga odvede nakon toga.

Kreativa Zagreb je o ovom slučaju obavijestila pravobraniteljicu za djecu, ravnateljicu Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreb, predsjednika Republike, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Europsku komisiju, Skupštinu Grada Zagreba, Vladu RH te ostale nadležne institucije.

Ravnatelj bolnice: To je laž


"U članku su navedene informacije koje su difamativne, i u konačnici neistinite u dijelu koji se tiče Psihijatrijske bolnice Lopača. Nikakav 14-estogodišnjak nije i niti će ikada biti zlostavljan u našoj bolnici. Djelatnici bolnice sa svojim pacijentima postupaju sukladno pravilima struke o čemu ja kao ravnatelj ustanove, a i ostali liječnici i srednje medicinsko osoblje jako i neprestano vodimo računa, tako da je laž da se itko tukao, bio tetoviran i silovan i sl. u našoj bolnici. Isto ako se je negdje desilo doista je strašno i za svaku osudu. Neosnovano i neprovjereno iznošenje neistina narušava ugled naše bolnice i svih njenih djelatnika, a govori više o osobama koje na takav način plasiraju informacije. Neistina koja je objavljena ponukati će nas da poduzmemo zakonom predviđene korake", ustvrdio je ravnatelj bolnice Lopača Radmir Rakun.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.