NBA LIGA

Zvijezda NBA prvaka dobila dosad neviđeni ugovor

Foto: Getty Images / Guliver Image

NBA PRVACI Toronto Raptorsi nagradili su svoju najveću zvijezdu nakon odlaska Kawhija Leonarda ugovorom kakav još nije viđen u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Kyle Lowry bio je jedan od četiri ključna igrača Raptorsa kojima je na kraju predstojeće sezone istjecao ugovor, ali sinoć su ga produljili na još jednu godinu. Lowry će u sezoni 2020./21. zaraditi 31 milijun dolara, što ga čini prvim igračem u povijesti NBA lige starijim od 32 godine kojem prva (u ovom slučaju i jedina) godina ugovora donosi više od 30 milijuna.

Najdugovječniji je igrač Raptorsa i prvak

Za Lowryjem je sedam sezona u Torontu i najdugovječniji je igrač Raptorsa. Gledajući samo statistiku, ne bi bilo lako opravdati ovakav ugovor jer je punašni razigravač u protekloj sezoni postizao samo 14,2 koša po utakmici, a samo je u prvoj sezoni u Kanadi zabijao manje. No imao je 8,7 asistencija, daleko najviše u 13-godišnjoj NBA karijeri.

Nakon Leonardova odlaska opravdano se postavljalo pitanje smjera u kojem će Raptorsi ići. Jasno je da bez njega više nisu kandidati za naslov, ali i dalje su jako dobra momčad koja se u regularnom dijelu sezone može bez problema plasirati među tri ili četiri najbolje na Istoku.

Najlogičnije je bilo maksimalno odigrati predstojeću sezonu, biti dostojanstven branitelj naslova, a onda krenuti u rekonstrukciju jer svim veteranima idućeg ljeta istječe ugovor. Osim Lowryja, u posljednjoj godini ugovora su Serge Ibaka, Marc Gasol i Fred VanVleet, a treba osigurati dugoročni ostanak najveće mlade zvijezde Pascala Siakama.

Ugovori istječu svim veteranima, a na tržištu neće biti adekvatne zamjene

No problem je u tome što je spomenuti četverac Raptorsa praktički najbolje što će se moći naći na tržištu slobodnih igrača idućeg ljeta. Niti jednoj pravoj zvijezdi ne istječe ugovor do ljeta 2021., što znači da prostor pod "salary capom" koji je trebao nastati odlaskom veterana ne bi mogli iskoristiti za dovođenje superstara poput Giannisa Antetokounmpa još godinu dana.

Zato su Lowry, Ibaka i Gasol i prije početka sezone označeni kao kandidati za trejd, kako ih Raptorsi ne bi izgubili bez odštete, nego ipak dobili nešto zauzvrat. Međutim, to bi značilo da su odustali od ikakvih ambicija u doigravanju.

Na ljeto 2021. žele dovesti Giannisa

Odlasci Ibake i Gasola i dalje su mogući u slučaju prave prilike za trejd, kakve njihov generalni menadžer Masai Ujiri majstorski iskorištava. No zadržavanjem Lowryja prvaci su se osigurali da idućeg ljeta ne spiskaju ogroman novac koji će im biti na raspolaganju i kompromitiraju vlastite akcije za ključno ljeto 2021.

Lowry nije ovaj ugovor dobio zato što je pred njim velika budućnost, karijera mu je pri kraju. Dobio ga je u znak zahvalnosti za sve što je napravio za jedini kanadski NBA klub u proteklih sedam godina, u kojima se etablirao kao vjerojatno najveći igrač Raptorsa svih vremena. Lowry je dobio velik novac, Raptorsi su zadržali iskusnog i zaslužnog igrača i znatno smanjili neizvjesnost pred sezonu koja počinje 22. listopada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.