Završava grupa A na Euru. Evo što kome treba i za što navija Hrvatska

Foto: EPA

NEDJELJA donosi rasplet u skupini A Europskog prvenstva. U utakmicama koje se igraju od 21 sat sastaju se Njemačka i Švicarska te Škotska i Mađarska, a sve četiri momčadi igraju za nešto - Njemačka i Švicarska bore se za prvo mjesto, a Škotska i Mađarska za prolazak grupe.

Njemačkoj bod donosi prvo mjesto

Njemačka u zadnje kolo ulazi sa šest bodova, dok ih je Švicarska osvojila četiri, pa je jasno da je domaćinu Eura dovoljan i bod da osigura prvo mjesto u skupini. Prvoplasirana momčad iz ove grupe u osmini finala igrat će protiv drugoplasirane iz skupine C, u kojoj se nalaze Engleska, Danska, Slovenija i Srbija.

Švicarska, dakle, za prvo mjesto mora pobijediti, dok bi joj bod osigurao drugo mjesto. Čak i s porazom Švicarska teško može pasti s drugog mjesta jer ima tri boda prednosti nad Škotskom i gol-razliku bolju za šest golova. Drugoplasirani iz ove grupe igra s drugoplasiranim iz skupine u kojoj se nalazi Hrvatska.

Škotska i Mađarska bore se za prolazak

Iako Škotska u teoriji može biti druga, ona s Mađarskom u realnosti igra za treće mjesto, a za plasman u osminu finala i jednima i drugima najvjerojatnije će trebati pobjeda. Škotska bi pobjedom došla na četiri boda i praktički osigurala drugi krug, dok bi Mađarska slavljem stigla na tri boda, preskočila Škotsku i čekala rasplet ostalih skupina.

Remi Mađarskoj ne ostavlja nikakve nade za plasman u osminu finala, dok bi i Škotska bila u vrlo teškoj poziciji s obzirom na to da bi imala tek dva boda i gol-razliku -4.

Hrvatska navija upravo za remi Škotske i Mađarske

I dok Mađarskoj i Škotskoj remi ne odgovara, za Hrvatsku bi to bio sjajan ishod jer bi povećao šanse da momčad Zlatka Dalića i s dva osvojena boda prođe skupinu. Ako bi Hrvatska odigrala neriješeno s Italijom, u ovakvom bi raspletu na tablici trećeplasiranih zbog bolje gol-razlike bila ispred Škotske.

Situaciju u ovoj grupi Hrvatska će pratiti i zbog spomenutog križanja. Pobijedi li Hrvatska Italiju, izvjesno je da će završiti na drugom mjestu u skupini, što znači da bi u osmini finala igrala protiv drugoplasirane momčadi iz ove grupe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.