navijači

Zašto je Liverpool stajao u tišini i promijenio ime ulice?

Foto: REUTERS/Russell Cheyne

PRIJE utakmice Liverpool - Burnley u drugom kolu Premiershipa krcati Anfield je stajao u tišini, a kapetan domaćih Jordan Henderson položio je vijenac pod Kop, navijačku tribinu kluba.

Ujedno je, kao dio spomenute komemoracije, šetalište ispred stadiona službeno preimenovano iz Avenija 96 u Avenija 97.

Cijela ceremonija održana je jer je prošlog mjeseca od posljedica teških ozljeda u katastrofi na stadionu Hillsborough i 32 godine nakon masovne smrti navijača Liverpoola umro Andrew Devine (55).

On je ukupno 97. navijač Liverpoola koji je žrtva jedne od najgorih nesreća na stadionima u povijesti. 

Zato je šetalište uz Anfield dobilo novo ime, s jednim brojem više u nazivu nego do sada.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ KAKO JE LIVERPOOL ODAO POČAST PREMINULOM NAVIJAČU.

Nakon gotovo dva i pol desetljeća mučne borbe obitelji poginulih su konačno 2012. izborile da se istina sazna, a žrtve dočekaju pravdu. Neovisna komisija za tragediju na Hillsboroughu utvrdila je da je glavni uzrok katastrofe bio "nedostatak policijske kontrole". Posebno su gnjusna ova otkrića komisije o ponašanju policije u nezapamćenoj tragediji: lažirala je izjave 164 svjedoka, a parlamentarni zastupnik Patnick je tako fabricirane laži proslijedio novinarima. Najgore je što je policija u nastojanju da krivnju sa sebe prebaci na žrtve testirala krv djece poginule u stampedu na alkohol ne bi li ih tako okrivila za njihove smrti.

Iduća istraga, ona iz 2016., potvrdila je da je prignječenje i pogibiju navijača izazvala policija, a pospješio nefunkcionalan stadion. Utvrđeno je da su policijski zapovjednici na terenu zanemarili dužnost, što je pridonijelo kaosu. Glavni zaključci ove istrage su: 96 žrtava je "nezakonito ubijeno", a broj žrtava mogao je biti upola manji da im je pomoć pružena na pravi način.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.