Esport

Zaigrali smo PlayStation Classic. Vrijedi li 800 kuna?

Foto: Index.hr/Luka Šangulin

GOTOVO 25 godina nakon izlaska prve PlayStation konzole isprobali smo nadolazeći PlayStation Classic. Novo, manje izdanje legendarnog sivonje koje dolazi s 20 snimljenih igara. Pogađate, nije nam trebalo dugo da se s osmjehom na licu u svega nekoliko minuta igranja vratimo u djetinjstvo i prisjetimo se kako je sve počelo. 

>Pazite što igrate, možda vas regrutira američka vojska

>Evo što nas očekuje na najvećem Reboot InfoGameru dosad

Počeci gaminga nešto su što se redovito prepričava u društvu. Svatko ima prvu platformu i igru koja ga je uvukla u svijet videoigara. Tih trenutaka sjećamo se kristalno jasno iako smo imali svega nekoliko godina. Ekipi rođenoj početkom devedesetih ta sjećanja uglavnom su vezana za PlayStation. Autoru ovog teksta prva igra na jedinici bila je Disney's Hercules, odlično nacrtan side scroller s poznatom tematikom. U vrijeme kada se do igara dolazilo značajno teže nego danas, putem popisa u kaslićima i narudžbama piratskih verzija igara, svaka igra se igrala do kraja, a konzole su trajale i godinama nakon izlaska novih. Industrija videoigara također je bila potpuno drugačija, zbog čega nam se čini kao da je za jedinicu izašao nevjerojatan broj fenomenalnih naslova i serijala, od kojih neki traju i do danas. 

Foto: Index.hr/Luka Šangulin

PlayStation Classic udara upravo na tu nostalgiju. Sony je u rujnu ove godine na Tokyo Game Showu u Japanu najavio dolazak manje verzije jedinice. PlayStation Classic doslovno stane na dlan. Dolazi s dvije replike originalnih kontrolera, da, onih bez analoga, i 20 igara, a na televizore i ekrane spaja se HDMI kablom. Prednarudžbe su otvorene već neko vrijeme, a konzola službeno dolazi 3. prosinca, na 24 godišnjicu izlaska prve PlayStation konzole. Cijena prednarudžbe na domaćim internetskim trgovinama iznosi oko 799 kuna. Međutim, najveći nedostatak PlayStation Classic konzole je to što neće biti moguće dodavati nove igre uz ovih 20 koje dolaze s konzolom. Neće biti moguće ni igrati originalne PlayStation igre na CD-u. Tako Reset tipka na konzoli ima funkciju pauziranja igre u bilo kojem trenutku, a Open otvara izbornik igara. 

Iako smo bili upoznati sa specifikacijama konzole i prije nego što smo je imali priliku testirati, opet nas je iznenadilo koliko je zapravo PlayStation Classic malen. Učitavanje odabrane igre djeluje isto kao na jedinici, a najveća je razlika izbornik putem kojeg se bira igra. Na ekskluzivnom predstavljanju koje je 13. studenog u Zagrebu organizirao PlayStation Hrvatska najpopularniji naslovi su očekivano bili Tekken 3 i Twisted Metal. Neizbježan Eddy i dalje je rak rana mnogim gamerima pa su okupljeni uglavnom bili kolegijalni i preskakali tog lika. Nažalost, nije bilo dovoljno vremena da se potpuno uživimo u Final Fantasy VII ili Oddworld: Abe's Oddysee pa smo nastavili igrati po multiplayer naslovima. 

Foto: Index.hr/Luka Šangulin

PlayStation Classic zaista vraća u prošlost. Lokalni multiplayer naslovi na split screenu izazivaju poseban doživljaj igranja, kao i originalni kontroler u rukama. Među 20 igara koje sadrži konzola ima za svakog ponešto, ali imamo osjećaj da su neki kultni naslovi ipak izostali - Tony Hawk's Pro Skater 2, Crash Bandicoota ili neke od nogometnih simulacija. Bilo da igrate sami ili u društvu, PlayStation Classic će vam po cijeni od 799 kuna pružiti više nego dovoljno sati zabave. Samo neka netko još jednom kaže da je prvak kvarta u Tekkenu 3, a vi imate sav potreban alat da ga uvjerite drugačije. 

Ipak, to je sve što konzola donosi. Nikome neće pasati sve igre na popisu. Sjećanje je često puno kompleksnije od videoigre koju smo igrali prije više od 20 godina i postoji mogućnost da vam danas neće biti jednako zabavne. Želite li pak mlađe generacije upoznati s igrama devedesetih, u tome vam ova konzola može pomoći, ali nemojte očekivati ne znam kakve rezultate. Danas igre na mobitelima donose više sadržaja i bolju grafiku pa mlađe generacije imaju veće standarde i više izbora. Svakako proučite popis igara koje donosi PlayStation Classic prije nego što donesete odluku. Radi se o limitiranoj verziji konzola i nema sumnje da će se uspomena na legendarnu jedinicu rasprodati. 

Popis igara na PlayStation Classic konzoli:

Battle Arena Toshinden
Cool Boarders 2

Destruction Derby
Final Fantasy VII
Grand Theft Auto
Intelligent Qube
Jumping Flash
Metal Gear Solid
Mr Driller
Oddworld: Abe's Oddysee
Rayman
Resident Evil Director's Cut
Revelations: Persona
Ridge Racer Type 4
Super Puzzle Fighter II Turbo
Syphon Filter
Tekken 3
Tom Clancy’s Rainbow 6
Twisted Metal
Wild Arms

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.