Zadar deklasirao Split u petoj utakmici finala i postao prvak Hrvatske

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

U PETOJ utakmici finala košarkaškog prvenstva Hrvatske Zadar je u Višnjiku 93:66, s 27 poena razlike, pobijedio Split i tako s ukupnih 3:2 u seriji osvojio naslov prvaka, svoj drugi u nizu. Ovo je Zadrova peta titula prvaka Hrvatske u povijesti. Po broju titula Zadar se sada izjednačio s Cedevitom, a više od njih ima jedino Cibona, njih čak 20.

Zadar je do pobjede predvodio aktualni MVP ABA lige Luka Božić s 19 poena. Bio je ovo možda i Božićev oproštaj od Zadra budući da mu istječe ugovor s klubom. Na stolu ima ponudu za produljenje, ali žele ga i brojne inozemne ekipe. Arijan Lakić ubacio je 18, a Marko Ramljak 14 poena.

Splićani su imali priliku doći do svog drugog naslova kad su poveli 2:1 i u četvrtoj utakmici bili domaćini, ali je momčad Danijela Jusupa potpuno nadigrala suparnike u toj, kao i u odlučujućoj utakmici u kojoj je rezultatska neizvjesnost trajala svega pet minuta. Zadar je već na kraju prve četvrtine imao osam koševa prednosti (26:18), a do poluvremena je njihovo vodstvo nabujalo do +18 (49:31).

Navijači ušli u teren

Furioznim početkom u trećoj četvrtini Zadrani su serijom 15:0 došli do 33 koša prednosti (64:31) u 23. minuti te tako potpuno razoružali Splićane, a ostatak dvoboja pretvorili u ekshibiciju. Shannon Shorter je sa 18 koševa bio najbolji strijelac Splita, dok je Mate Kalajžić ubacio 11 poena.

Zadarski košarkaši su pogodili 14 trica iz 34 pokušaja (41%), dok su Splićani gađali loših 6/25 (24%) iz daljine. Zadar je imao prevlast u skoku (38-28), a najveća razlika nastala je u asistencijama kojih je domaći košarkaši imali 19, a gosti samo osam, što je najbolji pokazatelj kako su igrale momčadi. Po završetku dvoboja brojni su zadarski navijači ušli na teren Krešine dvorane, kako bi sa svojim ljubimcima proslavili prvu obranu naslova prvaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.