"Za pobjedu trebaš osam pravih igrača na terenu, ako ih imaš manje, stvar ne štima"

BITI NOGOMETNI trener jedan je od najnezahvalnijih poslova uopće. Dok te ide rezultat, sve je "med i mlijeko", uprava te podržava, navijači vole, a novinari dižu u nebesa. Ali, dva ili tri lošija rezultata i sve krene u suprotnom smjeru.

U domaćim okvirima pravo je čudo ako trener uspije povezati dvije sezone na istoj klupi, i to ne samo u Dinamu ili Hajduku, nego i u manjim klubovima. Marijan Vlak izdržao je samo četiri kola, iako mu je skor i više nego solidan (tri prvenstvene pobjede i jedna u Kupu, uz samo jedan poraz). Slična je stvar s Antom Mišom. Dok Hajduk pobjeđuje, on je Mister 100 posto, ali dva ili tri lošija rezultata i eventualni bijeg Dinama i njegova stolica ozbiljno će se tresti. Ipak se Ivankovićev niz od 28 uzastopnih pobjeda ne ponavlja baš svaki dan.

Možemo samo pretpostavljati kakav je onda pritisak kad vodite klub poput Manchestar Uniteda, zadnje dvije sezone nesumljivo najbolji klub na svijetu. Alex Ferguson tamo je od 1986. i prošao je apsolutno sve, a znakovita je činjenica da je na prvi trofej čekao čak sedam godina. Pitamo se koji bi naš klub bio toliko strpljiv s trenerom?

U velikom intervjuu koji je dao za L'Equipe, Ferguson se osvrnuo na svoju karijeru, odnos s igračima i na planove za budućnost.

"Kada sam navršio 60 godina, postavio sam si pitanje, što dalje? Skoro sam otišao, ali sam brzo shvatio da još imam puno toga dati nogometu. Danas se plašim dana umirovljenja".

"Postoje tri stvari koje me mogu zaustaviti, 1. Zdravlje, 2. Ako prestanem osjećati uzbuđenje, 3. Ako ne budem imao snage za nove izazove. Moja karijera je došla u vrijeme "izvođenja penala" i nema još puno vremena".

Tijekom godina, Ferguson je pokazao da je majstor svog zanata na više polja; psihološke igre, motivacije i taktičke inteligencije. Ali njegova je najveća sposobnost što uvijek uspjeva voditi tim prepun zvijezda i njihovih napuhanih ega.

Nije se libio prodati Beckhama u Real Madrid, držao je na lancu Cantonu i Roya Keanea, uspio je zadržati Ronalda u klubu i danas ima mega momčad, savršeni spoj mladosti (Ronaldo, Rooney) i iskustva (Giggs, Scholes), sa "hobotnicom" Van der Saarom na golu i sjajnim parom stopera.

"Volim podsjetiti igrače od kuda su došli"

"Ja prodirem u psihu igrača, volim ih podsjetiti na njihove korijene, da se sjete od kuda su došli. Neka misle na vrijednosti svojih obitelji i činjenice da su većina iz radničkih obitelji i da su nekada mogli samo sanjati o ovome što si danas mogu priuštiti."

"Moraju shvatiti da će ih samo rad i požrtvovnost nagraditi. Naravno da treba imati tehniku i timski duh, ali požrtvovnost je jednako važna. Za pobjedu trebaš imati osam pravih igrača na terenu, ako ih imaš manje, stvar ne štima."

"Baš je požrtvovnost razlog zašto sam u momčadi uvijek želio imati lokalne dečke, oni znaju što je United i osjećaju to u sebi."

"Nisam želio prodati Ronalda"

Ferguson se osvrnuo bitku koju su prošlo ljeto vodili Real Madrid i Manchester oko Cristiana Ronalda.

"Kao prvo, treba slušati što igrač želi. Ako đode klub koji daje 120 milijuna eura za igrača i igrač želi otići, ja tu teško mogu nešto učiniti. Sve što mogu jest savjetovati ga. Ali naravno, sve to dolazi u obzir samo ako želite prodati igrača za taj novac. Mi Cristiana jednostavno nismo htjeli prodati."

Ferguson je imao nekoliko sjajnih poteza tijekom karijere. Za relativno male novce uspio je dovesti igrača koji su godinama bili ili još jesu nositelji igre Manchestera.

Tako je doveo Roya Keanea i Cantonu za "sitne pare", 17 milijuna eura koliko je dao za nekad 18-godišnjeg Ronalda danas se čini kao mali novac, a kupovina Van der Saara prije četiri godine iz Fulhama također je sjajan potez. Iako je Nizozemac tada već imao 34 godine, stari lisac Ferguson nanjušio je pravu priliku.

"Kada je Van der Saar srušio rekord u minutama bez primljenog gola, u svlačionici je bio toliko uzbuđen da je poljubio svakog igrača ponaosob. Sa 38 godina to mu je mnogo značilo. To znači da sam i ja nešto uspio usaditi u svoje igrače.", zaključio je Sir Alex.

J.A.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.