lige petice

U 11 godina potrošili su 250 milijuna eura na 49 napadača. Stiže pedeseti

Foto: EPA-EFE

U NOVIJOJ povijesti nogometa bilo je klubova koji su vodili jako lošu transfernu politiku, ali nitko nije ni blizu West Hamu u toj kategoriji.

Londonski prvoligaš je u ovom prijelaznom roku doveo Jarreda Bowena iz Hull Cityja za 22 milijuna eura, a 24-godišnji Englez je 49. napadač kojeg je West Ham doveo od 2010. kad su ga preuzeli vlasnici David Gold i David Sullivan.

No West Hamova velika želja je i Boulaye Dia, sjajni 24-godišnji napadač Reimsa koji je ove sezone zabio 12 golova u 18 utakmica i Englezi bi ga trebali platiti oko 20 milijuna eura. Dia će biti jubilarni 50. napadač u eri Gold/Sullivan. U prijevodu, vlasnici su svake od zadnjih 11 godina kupili u prosjeku 4.5 napadača. Do sad su na napadače potrošili 250 milijuna eura. 

Sve bi bilo dobro da su s njima pogodili, ali West Ham je imao toliko promašenih kupnji da bi se o njima mogao snimiti film. Već u prvom prijelaznom roku koji su vodili, u siječnju 2010. godine, Gold i Sullivan doveli su četiri napadača. Hossam Mido je došao na posudbu, Benni McCarthy je koštao tri, a Frederic Piquionne milijun eura da bi Ilan došao kao slobodan igrač. Mido i McCarthy zajedno su zabili nula golova, Piquionne je do 2013. zabio ukupno jedanaest, a Ilan četiri i otišao je nakon šest mjeseci.

Petrić i Jelavić zajedno zabili dva gola

I tako dalje. Napadači su uglavnom dolazili na besmislene posudbe od kojih nitko nije imao koristi. Zaradili bi parsto tisuća funti i otišli nakon najčešće pola godine. Bila su tu i dva Hrvata, Mladen Petrić i Nikica Jelavić koji su zajedno zabili dva gola i čitav niz igrača koji nisu ostavili nikakav trag u klubu. Došli bi, nitko za njih ne bi čuo i nestali bi nakon par mjeseci.

No bilo je i dobrih kupnji. U rujnu 2015. godine je iz Nottingham Foresta za 9.5 milijuna eura došao Michail Antonio koji je još u klubu. Iako nije klasična špica, Englez se pokazao kao dobro rješenje i do sad je zabio 42 gola za West Ham.

To se ne može reći za Sebastiana Hallera koji je u srpnju 2019. došao iz Eintrachta za 45 milijuna eura i postao najskuplji igrač u povijesti kluba. Trebao je biti dugogodišnje rješenje, ali je zabio samo 14 golova i izluđivao je navijače nevjerojatnim promašajima. West Ham ga se riješio u ovom prijelaznom roku. Prodao ga je Ajaxu za 25 milijuna eura i na njemu u godinu i pol izgubio okruglih 20 milijuna.

Za 250 milijuna eura, koliko je platio ovih 49 napadača, West Ham je dobio 289 golova, odnosno 5.8 po igraču. Svaki gol stajao je klub u prosjeku 864.000 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.