Vukovi gladni stare slave jurišaju na Sienu!

PERASOVIĆEVA izjava da je utakmica u Sieni "prilika ove generacije" nije nimalo pretjerana. Posebno, nakon što je stigla vijest da će Montepaschi u ključni dvoboj ovogodišnje Eurolige ući bez jedne od svojih najjačih karika Kšištofa Lavrinoviča. Ne sjećamo se kada je Cibona imala bolje posloženu momčad, a što je još važnije, Vukove vodi čovjek koji je prije nekoliko tjedana pokazao da zna kako pobijediti jednu od najboljih momčadi Europe.

> Utakmica generacije!

Ukoliko Cibona dođe do trijumfa u Sieni, Vukovi će ponoviti 2000. i četvrtfinale Eurolige kada su za prolaz među najboljih osam svladali moćni CSKA koji je tada predvodio Andrej Kirilenko. Priliku za doći nadomak Final Foura imali su i prije tri sezone, no odlično otvaranje Topa 16 (3:0) upropastili su propustivši meč loptu protiv Efes Pilsena u Draženovom domu. Cibonine snove uništio je današnji kapetan Nikša Prkačin koji je tada predvodio tursku momčad koja je iste sezone čak tri puta kapitulirala protiv Vukova.

Cibonina vanjska linija - najveći razlog za optimizam

Prka je danas na "pravoj" strani, a osim iskusnog kapetana Perasović u svojim redovima ima nekoliko igrača koji u posljednje vrijeme pokazuju zavidnu formu. Tu prije svega mislimo na Ciboninu vanjsku liniju Anderson - Kus - Calloway. U zagrebačkom ogledu sva su trojica bila dvoznamenkasta, Calloway je zabio 23, Kus 18, a Anderson dodao 16. Amerikanac je  u posljednja tri tjedna još malo podigao formu, a ohrabrujuća je i sve bolja igra Marina Rozića koji je ukupno gledajući trenutačno najbolji Perasovićev čovjek.

Izostanak Lavrinoviča odlična vijest za Perasovića

Siena će s druge strane u utakmicu sezone ući nakon dva uzastopna poraza. I ako je onaj protiv CSKA u Moskvi bio očekivan i realan, prva izgubljena utakmica u talijanskom prvenstvu nakon 19:0 (protiv Fortituda) unijela je dodatan nemir u Piangianijevu momčad. No, crvena lampica upalila se tek kada je potvrđeno da Kšištof Lavrinovič neće konkurirati za večerašnji dvoboj. Litavac je ključan Piangianijev igrač pod obručem, a vijest je posebno dobro sjela Ciboninom taboru pošto je upravo on napravio najviše nereda u zagrebačkom ogledu. Bez njegovih vanjskih šuteva, Prkačin i društvo moći će se više koncentrirati na Eza koji je ipak puno skromniji i jednodimenzijalniji košarkaš.

Kao što je Perasović i najavio na posljednjoj press konferenciji, ključno bi moglo biti otvaranje, a crne rupe u igri kakve su se događale u Zagrebu zasigurno će značiti i krah Ciboninih snova o četvrtfinalu.  No, isto tako nema nikakve sumnje da je većina pritiska na talijanskoj momčadi. Sve osim pobjede, za Piangianija i mega momčad koju posjeduje, bio bi veliki podbačaj kojeg ne bi mogla isprati niti titula talijanskog prvaka. Vukovi ispred sebe imaju utakmicu u kojoj imaju malo toga za izgubit, a pobjeda bi ih vinula na prag stare slave koja je nekoć stanovala u Savskoj.

Marko Petrak
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.