MESSI NAPUSTIO BARCELONU

Vučević za Index: Razlog Messijevog odlaska je samo jedan i već dugo se zna

Foto: Getty images / Guliver image

"OVO JE veliko iznenađenje, bio sam uvjeren da će Barcelona danas objaviti kako produžuje ugovor s Leom Messijem i da on ostaje u klubu do kraja karijere. To je bilo najavljeno posljednjih dana i kroz medije. No dogodio se preokret i jako sam iznenađen", za Index govori Goran Vučević, dugogodišnji skaut Barcelone i pomoćnik bivšeg direktora Erica Abidala, nakon što je katalonski klub objavio da Messi odlazi s Camp Noua.

> Zašto Messi mora otići iz Barcelone? 

"Iako već dugo traje cijela priča o njegovom odlasku, vjerovao sam da će Messi ostati i da neće doći do ovoga. Kada smo zadnji put o tome razgovarali, prije nepunih godinu dana, bio je na pragu odlaska, poslao je i burofax kojim traži odlazak iz kluba. Taj dokument u Španjolskoj ima snagu dokumenta koji je ovjeren kod javnog bilježnika. Kaos u Barceloni, osim teške financijske situacije, bio je uzrokovan i lošom politikom bivšeg predsjednika Bartomeua. S dolaskom Laporte krenulo je nabolje, ali ipak nisu uspjeli zadržati Messija. Iznenađen sam i ne mogu ga zamisliti ni u jednom drugom klubu. Mislio sam da će ostati u Barceloni, on je dijete tog kluba iako je rođen u Argentini. Vjerovao sam da će tu i završiti svoju karijeru", nastavlja u dahu Vučević te nas uvjerava da salary cap i stroga pravila o gornjoj granici plaća za igrače nisu ključni razlog za razlaz Messija i Barcelone.

"Ukupni dug kluba iznosi ukupno oko milijardu i 300 milijuna eura i točno je da Messija u ovom trenutku nije moguće registrirati, iako je pristao na smanjenje plaće. Morali su rezati još. Znamo kako je Messi izjavio da je spreman završiti karijeru u Barceloni ako mu klub omogući dovoljno jaku momčad koja će se boriti za najveće trofeje, Ligu prvaka i La ligu. Već dugo je nezadovoljan i očito je da osjeća kako pred kraj svoje karijere to ipak ne može napraviti s Barcelonom", kaže nam Vučević.

Pitanje o kojem sada raspravljaju svi jest gdje će Messi završiti karijeru.

"Da, to je pitanje koje će sada svi potezati. Ali ja bih postavio i pitanje jesu li se Barcelona i Messi mogli ranije dogovoriti, je li trebalo prije reagirati. Iako je pristao na rezanje plaće, to je sada sve prekasno. Je li mu klub mogao reći, kao što je Perez kazao Ronaldu - ajde ti, vozi, nećeš biti ispred kluba? To su pitanja na koja trebaju odgovoriti oni koji vode politiku kluba, iako je lako sada pričati i govoriti što je trebalo, a što ne. Činjenica je da Messi više neće igrati za Barcelonu i to je veliki udarac za cijelu ligu, koja je u velikim financijskim problemima."

"Odlazili su i Maradona i Ronaldo. Doći će netko novi"

Vučević smatra da je Messi bio glavni čovjek u klubu i da je odlučio otići jer se tu više ne može tući za najveće transfere.

"Messi je bio lider kluba, predsjednik Laporta je njegov prijatelj i vjerujem da su obojica htjeli postići dogovor. No siguran sam da do toga nije došlo jer Barcelona nije mogla osigurati glavni i jedini uvjet koji je Messi tražio: jaku momčad i borbu za trofeje. Očito je da ga već dugo puno toga u klubu smeta te da unatoč odnosu s Laportom smatra da i dalje ne rade dobar posao te da nemaju igrače za najveće domete. Messi oko sebe nema igrače s kojima može osvojiti ono što želi", tvrdi Vučević.

Kako će izgledati budućnost Barcelone bez Messija?

"Ako se vratimo u povijest, sjetit ćemo se da su u klubu bili igrači poput Maradone, Ronalda, Figa, Rivalda, i da ne nabrajam dalje jer ću nekoga zaboraviti. Jednostavno, doći će netko novi, a za Messija će se sada tući veliki klubovi, PSG je uvijek tu i čeka. No znamo da je Messi veliki prijatelj sa Suarezom i da ih obojicu u MLS u Inter Miami zove David Beckham. Mislim da je to itekako moguće, najveći poslovi rade se u tišini. Vjerujem da će se sve to brzo saznati, već kroz nekoliko dana."

U financijskom pogledu, kako će se Barcelona izvući? 

"Imaju oni veliki prostor za manevre. Ide se u preuređenje stadiona koji će vjerojatno nositi ime velikog sponzora i to je već veliki pomak. Prodat će neke igrače, možda Griezmanna, dobit će možda i novo sponzorsko ime na dresu. Iako je dug kluba ogroman, oni će se polako iz toga izvlačiti. Najveći problem trenutno je što nema publike i ne znamo što nas čeka u novoj sezoni. Barcelona je klub sa sto tisuća pretplatnika", kaže Vučević.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.