KRIZA SA SUCIMA U HNL-u

Vraća se Bruno Marić. Protiv kandidata iz osječkog lobija ide u utrku za mjesto šefa

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

BRUNO MARIĆ se vraća iako daruvarski bivši sudac nikuda od HNS-a nije ni otišao nakon što je u svibnju 2019. godine podnio ostavku na mjesto VAR instruktora. Nepoderivi Marić jedan je od predloženih članova za Sudačku komisiju, najviše tijelo sudačke organizacije HNS-a te ujedno kandidat za njezina predsjednika.

Pad Kulušića 

Usred tragikomične VAR sezone, u kojoj su suci opet bili glavna tema, pala je sudačka ekipa Ante Kulušića, HDZ-ovog veterana koji na Izvršnom odboru idućeg tjedna ispada iz najuže sudačke strukture i više neće, nakon desetljeća rotiranja po funkcijama u HNS-u, biti službeno odgovoran za ono što rade hrvatski suci.

Nije slučajno da koincidiraju Kulušićev zalazak i povratak Marića jer oni su, unatoč suradnji oko uvođenja VAR-a u HNL, već dugo ljuti protivnici u svakom pogledu. 

Marić je dao ostavku zbog pritisaka u političkoj akciji povratka reprezentacije u Split, ali je ostao u sustavu kao važna karika za VAR i kontrolor na utakmicama. 

Kulušićeva ekipa je pala nakon što je to najavio Damir Mišković, iziritiran trećom utakmicom u nizu koju vidi kao masakr s porukom. Mišković je najavio smjenu u sudačkoj organizaciji, a ona se dogodila kod njega u Dubaiju nakon utakmice Rijeke i Šibenika, koju je s gazdom Rijeke tada na TV-u gledao i Kulušić. S njim se Mišković lako dogovorio i pospremio ga iz izloga.

Damir Batinić - Osječanin koji sudi onima koji će ga možda birati  

Izvršni odbor potom je smijenio kompletnu Komisiju usred sezone, kaznio je Miškovića s 10 tisuća kuna, ali je postupio prema njegovoj želji, koju je izgovorio kao gazda Rijeke, iako on u svojoj žalbi HNS-u ističe da je reagirao na neregularnosti kao član IO-a, što mu je, uostalom, i statutarna dužnost. Taj zanimljiv postupak i dopisivanje između Miškovića i njegovog Saveza još traje jer se predsjednik Rijeke žalio svom Savezu nakon kazne koju je zaprimio. 

"Ne znam u kojoj je to fazi, time se bave moji odvjetnici. Ja kao član HNS-a moram upozoriti kad vidim da nešto ne valja, a nitko ne reagira", rekao nam je Mišković kojeg smo danas ulovili nakon leta iz Dubaija u Zagreb odakle se uputio direktno u Osijek na utakmicu Kupa. 

Iz Osijeka dolazi najveći Marićev suparnik u fajtu za šefa hrvatskog suđenja. Damir Batinić na kraju sezone ostavlja se aktivnog suđenja i posvetit će se poslu u Sudačkoj komisiji. Pikira na mjesto predsjednika, ima dobre šanse i jak lobi iza sebe.



Interesantno je što Batinić sada ipak sudi ispred članova Izvršnog odbora koji će ga 10. ožujka na sjednici možda birati na najmoćniju poziciju sudačke organizacije. Tako je Batinić u prošlom kolu svirao ispred Damira Miškovića, čovjeka koji je poderao sudačku organizaciju i najmoćnijeg čovjeka Saveza te, dakako, i člana Izvršnog odbora HNS-a koji odlučuje o izboru članova Komisije i njihovom čelniku. Batinić se nalazi u situaciji da odrađuje predizborna suđenja kao da je na razgovoru za posao. 

Rotiraju se ista imena. U Komisiju upada i Dalićev kum 

Uz Batinića i Brunu Marića za članove Komisije nominirano je još pet imena. Kako ide postupak? Pet regionalnih središta, u kojima HNS smješta svoj mnogobrojni kadar i skladišti potencijal lokalnih glasača, daju svoje kandidate vrhušci Saveza, a potom Izvršni odbor amenuje ono što se najčešće dogovori ranije. Dok u izboru za članove Komisije vjerojatno neće biti dilema, između Marića i Batinića će se voditi žestok fajt. 

Tko su ljudi koji su predloženi iz regionalnih središta? Većinom dobro poznata imena, što potvrđuje da HNS u pokušaju normalizacije suđenja nema rješenje, već rotira jedan te isti, već iskušani kadar. 

Uz Marića i Batinića predloženi su Ante Vučemilović-Šimunović iz Osijeka, grada koji jedini uz Zagreb gura dvojicu kandidata u komisiju, potom Edi Šunjić, bivši HNL-ov sudac i kum Zlatka Dalića kojeg kandidira Split, Šime Vukić iz središta Rijeka te dva kandidata zagrebačke regije: Vlado Svilokos i Ivica Modrić. Brunu Marića nominirala je regija Sjever. 

Zanimljivo je da se Marić i Mišković skoro i ne poznaju, ali na popisu su imena zbog kojih se krenulo u smjene?

Mišković na to odgovara da sve što ne valja, treba mijenjati: "...a svatko može biti kandidiran." 

Zanimljivo je što u ovom slučaju u Komisiju opet bira Modrića iz zagrebačkog središta, koji bi mogao biti promaknut nakon što je upravo zbog njegovog djelovanja Mišković pokrenuo hajku na Sudačku komisiju. Modrić je bio VAR sudac na utakmici Rijeke i Šibenika kada je Mišković izjavio da će raspustiti Komisiju, a posebno je bjesnio na odluku o poništavanju gola Rijeci zbog zaleđa. Donio ju je Modrić, zadužen za situacije zaleđa. Radio je u VAR sobi s Goranom Gabrilom kojeg je Mišković osobno prozvao nakon utakmice i poručio da ga može biti sram.

Modrića je nominirala zagrebačka regija koja u Komisiju opet predlaže i svog dosadašnjeg predstavnika Vladu Svilokosa. Upitno je koliko Modrić ima izgleda da dođe na mjesto šefa, no o tome nije ni za razglabati prije sjednice Izvršnog odbora HNS-a, na kojoj će se službeno donijeti odluka o onome što će se dotad već znati - novi šef suđenja, ne bude li neočekivanih preokreta, bit će Damir Batinić iz Osijeka ili Bruno Marić uz Daruvara.

Nova Komisija s novim gazdom u rad kreće tek iduće sezone, a dotad će se pripremati. Tekuću sezonu odradit će do kraja povjerenik za suce Ivan Novak, koji će voditi suce i VAR, dok Kulušić ostaje povjerenik za kontrolore.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.