NAJLUĐI NOGOMETNI VIKEND

Vikend derbija: Evo gdje gledati El Clasico, talijanski derbi i ludnicu HNL-a

Grafika: Index

BOGATI nogometni vikend je pred nama. 

Niz derbija obilježit će subotu i nedjelju. U Hrvatskoj se igraju dva, između Osijeka i Hajduka te Dinama i Rijeke, a nedjelja je rezervirana za dvoboj Juventusa i Intera, kao i El Clasico Reala i Barcelone u Madridu za prvo mjesto. 

Tu su i obračuni u Nizozemskoj, kao i najveći srpski derbi Crvene zvezde i Partizana...

OSIJEK - HAJDUK (subota 15:00, Arena Sport 3)

Osijek u prvenstvu nije izgubio više od godinu dana u Gradskom vrtu, a posljednji koji ga je srušio u njegovom dvorištu bio je upravo Hajduk. Splićani drže drugo mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka te imaju tri boda više od Rijeke i šest više od Osijeka.

Osječani praktički imaju posljednju priliku da se eventualnom pobjedom uključe u borbu za drugu poziciju, dok bi Hajduk slavljem prekinuo niz domaćina i gotovo ga otpisao iz utrke za Ligu prvaka. 

Trener Osijeka Ivica Kulešević govorio je uoči utakmice o neprijateljskoj atmosferi u Osijeku koju potenciraju iz Splita.

Na drugoj strani Igor Tudor vjeruje da njegova momčad može prekinuti niz nepobjedivosti Osijeka u Gradskom vrtu.

 

 

DINAMO - RIJEKA (subota 17:30, Arena Sport 1)

Dinamo je nedodirljiv na prvom mjestu s 12 bodova više od Hajduka i nova titula mu je praktički u džepu. No Nenad Bjelica treba pobjedu kojom bi malo podignuo raspoloženje u Maksimiru, a utakmica protiv Rijeke mogla bi dati odgovor i na pitanje statusa Brune Petkovića u momčadi.

"Petković ne igra? Neka se dokaže meni i suigračima sljedeći put", naglasio je u najavi utakmice Bjelica.

 

Također, hrvatski prvak želi se osvetiti Rijeci za poraz od 1:0 u četvrtfinalu Kupa 5. veljače u teškim vremenskim uvjetima na Rujevici, gdje mu je presudio Antonio Čolak.

Rijeka ima tri boda manje od Hajduka u borbi za drugo mjesto i svakako želi opet pokušati srušiti Dinamo, ovog puta u Zagrebu. No ekipu Simona Rožmana zabrinjava podatak da je posljednju gostujuću pobjedu u HNL-u ostvarila još 1. prosinca 2019. kod Hajduka, a s posljednja tri gostovanja vratila se kući s dva poraza i jednim remijem.

Rožman je uoči utakmice pohvalio Dinamo: "Dinamo je razina play-offa Europa lige i dobar test za nas."

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN (nedjelja 18:00)

Vrijeme je i za najveći derbi srpskog nogometa, točnije 253. derbi Crvene zvezde i Partizana.

Zvezda, koju vodi Dejan Stanković, drži prvo mjesto i ima 11 bodova više od susjeda Save Miloševića. Partizan u posljednjih pet derbija nije izgubio od Zvezde (dvije pobjede i tri remija), a zadnja dva puta slavio je 0:1 i 2:0. 

 

Zvezda je u nevjerojatnoj prvenstvenoj seriji kod kuće. Pred svojim navijačima nije izgubila posljednje 52 utakmice, uz 49 pobjeda i tri remija te 18 vezanih pobjeda. Posljednji put je izgubila baš od Partizana u travnju 2017. kada je bilo 1:3. 

JUVENTUS - INTER (nedjelja 20:45, Arena Sport 4)

Direktni derbi za Scudetto igra se u Torinu pred praznim tribinama zbog koronavirusa. 

To svakako više odgovara Interu, posebno treneru Antoniju Conteu, koji će time izbjeći sigurne zvižduke i uvrede navijača Juventusa, kluba u kojem je bio kapetan i trener. Marcelo Brozović i društvo imaju šest bodova manje i utakmicu manje od vodeće Stare dame te moraju loviti pobjedu protiv prvaka ako se žele opet uključiti u borbu za Scudetto.

 

Juventus posljednje 33 prvenstvene utakmice nije izgubio u Torinu (28 pobjeda i pet remija). Također, Juve u posljednjih šest derbija nije izgubio od Nerazzurra (pet pobjeda i remi), a Inter je zadnji put u Torinu slavio 2012. godine kad je bilo 1:3.  

Sve će s posebnom pozornošću pratiti Lazio, koji dočekuje Bolognu i ima samo bod manje od Juventusa. 

Grafika: SofaScore

REAL MADRID - BARCELONA (nedjelja 21:00, Sportklub 1)

Šlag na torti sjajnog nogometnog vikenda je 277. El Clasico Reala i Barcelone u Madridu. Barca i Ivan Rakitić drže prvo mjesto La Lige s dva boda više od Reala i Modrića, koji pred svojim navijačima love pobjedu i povratak na lidersku poziciju.

S druge strane, u slučaju da Lionel Messi i društvo osvoje tri boda na vatrenom gostovanju pobjeći će velikom rivalu na pet bodova i možda napraviti odlučujući korak prema naslovu prvaka. 

 

Real nije pobijedio Barcelonu na Santiago Bernabeu stadionu u prvenstvu od 2014. godine, a za pobjedu nad zakletim rivalom ne zna u posljednjih sedam dvoboja (četiri poraza i tri remija). 

Ako gledamo ukupan broj El Clasica do sada, Barca je uspješnija sa 115 pobjeda, dok je Real slavio 99 puta, uz 62 remija. Međutim, kad su u pitanju prvenstveni derbiji tu je statistika izjednačena - po 72 pobjede i 35 remija. 

Pogledajte najbolje od El Clasica: Messijeva magija i Romarijev suludi dribling.

Grafika: SofaScore

Kramarić protiv Bayerna, Villa i City za trofej Liga kupa

U Bundesligi Andrej Kramarić i njegov Hoffenheim dočekuju vodećeg prvaka Bayern u subotu od 15:30. Hrvatski napadač u prošlosti je znao zabijati Bavarcima, a u posljednje tri utakmice zabio je dva gola za svoju momčad te se nada nastavku dobrog niza.

U Engleskoj je u nedjelju od 15:00 na rasporedu klasik između Evertona i Manchester Uniteda. Momčad Carla Ancelottija je zastala nakon sjajne serije pobjeda, ali i dalje vjeruje u Europa ligu, od koje je daleko četiri boda.

No, i peti United ima svoj cilj, a to je Liga prvaka za koju se bori s Chelseajem od kojeg ima tri boda manje. Dvije vezane pobjede nad Bluesima i Watfordom ohrabruju Crvene vragove prema osvajanju tri boda na Goodisonu, gdje su prošlog travnja potopljeni 4:0. 

Kolo u Premiershipu propustit će Aston Villa i Manchester City, koji u nedjelju od 17:30 na legendarnom Wembleyju igraju finale Liga kupa. Pep Guardiola lovi sedmi klupski Liga kup, od čega treći zaredom.

Embed from Getty Images

Villa je posljednji put osvojila taj trofej 1996. godine te se nada da bi mogla srušiti protivnika s Etihada i šesti put u povijesti osvojiti Liga kup. No, na ruku joj ne ide statistika koja kaže da je u posljednjih osam dvoboja doživjela sedam poraza uz jedan remi protiv Cityja. Engleski prvak je u tim utakmicama zabio ukupno 26 golova i primio svega tri pogotka.

Njihov posljednji susret u siječnju ove godine završen je 1:6 u korist Cityja. 

U Nizozemskoj dva velika derbija u jednom danu

U Nizozemskoj nas čekaju dva velika dvoboja. Najprije će četvrti PSV u subotu od 14:30 dočekati trećeplasirani Feyenoord, od kojeg ima bod manje i utakmicu više. Feyenoord je u seriji od sedam uzastopnih pobjeda, ali je u Eindhovenu posljednji put slavio 2016. godine. 

Također u nedjelju od 20:00 lider Ajax, koji je uzdrman nakon ispadanja od Getafea u šesnaestini finala Europa lige, dočekat će drugoplasirani AZ Alkmaar, koji ima samo tri boda manje. 

Ako kojim slučajem Feyenoord pobijedi PSV, a AZ sruši Ajax tri momčadi klub iz Rotterdama stigao bi na četiri boda od prvog mjesta, koje bi u tom slučaju dijelili Alkmaar i Ajax. Bila bi to utrka utroje za naslov prvaka i najava velikih uzbuđenja u nizozemskom prvenstvu. 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.