Video: Nizozemska se kvalificirala, Srbija na korak od Južne Afrike

NOGOMETAŠI Danske napravili su ogroman korak prema SP-u u Južnoafričkoj Republici pobijedivši na gostovanju u Solni Švedsku 1:0 u dvoboju 1. europske kvalifikacijske skupine.

Slavili su gosti pogotkom Thomasa Kahlenberga, novog pojačanja bundesligaškog prvaka Wolfsburga, u 22. minuti. Deset minuta ranije za domaće je nogometaše, predvođene Zlatanom Ibrahimovićem, penal promašio Kim Källström.

S ta tri boda Danci su uvjerljivo poveli ispred Mađara s tri boda prednosti. Portugal i Švedska zaostaju još više.

U utakmici sedme skupine Rumunjska je gostujući u Marijampoleu pobijedila Litvu 1:0. Jedini je gol na utakmici bio djelo napadača Stuttgarta Cipriana Marice u 38. minuti.

Srbija je u Beogradu pobijedila Austrijance 1:0 golom Nenada Milijaša iz 11-erca u sedmoj minuti. Tom su pobjedom igrači Radomira Antića učvrstili prvo mjesto na ljestvici.

Nizozemska prva europska reprezentacija na SP-u
   
Nizozemska nogometna reprezentacija igrat će sljedeće godine na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Dobre igre u kvalifikacijama potvrdili su i pobjedom kod Islanda, gdje je bilo 2:1.

Već nakon uvodnih petnaest minuta jedina neporažena momčad skupine 9 imala je izvađenu kartu za Južnoafričku Republiku, što su im pogocima omogućili Nigel de Jong u osmoj i Mark van Bommel. Konačan rezultat, bez ikakve dramaturgije po "oranje" u njihovoj šestoj utakmici, postigao je Kristjan Sigurdsson u 87. minuti.

Nakon domaćina, Japana, Australije i Južne Koreje, Nizozemska je peti sigurni sudionik SP-a.

Sve do treće minute sudačke nadoknade činilo se da će hrvatski nogometni stručnjak Josip Kuže uspješno startati na mjestu izbornika albanske reprezentacije.

Njegova je momčad držala 1:1 u Tirani sve do pred sam kraj susreta i pogotka Brune Alvesa. Inače, vodio je Portugal pogotkom Huga Almeide u 27. minuti, no samo dvije minute kasnije Erjon Bogdani, bivši centarfor NK Zagreba, izjednačio je rezultat na 1:1.

Činilo se da će Portugal i četvrti puta uzastpoce remizirati, no Portov nogometaš prekinuo je i tu seriju.

Dva remija u skupini 8 
 
Dva remija obilježila su subotu u skupini 8 nogometnih eurokvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Bodove su podijelili Bugarska i Republika Irska (1:1), odnosno Cipar i Crna Gora (2:2).

U efikasnijoj utakmici u Larnaci više razloga za tugu ima domaća momčad. Bili su Ciprani pred drugom pobjedom u šestoj utakmici kvalifikacija nakon što su im Konstantinou u 13., odnosno Michael u 45. minuti s bijele točke donijeli dva pogotka prednosti.

Ciprani su u njima uživali do 65. minute. Ipak, džoker s klupe Dejan Damjanović prvo smanjuje, a potom 77. minuti susreta postavlja konačan rezultat.

Bugarska je imala lijepu priliku uhvatiti priključak za Republikom Irskom, no domaći su travnjak iskoristili tek za brzo anuliranje vodstva gostujuće reprezentacije. Poveli su Irci preko Richarda Dunnea u 24., da bi pet minuta kasnije rezultat izjednačio Dimitar Telkiyski.

Totalsport
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.