Video - Kad euforija pomuti razum: Od "svinje debele" do "madridske kopiladi"

NESPORTSKIM ispadima nogometaši se često odaju nakon pobjeda nad žestokim rivalima. Euforično ozračje nakon potvrde naslova prvaka ponijelo je i Dinamovce, koji su na čelu s direktorom kluba Damirom Vrbanovićem, pred prepunim Maksimirom poveli pjesmu "Jedna će Torcida plakati ovu noć.." Sličnih slučajeva prepuna je nogometna Europa, no dok su se neki izvukli bez sankcija, poput Vedrana Ćorluke zbog uglazbljene verzije hita "Svinjo debela", neki su kažnjeni desecima tisuća eura.

U središtu skandala našao se Dado Pršo kada je irski list Daily Ireland objavio snimku slavlja Glasgow Rangersa nakon pobjede nad Hibernianom koja im je donijela naslov prvaka Škotske. Sporna se scena odigrala u svibnju 2005. godine u autobusu Rangersa čiji su nogometaši zapjevali Billy Boy, posvećenu lideru protestantske bande (Glasgow je, inače, protestantski klub) koja se 20-ih godina prošlog stoljeća žestoko obračunavala s katoličkim bandama. Naš bivši reprezentativac pjevao je pjesmu koja veliča ubijanje katolika, ali na spornoj videosnimci nije zabilježeno da Pršo izgovara stih "Do koljena smo u krvi Fenijaca (pogrdni naziv za rimokatoličke borce protiv britanske krune kojoj su lojalci bili vjerni, op.a). Pjesmu Billy Boy često su pjevali navijači Rangersa, kluba koji se godinama nizom akcija bori protiv poticanja vjerske mržnje. Nakon što je škotska organizacija Nil by Mouth, koja se bori protiv širenja mržnje na vjerskoj osnovi, zatražila od Rangersa da provedu istragu, klub je objavio da Pršo nije pjevao spornu pjesmu.

I maksimirska proslava naslova 2007. godine ostala je obilježena nesportskim incidentom tada igrača Dinama Vedrana Ćorluke koji je na glavnom zagrebačkom trgu s navijačima zapjevao "Svinjo debela, nema oprosta." Pjesmuljak koji su Zagrepčani posvetili splitskog prebjegu Niki Kranjčaru bi je hit na velikoj Dinamovoj proslavi, kada su Modri po uzoru na Barcelonu, predstavili double-decker i njime se odvezli iz Maksimira do Trga Bana Jelačića, gdje je Čarli s razdraganim navijačima zapjevao "svinjicu". Slučaj je zaključen emotivnim razgovorom aktualnih suigrača u reprezentaciji.

HNS će u odluci o najnovijem kršenju sportskih pravila posegnuti za novčanim sankcijama igrača (i funkcionera?) Dinama, što je i europska praksa.

Prilikom velike proslave naslova prvaka na Nou Campu 2005. godine napadač Barcelone Samuel Eto'o predvodio je uvredljivo skandiranje posvećeno navijačima najžešćeg rivala iz Madrida. "Madridska kopiladi, pozdravi šampione", pjevao je kamerunski napadač koji je tri godine proveo na posudbama kao Realov igrač. Pri svakom dolasku na Santiago Bernabeu Eto'o prolati torturu domaćih navijača. Španjolski nogometni savez kaznio ga je s 12 tisuća eura, Eto'o se ispričao klubu i zatražio oprost od navijača, ali ga nikada nije dobio. "Radi se o sjajnom igraču, ali ne i osobi koja ostavlja dojam dobrog čovjeka", službeno se oglasio jedan od najjačkih svjetskih klubova.

S iznosom od deset tisuća eura kažnjen je Tim Wiese, vratar Werdera koji si je dao oduška nakon pobjede u sjeverno-njemačkom derbiju protiv HSV-a u 31. kolu ove sezone. Wiese se popeo na ogradu pred navijače svoje momčadi i s megafonom u ruci izvikivao "Poserem se na Hamburg", što je razdragana masa popratila istim riječima.

"Ponijele su me emocije i žalim zbog toga", kazao je kasnije Wiese.

Vratar Celtica Artur Boruc također je zastranio, kada je nakon poraza u derbiju od Glasgow Rangersa protivničkim navijačima pokazao srednji prst. Iako ga je Škotski nogometni savez kaznio samos 500 funti, Celtic je pokazao da u klubu nema mjesta uvredljivom ponašanju te je svog vratara olkšao za 50 tisuća eura.

D.R.
Foto: AFP, Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.