Mate Parlov

U Puli otkriven spomenik Mati Parlovu. Mnogi tvrde da je totalni promašaj

Foto: PIXSELL

DANAS je u Puli na Giardinima otkriven spomenik legendarnom hrvatskom boksaču Mati Parlovu. Radi se o brončanom spomeniku u prirodnoj veličini s istaknutom lijevom rukom te pet najvažnijih medalja koje asociraju na olimpijske krugove. Autorica spomenika je zagrebačka kiparica Marija Ujević-Galetović, dok je umjetnički koncept razradila Gorka Ostojić-Cvajner.

"O sportskoj karijeri govore njegov sportski duh, njegove medalje i njegov neizmjerno častan, dubok i predan rad kojim su se nizale medalje od amaterskog do profesionalnog sporta. Htjeli smo Matu Parlova dovesti u grad na tu šetnicu i u tome smo uspjeli", rekla je Ostojić-Cvajner.

Ipak, mnogi ističu kako je kip neprepoznatljiv te da dosta podsjeća na spomenik Augustu Šenoi u Zagrebu, između ostalog jer su obojica ogrnuti kaputom.

"Željeli smo kao obitelj da bude odjeven sportski, ali su konzervatori to odbili uz obrazloženje da ne može u strogom centru biti odjeven sportski jer narušava staru jezgru grada. Siguran sam da bi tata bio zadovoljan spomenikom u centru grada koji je volio, jer se u centru sve zbiva i nekad su se sva događanja odvijala upravo na Giardinima", obrazložio je Matin sin Matko.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.