Torcida očitala lekciju HNS-ovim disciplincima i Uefinim borcima protiv rasizma

ARGUMENTIRAN, opsežan i iscrpan odgovor iz kojeg u HNS-u, Uefi i FARE-u mogu štošta naučiti, poslala je na navedene adrese Hajdukova navijačka skupina optužena za promicanje "južnjačkog" rasizma.

"Zloglasni" transparent s natpisom "White Boys" i zastavom američkog juga (ustvari Torcidinog hommagea kultnom transparetnu skupine iz 80-ih) čije isticanje na sjeveroistoku Poljuda služi kao savršen povod za HNS-ovo punjenje blagajne, pročuo se do Beča gdje je sjedište FARE-a, na Uefu naslonjene organizacije za borbu protiv rasizma u nogometu i sada zbog njega Hajduku prijete nove, europske sankcije, nakon što je već fasovao kazne u Hrvatskoj.

HNS ti naplaćuje i sudi, Uefa te proganja i tuži

Ono što nosi tako dičan naziv ustvari je savršeno uhljebljenje za mnoge profesionalne "navijače" koji o trošku Uefe krstare Europom i svijetom daleko od neudobnosti klasičnih navijačkih putešestvija, usput s visoka dijeleći packe tko je "pravi" navijač a tko rasist.

O svoj tragikomičnosti i nekompetentnosti ovog samoproglašenog arbitražnog tijela govori cijeli niz neistina u obrazloženju zašto je navedeni transparent rasistički i predstavlja "slavljenje nadmoći bijele rase" (kao i još niz drugih FARE-ovih argumenata).

Torcida je na deset stranica teksta (prevednog na engleski i francuski) potkrijepljenog fotografijama odgovorila na Uefinu najavu kako će upravo zbog ovog transparenta u cijeloj Europi biti zabranjeno isticanje navedene zastave, ali i na nebuloze da iseljenička podružnica Torcide White Boys promovira rasizam, da je keltski križ (inače "drevni" navijački simbol) nacistističko znakovlje,  glagoljica na Torcidinim majicama runsko pismo - omiljena zanimacija Himmlerovim sljedbenicima mističnog i okultnog u germanskoj mitologiji, a slovo "h" službeno "asocira na Hitlerovo ime".

Ako laže Torcida - ne laže povijest

Hajdukovi navijači su posebno istakli dvije utakmice iz davnih 80-ih kada su dvije verzije transparenta "White Boys" bile na poljudskom sjeveru i nisu smetale čak ni represivnom komunističkom aparatu:

"Ne može se zanemariti činjenica da transparent White boys sa zastavom Konfederacije nije rasistički i ne sadrži nikakvu rasističku poruku odnosno da se zaista koristi u kontekstu koji ne može biti nedopušten. U slučaju najvijačke skupine White Boys želimo vas upoznati sa činjenicama vezanima uz pojavu transparenta s natpisom White boys i zastavom Konfederacije. Naime, navedeni transparent prvi puta se pojavio na utakmici Hajduk ‐ Waregem (1. utakmica četvrtfinala Kupa UEFA) odigranoj 5. ožujka 1986. u Splitu."

Transparent je inspiraciju imao u bijeloj boji dresa našeg voljenog kluba i južnjačkom dišpetu  koji nas kao navijače s juga Hrvatske krasi. U prilogu vam dostavljamo fotografiju s navedene utakmice iz koje je jasno vidljivo da  transparent nije istican ni u kakvom rasističkom niti neo ‐nacističkom  kontekstu, pogotovo jer smo u to vrijeme živjeli pod jugoslavenskom komunističkom diktaturom." objašnjava Torcida HNS-u, Uefi i Fareu.

Osim foto-svjedočanstva sa utakmice protiv Waregema, navijači su priložili i ono od godinu dana kasnije kada su se u uzvratnoj utakmici 2. kola Kupa pobjednika kupova sastali Hajduk i Olympique i od kada datira verzija transparenta koji je poslužio kao izravna inspiracija danas "kažnjivom" transparentu "White Boys".

"U prilog činjenici da se navedeni transparent ni u kojem slučaju ne može povezivati s rasizmom i neo‐nacizmom dostavljamo vam i fotografiju s utakmice Hajduk ‐ Olympique,  odigranoj  5. studenog 1987(2.  utakmica  2.  kola  Kupa pobjednika kupova) u Splitu:

Pomodno i licemjerno igranje rasne snošljivosti temeljeno na neznanju i gluposti

Cijela hajka oko jednog bezazlenog transparenta, bez obzira bila inicirana iz HNS-a ili iz Beča i Ženeve temeljena je na neznanju kojem to ne smeta da se izdiže, arbitrira i kažnjava. Naravno, svatko normalan će osuditi rasističko hukanje tamnoputim igračima na Poljudu (koje je ipak djelo manjine navijača, a ne organizirano i orkestrirano), ali ovdje je na djelu već mnogo puta viđena želja stvaratelja "novog svjetskog nogometnog poretka" gdje jednostavno nema mjesta za one koji se ne žele potčiniti sveopćem trendu zaglupljivanja i uniformiranja na trbinama, kako bi postale zone za simpatizere, lišene navijačkog naboja.

Mussolinijevi sljedbenici iz omiške općine

Osim te strategije, biseri koje prosipaju Uefa i Fare podsjećaju na hajku pokrenutu '87 u francuskim novinama nakon spomenute utakmice Hajduka i Marseillea. Francuske kolege nisu tada ustale protiv suzavca bačenog na Poljudu, nego također zbog  transparenta, ovog puta "fašističkog".

Tada njihovom investigativnom oku nije promaklo kako je na tribini Hajdukovih navijača izvješen transparent "Torcida Duće" i odmah su prepoznali kako u Dalmaciji vole slaviti fašističkog vođu Benita Musssolinija. Naravno, natpis se nije odnosio na Mussolinija, nego na mjesto pored Omiša iz kojeg dolaze navijači, ali čemu se čudimo; ako je u slučaju White Boysa južnjačka zastava dovoljna da "civilizirana Europa" navijače proglasi rasistima, zašto ih i jedna "kvačica" više-manje ne bi učinila fašistima?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.