Tko su Japanci koji su igrali u Hrvatskoj? U Dinamu bio sin predsjednika saveza

Screenshot: YouTube

HRVATSKA će u osmini finala Svjetskog prvenstva u Kataru u ponedjeljak, u 16 sati, igrati protiv Japana, reprezentacije s kojom se dvaput susretala u skupinama SP-a (1:0 u Francuskoj 1998., 0:0 u Njemačkoj 2006.), a sad će prvi put u nokaut-fazi mundijala.

Možda najveća poveznica hrvatskog i japanskog nogometa je Mihael Mikić, koji je u Japanu proveo zadnjih devet godina karijere nakon odlaska iz Dinama. Najveće ime pristiglo iz Japana u Hrvatsku i dalje je legendarni Kazuyoshi Miura, koji je 1999. odigrao 12 utakmica za ondašnju Croatiju, ne postigavši ni gol.

Vjerovali ili ne, neuništivi Miura i dalje igra, 55 mu je godina i ove je sezone na posudbi iz Yokohame u četvrtoligašu Suzuka Point Getters, za koji je u prethodna dva mjeseca zabio dva gola, što unutar jedne sezone nije učinio od 2016. godine.

Miura u listopadu na utakmici Suzuka Point Gettersa (Profimedia)

Ali osim Miure bilo je još Japanaca u hrvatskom nogometu, pa i u prvoligaškom društvu, u kojem su trenutačno dvojica. Ne tako davno bilo ih je dosta u nižim hrvatskim ligama, a prije nekoliko godina za Dinamovu je drugu momčad igrao sin predsjednika japanskog nogometnog saveza.

Prvi je bio Miura

Miura je bio prvi Japanac u hrvatskoj ligi. Iako je 1999. u Croatiju doveden kao reprezentativac, koji je ukupno u 89 nastupa zabio 55 golova, tijekom svog kratkog boravka u Zagrebu više je doprinio marketinški nego igrački, budući da u 12 nastupa nije zabio ni gol, ali privukao je u grad na desetke novinara te turiste iz Japana.

Prvi japanski strijelac u HNL-u bio je hajdukovac

Dvanaest godina nakon Dinama, i Hajduk je doveo Japanca. Iz Kashima Antlersa stigao je Masahiko Inoha, koji se upisao u povijest kao prvi japanski strijelac u HNL-u, kad je zabio u pobjedi 3:0 na gostovanju u Lučkom. Za Hajduk je odigrao ukupno 16 utakmica i već u zimskom prijelaznom roku raskinuo ugovor i vratio se kući.

Srecko Niketic/PIXSELL

Hara zabio dva gola Dinamu u finalu Kupa

U veljači 2021. iz Tokija je u Istru 1961 stigao mladi napadač Taichi Hara, koji je odmah postao hit asistencijom u svakoj od prve tri utakmice, a u drugoj je Šibeniku zabio i gol u pobjedi 4:2.

Do kraja sezone u prvenstvu je zabio još samo jednom, ali raspištoljio se u Kupu, u kojem je u četiri utakmice utrpao šest golova, među kojima i dva u finalu, u porazu od Dinama 6:3. Možda upravo ta utakmica prelomila je kod Alavesa, koji je vlasnik kluba iz Pule, da ga povuče u svoju momčad.

Sasa Miljevic/PIXSELL

Arai u Šibeniku, Urata u Varaždinu postao rekorder

U SuperSport HNL-u trenutačno igraju dva Japanca. Veznjak Haruki Arai na posudbi je do kraja sezone u Šibeniku, za koji je zaigrao 18 puta, bez gola ili asistencije. U Varaždinu je pak Itsuki Urata, koji je postao rekorder po broju nastupa u prvoj hrvatskoj ligi među Japancima.

Urata je u Varaždin stigao na ljeto 2020. kao slobodan igrač, nakon što mu je uoči pandemije istekao ugovor s ukrajinskom Zorjom. U 23 utakmice postigao je jedan i namjestio pet golova, ali nije uspio pomoći Varaždincima da ostanu u društvu najjačih.

Marko Prpic/PIXSELL

Otišao je u Slovačku, ali vratio se u Varaždin samo pola godine kasnije i pomogao mu da se vrati među prvoligaše. Ove je sezone u SuperSport HNL-u nastupio 10 puta i imao jednu asistenciju. S ukupno 33 nastupa u HNL-u japanski je rekorder.

Niz Japanaca u Međimurju, sin predsjednika saveza u Dinamu

Osim ove petorice, bilo je još Japanaca u hrvatskom nogometu, ali u nižim ligama. Henta Sato i Shun Takano prije osam godina igrali su u Prvoj međimurskoj ligi, a slijedili su ih Tomoki Kai, Daigo Ogino i Rei Arimitsu. Takeshi Miki je u dvije godine u Stupniku i Valu iz Kaštel Starog sakupio ukupno tri nastupa.

U puno uglednijem društvu nogometom se bavio Rintaro Tashima (na naslovnoj fotografiji), koji je 2017. bio u Dinamu i sakupio šest nastupa za drugu momčad. Rintaro je u Dinamo došao preko Mihaela Mikića jer je tražio klub izvan Japana, gdje su ga svi prvenstveno gledali kao sina Kozoa Tashime, predsjednika saveza i člana FIFA-ina vijeća, nego kao ozbiljnog nogometaša. Nakon odlaska iz Zagreba, nema podataka da je više igrao nogomet. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.