DINAMOVI juniori osigurali proljeće u Europi

Tko su Dinamovi klinci koji su donijeli europsko proljeće u Zagreb

Foto: Dinamo

DINAMOVA U-19 momčad osigurala je proljeće u Europi. Pobjedom 1:0 svladali su Manchester City i tako izborili doigravanje za osminu finala juniorske Lige prvaka.

Antonio Marin golčinom iz slobodnjaka donio je pobjedu mladim Modrima, a trener Igor Jovičević nije se mogao suzdržati od pohvala svojoj ekipi i isticanja važnosti ovog rezultata za klub i navijače.

Dinamova pobjeda protiv Cityja znači da će u veljači u Zagrebu dočekati nekoga od ovih klubova u doigravanju za osminu finala Lige prvaka: Šerif, Zaragoza, Midtjylland, Derby County, Porto, Dinamo Kijev, Glasgow Rangers i Rennes.

Ovo su Dinamovi juniori koji su srušili Manchester City i donijeli europsko proljeće u Europu.

Prvih 11: Renato Josipović, Tin Hrvoj, Josip Šutalo, Joško Gvardiol, Roko Jurišić, Bartol Franjić, Vedad Radonja, Edin Julardžija, Tomislav Krizmanić, Antonio Marin, Leon Šipoš.

Još igrali: Omar Kočar, Bernard Karrica.

Klupa: Faris Krkalić, Mario Nikolić, Niko Janković, Jurica Jurcec, Ivijan Svržnjak.

Momčad se ne razlikuje previše od prošlogodišnje, okosnicu čini isti trojac

Dinamovi juniori briljirali su i prošle sezone u Ligi prvaka za mlade kada su došli do četvrtfinala, a onda nes(p)retno ispali od Chelseaja. Ovogodišnja momčad čak je i slabija od prošlogodišnje pa je time rezultat i veći. Nema Marija Ćužea (posudba u Istru 1931), Marka Gjire (igra za seniore Dinama) i vratara Dine Horkaša (zamjena je Livakoviću u seniorima Dinama). 

No okosnicu Jovičevićeve momčadi i dalje čini isti trojac, po jedan vođa u svakoj liniji - Antonio Marin, Joško Gvardiol i Leon Šipoš.

Marina City prati već neko vrijeme, a u mladim selekcijama ističe se već godinama kao najbolji

Daleko najveći vođa ove selekcije je Antonio Marin. Riječ je o najtalentiranijem igraču svojeg godišta u Dinamu koji će u siječnju napuniti 19 godina. Ljetos je s Dinamom potpisao novi, trogodišnji ugovor, a na meti europskih velikana nalazi se već neko vrijeme.

U listopadu je dobro informirani Sky Sports pisao o interesu Manchester Cityja za Dinamovu mladu zvijezdu. Navodno je zapeo za oko Pepu Guardioli, odnosno Cityjevim skautima. U prvom okršaju s Englezima bio je asistent, a sada ih je srušio golčinom iz slobodnjaka. Vjerojatno je interes Cityja naglo porastao nakon današnje sjajne partije ovog krilnog napadača koji se ističe miksom brzine, tehnike i prodornosti.

Marin je ove sezone za seniore Dinama nastupio šest puta, od toga pet puta u HNL-u, a jednom u Hrvatskom kupu. Pritom nije ubilježio gol ni asistenciju. Za U-21 selekciju Hrvatske koju vodi Igor Bišćan sakupio je dosad pet nastupa.

Gvardiol je oduševio na pripremama i zabio važan gol kad mu je Bjelica ukazao povjerenje u HNL-u

Nadalje, obrambenim redom zapovijeda Joško Gvardiol, 17-godišnji stoper koji je oduševio na pripremama za tekuću sezonu HNL-a i bio jedan od zapaženijih, ali ipak se nije probio u seniorsku ekipu.

Stoga ga je Bjelica za HNL utakmicu pozvao dva puta od čega je jednom bio i strijelac i to za važna tri boda početkom studenog protiv Intera iz Zaprešića kad je pogodio u 90. minuti za 1:0.

Gvardiol je nezamjenjiv u obrani Dinamove mlade momčadi, a interes za njega pokazivala je Roma. Talijanska Gazzetta pisala je o tome da želi "Dinamovu bebu dovesti za oko dva milijuna eura". 

Gvardiol je za U-21 selekciju sakupio dva nastupa.

Obožava europsku scenu, zabijao je Atalanti, Cityju, Liverpoolu i mogao bi biti "novi Bruno Petković"

Treće, možda i najnepoznatije ime u javnosti je napadač Leon Šipoš. Riječ je o mladom Varaždincu (19) koji pokazuje sjajan talent u mlađim kategorijama. Ove sezone dvaput je zabio Manchester Cityju te imao po asistenciju protiv Atalante i Šahtara. S obzirom na izuzetnu konkurenciju u seniorskoj ekipi, Bjelica mu nije dosad davao značajnu šansu, ali Šipoš je odigrao devet utakmica za Dinamo II te pritom postigao dva gola i dodao asistenciju.

Iskustva mu ne nedostaje, igrajući za Goricu i Dinamo II sakupio je preko 50 nastupa. Prošao je i sve mlade selekcije Hrvatske, a golgeterski instinkt pokazivao je i ranije. Europska scena nekako mu najviše odgovara. Prošle sezone zabijao je Portu i Southamptonu u Premier League International kupu, dok je u juniorskoj Ligi prvaka zabio Astani, Lokomotivu iz Moskve i velikom Liverpoolu.

Stilom igre i fizičkom konstitucijom podsjeća na Brunu Petkovića.

Dinamo je u svibnju potpisao profesionalne ugovore s nekolicinom mladih igrača. Klub im je pokazao da računa na njih u budućnosti te da se po kvaliteti ističu od drugih. Među njima iz ove juniorske ekipe su, uz gore navedene, još samo Bartol Franjić i Josip Šutalo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.