FIFA THE BEST

Tko je Hrvat koji FIFA-u optužuje da je varala za Messija?

Foto: Twitter

JUČER su svi najveći europski mediji prenijeli vijest o Zdravku Logarušiću, Hrvatu koji trenutno radi kao izbornik sudanske nogometne reprezentacije. 

Logarušić je postao globalna tema nakon što je optužio FIFA-u da je namjestila svoj izbor za najboljeg nogometaša svijeta kako bi osigurala Messijevu pobjedu. 

Hrvatski stručnjak objavio je fotografiju na kojoj se vidi da su njegovi glasovi trebali ići Salahu, Maneu i Mbappéu. FIFA je nakon izbora objavila kako je Logarušić glasove dao Messiju, Van Dijku i Maneu.

"Fotografirao sam papir koji sam potpisao s tajnikom Sudanskog nogometnog saveza. Ne znam što se dalje dogodilo", prenosi Logarušićeve riječi portal Al Arabya.

Nije Logarušić jedini koji je izrazio sumnju u regularnost izbora, isto su učinili kapetan Nikaragve i Egipatski nogometni savez, o čijim će se izjavama tek raspravljati. 

Tko je zapravo Hrvat koji optužuje FIFA-u? 

Zdravko Logarušić trener je od 1988. godine, a karijeru je započeo kao pomoćni trener u Croatia Malmou, klubu hrvatskih iseljenika u Švedskoj. Nakon toga je otišao u Villingen iz kojeg je na početku rada otišao u Australiju i i prihvatio prvi samostalni trenerski angažman kao trener Croatia Pertha. 

Od kraja rata pa sve do 2009. godine radio je u Slavoniji, gdje je bio trener Marsonije i Vukovara nakon čega odlazi u Afriku. 

Avantura u Gani

Na Badnjak 2009. godine dobio je telefonski poziv od čelnika kluba King Faisal Babes iz Gane i već dva dana kasnije bio je u avionu za Ganu kako bi dogovorio svoj prvi afrički posao. Potpisao je za King Faisal i s 12 uzastopnih utakmica bez poraza spasio klub od ispadanja. Nakon tih šest mjeseci predsjednik kluba mu je ponudio ugovor na tri godine, uz plaću od 4 tisuće dolara mjesečno, piše ganski ABYZ.

Odbio je, vratio se kući i nakon nekog vremena dobio poziv iz Ashgolda, tada 12. kluba u Gani. Oni su mu ponudili također četiri tisuće dolara, ali i deset tisuća odmah po potpisu ugovora.

S Ashgoldom je stigao do drugog mjesta i ostvario plasman u Afričku ligu te dobio povišicu na 5 tisuća eura koju nije prihvatio. Saznao je da Nebojša Vukičević, bivši igrač Partizana, u drugom klubu u Africi radi za sedam i pol tisuća dolara i tražio je istu plaću. Dobio je 7.600 dolara mjesečno i potpisao je na dvije godine. 

Proputovao cijelu Afriku, a sada lovi Svjetsko prvenstvo

Ipak, nije ostao dvije godine pa je nakon avanture u Gani trenerski proputovao Keniju, Tanzaniju i Angolu da bi se nakratko vratio u Ganu, gdje je 2017. preuzeo Asante Kotoko. Nakon samo mjesec dana kao trener s velikom reputacijom u Africi dobio je automobil od vlasnika koji su mu se htjeli umiliti.

Nakon toga je eksperimentirao s 3-5-2 formacijom i osvojio deset bodova u četiri utakmice, našao se pod paljbom navijača koji nisu bili zadovoljni igrom kluba i dobio otkaz u travnju 2017. godine. Već u prosincu dobio je posao kao izbornik Sudana, što je ostao do danas. 

Sa Sudanom se zasad nije proslavio jer se nije uspio kvalificirati na Afrički kup nacija, ali je zato u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine krenuo s pobjedom i remijem pa se tu može nadati rezultatskom iskoraku. Bez obzira na ono što se dogodi u Sudanu, već sada je jasno kako je Logarušić trenerska legenda u Africi. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.