LIGE PETICE

"Tito je šest dana prije smrti uvjerio Messija da ne ode iz Barcelone"

Foto: Gulliver / Getty Images

TITO VILANOVA, koji je 2013. u jedinoj sezoni kao prvi trener Barcelonu vodio do naslova s rekordnih 15 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Real, umro je prije pet godina u 45. godini. Tim povodom njegov asistent Jordi Roura otkrio je nepoznat događaj koji se odigrao neposredno uoči smrti omiljenog trenera. 

"Šest dana prije nego što će umrijeti, Messi ga je posjetio i rekao mu da ozbiljno razmišlja o odlasku iz Barcelone"

Gostujući na Radio Kanal Barceloni, Rouru je voditelj upitao: "Je li točno da je Messi u to vrijeme bio na rubu odlaska iz Barcelone ogorčen zbog kritika kojima je bio izložen nakon poraza od Reala u finalu Kupa kralja?"

Roura je odgovorio potvrdno, a onda otkrio do sada nepoznate detalje događaja koji je uslijedio: "Šest dana prije nego što će Tito umrijeti, Messi ga je posjetio i rekao mu da ozbiljno razmišlja o odlasku iz Barcelone. Tito mu je na to rekao da je za njega daleko najbolje da ostane u Barci jer da mu, s obzirom na njegov stil igranja, nijedan drugi klub i momčad neće odgovarati kao njegovo stanište, a to je Barcelona."

Kako je Tito uvjerio Lea da promijeni odluku?

Vilanovin pomoćnik je dodao: "Nakon tog sastanka Leo je promijenio stav i razmišljanje te očito uvidio ono što do tada nije mogao. Znamo to po tome jer je evo i dalje tu, pet godina nakon što je došao reći Titu na samrtnoj postelji da odlazi."

Roura je uvjeren da zna kako je Vilanova uspio privoljeti Messija da promijeni mišljenje: "Tito je bio jako jednostavan, izravan i premda je bio povučen i malo govorio, svaka njegova riječ imala je težinu jer je on bio osoba izražene karizme." 

Nerazdvojan od Guardiole: Zajedno od četvrte španjolske lige do vrha Europe i svijeta

Francesc Vilanova, zvani Tito, 2007. pridružio se Josepu Guardioli kao asistent u B momčadi Barcelone. Njih dvojica odveli su momčad u viši rang, treću španjolsku ligu i zatim preuzeli prvu ekipu. Već u prvoj sezoni ostvarili su povijesni uspjeh s Barcelonom, koja je postala prva španjolska momčad s trostrukom krunom La Lige, Kupa kralja i Lige prvaka. U travnju 2012. na konferenciji za medije Barcelona je objavila da Guardiola odlazi i da je Vilanova njegov nasljednik. 

Fascinantno je naslijedio Pepa, ali onda se vratila zloćudna bolest

Osam mjeseci kasnije klub je otkrio da je Vilanovi po drugi put dijagnosticiran rak grla, nakon što se od iste bolesti izliječio u studenome prethodne godine. Vilanova je krajem prosinca 2012. operiran, nakon čega je prošao tretman kemoterapije. Njegov pomoćnik Roura vodio je momčad tri mjeseca dok se Vilanova oporavljao, a na klupu se vratio krajem ožujka 2013. Stigao je odvesti klub do naslova sa spomenutom rekordnom prednošću u odnosu na prvog pratitelja, pri čemu je njegova Barcelona osvojila 100 bodova.

No u ljeto 2013. dao je ostavku zbog uznapredovale bolesti. Umro je 25. travnja 2014. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.