Talijanka nakon 45 sekundi predala meč spornoj boksačici: "Ovo nije u redu"

Foto: Profimedia

ALŽIRKA Imane Khelif (25), jedna od dviju spornih boksačica na Olimpijskim igrama, prošla je u osminu finala turnira do 66 kilograma. Nakon pola minute borbu joj je predala Talijanka Angela Carini (25). Alžirka, koja je izbačena s posljednjeg Svjetskog prvenstva, žestoko je udarila Talijanku, nakon čega je Talijanka Carini tražila da joj se popravi zaštitna kaciga. 

"Ovo nije u redu"

Potom je Khelif još jednom žestoko udarila Carini. Talijanka je nakon tog udarca otišla u svoj kut i zatražila prekid borbe. Njezin trener je potom signalizirao da se borba prekine. Carini je nakon toga kleknula na pod i zaplakala. Khelif je došla do nje pružiti utjehu, no Carini je to ignorirala. "Ovo nije u redu", govorila je Carini svome treneru.

Posljednjih se dana podigla buka zbog dvije boksačice kojima je krovna boksačka organizacija zabranila natjecanje na SP-u jer nisu zadovoljile uvjete da se natječu u ženskoj konkurenciji. Zbog toga su one prozvane muškarcima, ali stvar je komplicirana. Ipak, mnogi smatraju kako nije fer da se natječu zajedno s boksačicama te koriste svoje fizičke predispozicije.

Što kažu čelnici?

Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-ting iz Tajvana diskvalificirane su sa ženskog Svjetskog prvenstva 2023. godine jer je testovima "dokazano da imaju XY kromosome", objasnili su iz Međunarodne boksačke asocijacije (IBA). No, kako IBA ne vodi olimpijsko boksačko natjecanje u Parizu, MOO je potvrdio da je zadovoljan što se obje borkinje mogu natjecati prema manje strogim pravilima o spolnoj podobnosti koja su bila na snazi za Igre u Tokiju 2021.

Alžirski olimpijski odbor ljutit je zbog hajke na njihovu boksačicu. O svemu se u srijedu oglasila IBA: "Diskvalifikacija je bila rezultat njihova neuspjeha da ispune kriterije prihvatljivosti za sudjelovanje u ženskom natjecanju. Ova odluka, koja je donesena nakon detaljnog pregleda, bila je iznimno važna i nužna za održavanje pravednosti i najvećeg integriteta natjecanja.

Dok IBA ostaje predana osiguravanju poštenog natjecanja u svim našim događajima, izražavamo zabrinutost zbog nedosljedne primjene kriterija prihvatljivosti drugih sportskih organizacija, uključujući one koje nadziru Olimpijske igre."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.