Sutonov put od pakla do raja

SVE JE izglednije da bi Goran Suton, talentirani 23-godišnji centar Michigan Statea u budućnosti mogao igrati za hrvatsku košarkašku reprezentaciju.

Izrazio je svoju želju, ima i hrvatsko državljanstvo, a sve je ostalo na izborniku Jasminu Repeši i vodstvu Hrvatskog košarkaškog saveza da procijene je li dovoljno dobar za reprezentaciju.

U Sarajevu ga nisu htjeli pa je otišao u SAD

Ono što je zanimljivo, osim toga da je on veliki košarkaški talent i NBA potencijal, jest njegova životna priča koja se doslovce može nazvati "od pakla do raja".

23-godišnji Goran Suton rođen je u Sarajevu u hrvatskom-srpskom braku. Otac mu jse zove Miroslav, a majka Živana. Kada su počeli srpski napadi na Sarajevo 1992. godine, on uspijeva pobjeći kod mamine rodbine u Beograd i to jednim od posljednjih zrakoplova koji je odlazio sa zračne luke Butmir.

1999. nakon što su počeli NATO napadi na Srbiju, odlazi nazad u Sarajevo, no tamo ga dočekuje razrušena zemlja, razrušen dom te puno netolerancije ponajviše zbog činjenice da mu je otac Hrvat, a majka Srpkinja. Ovoga puta obitelj se odlučuje na malo duži put zrakoplovom. Odlaze u Michigan, grad Lansing, gdje je već živio njegov brat.

Zasjenio veliku nadu američke košarke

Odlazi u srednju školu, a zatim i na Michigan State University gdje se priključuje Spartansima. Podsjetimo, za taj isti Michigan State je igrao Magic Johnson koji je 1979. doveo svoju momčad do finala i ogleda s Indiana Stateom, za koju je tada igrao, također legendarni Larry Bird.

Dvadeset godina kasnije možda su košarkaški zaljubljenici svjedočili također obračunu igrača koji će postati košarkaške veličine. Suton je u pretposljednjem ogledu protiv branitelja naslova Kansasa igrao protiv Colea Aldricha, momka kojem predviđaju sjajnu NBA karijeru. Igrao je protiv njega te ga zasjenio u velikoj pobjedi!

Zanimaju se španjolski klubovi

Talentirani centar Kansasa Cole Aldrich je utakmicu završio s 17 koševa, 14 skokova i četiri asistencije, dok je Goran Suton zabio 20, uz devet skokova i pet ukradenih lopti. Treba svakako spomenuti da bi Aldrich prema procjenama mogao biti među Top 10 igrača na sljedećem NBA Draftu.

Ne krene li u NBA ligu, Goran Suton bi mogao vrlo lako završiti u europskoj košarci.

Prva europska smotra možda će mu biti nastup za hrvatsku košarkašku reprezentaciju na Europskom prvenstvu u Poljskoj. Navodno su za njegove usluge zainteresirani i neki španjolski klubovi..

Svakako, put od pakla do raja.

M.Š.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.