Što se događa u Splitu? Hajdukov sponzor poslao svog čovjeka u HNS

Foto: Pixsell, Index, Split Tommy / fcsplit.com

U HNS-u traje postizborni sajam, osnivaju se tijela i Komisije te zbrinjavaju lojalni glasači nakon reizbora Davora Šukera za predsjednika Saveza. 

Futsal je, kao neželjeno dijete HNS-a, često usputna žrtva sitnih igara, prevrata i politikantstva. Ipak, jučerašnje konstituiranje Komisije za mali nogomet nalazi se, čak i za HNS, s one strane logike. Na primjeru malog, amaterskog sporta, mogu se vidjeti sav besmisao i lutanje koji okružuju krovnu nogometnu organizaciju, kao i trenutni odnosi u hrvatskom nogometu i njegovom splitskom ogranku.

Što je Komisija za mali nogomet?

Prema Pravilniku o radu Hrvatskog nogometnog saveza, Komisija za mali nogomet je tijelo koje:

- utvrđuje program razvoja za unapređenje malog nogometa,

- predlaže propozicije za natjecanje u malom nogometu,

- vodi natjecanje za prvenstvo u malom nogometu,

- predlaže sustav natjecanja za hrvatsku ligu i kup,

- utvrđuje kalendar natjecanja,

- proglašava prvaka Hrvatske, pobjednika kup natjecanja i utvrđuje

redoslijed klubova,

- obavlja i druge poslove u svezi malog nogometa.

Premda klubovi imaju Plenum prvoligaša, to tijelo nema stvarnih ovlasti. Iako je lani jedan klub odustao od lige prije kraja prvenstva (Solin), a drugi se kratkotrajno spasio neobičnom fuzijom (Potpićan Albona), Plenum nije smatrao potrebnim održati sjednicu i pronaći rješenje koje će zaštititi interes klubova u sportu koji preživljava na medijskoj i sponzorskoj margini. Suprotno tome, Komisija za mali nogomet je tijelo koje jedino ima stvarne ovlasti u hrvatskom futsalu na račun  blizine HNS-u. Suprotno načelu supsidijarnosti, svaka odluka vezana uz futsal dolazi iz najviših krugova Saveza, a predlagačka ovlast klubova zanemarena je u spletu birokratskih zavrzlama. A čim je odnos snage takav, prostor za manipulaciju i manjak transparentnosti su veliki. I ništa ne govori više u prilog takvoj tezi od jučerašnjeg imenovanja članova Komisije.

Tko je Ile Topuzović?

Za predsjednika Komisije imenovan je Ile Topuzović. Radi se o poduzetniku koji nema veze s futsalom, ni kao igrač, ni kao član struke, niti kao istaknuti djelatnik. Nameće se pitanje – kako je moguće da je baš on izabran za najosjetljiviju i najvažniju poziciju hrvatskog futsala? Mogući odgovor krije se u savezu iz kojeg Topuzović stiže, a radi se o dubrovačko-neretvanskom savezu. Naime, iako je taj savez bio jedan od tek tri koji na izborima za predsjednika HNS-a nisu pružili podršku Davoru Šukeru (uz zadarski i splitsko-dalmatinski), Topuzović je svoj glas dao upravo Šukeru. Iako je njegov matični savez podršku pružio oporbi, Topuzović je svojim glasom na izbornoj skupštini sebi priskrbio mjesto u Izvršnom odboru HNS-a. Je li funkcija predsjednika Komisije za mali nogomet bila dodatna nagrada? Iako članak 41. jasno nalaže kako Komisiju čini pet članova, u nju je imenovano njih sedam. Teško je dokučiti zašto je to tako, ali to nije najveća anomalija ovog imenovanja.

Split Tommy protiv svojeg saveza?!

Ivo Zoković predsjednik je Split Tommyja, jednog od najuspješnijih domaćih malonogometnih klubova i ušao je u sastav Komisije. Što je tu čudno? Predstavnici splitsko-dalmatinskog nogometnog saveza napustili su izbornu skupštinu HNS-a, a u izjavama su rekli kako svoje ljude neće slati u tijela Saveza kojeg ne smatraju legitimnim predstavnikom domaćeg nogometa. Kako je onda moguće da je predsjednik najvećeg dalmatinskog malonogometnog kluba ušao u Komisiju? Jedan od načina je taj da ga predloži baš županijski nogometni savez, što bi značilo da su direktno pogazili svoju riječ.  Marko Erceg, predsjednik tog županijskog saveza, potvrdio nam je: „Nikoga nismo predložili. Naš stav je jasan i jedinstven. Ne znam je li netko poduzimao nešto na vlastitu inicijativu, to su špekulacije u koje ne želim ulaziti, ali mi smo svoje rekli“.



Hajduk je napustio Skupštinu HNS-a (Marko Erceg) 

Ako je to istina, tada ga je jedino HNS direktno, preko Središta Splitsko-dalmatinske županije, mogao imenovati na tu poziciju. Radi se o regionalnom tijelu koje okuplja sve dalmatinske nogometne saveze, a služi kao poluga vlasti za centralu onda kada županijski savezi ne postupaju u skladu s idejama HNS-a.

Zoković je rekao za Index: „Nisu bitna imena, bitan je program. Ja sam u ovom sportu već 25 godina i normalno je da najveći malonogometni klubovi vode glavnu riječ. U mom klubu je sve odlično, ali ja želim pomoći svim klubovima kojima se teško snaći i održati u ovim teškim uvjetima. Nije me predložio matični nogometni savez, to je istina, imenovalo me Središte.“

Na pitanje nije li to u suprotnosti sa stavom matičnog saveza i dobrog dijela javnosti, odgovorio je: „Ne može se ništa promijeniti bez svojih ljudi. Ne bojim se javnosti ni Torcide. Moj interes je štititi interese Tommyja kao generalnog sponzora i time probati dići futsal na višu razinu. Nisam lobirao za sebe jer imena nisu bitna“. Također, rekao je kako ovo nije pokušaj destabilizacije splitsko-dalmatinskog saveza iz HNS-a. Vidjet će se kako će raditi ova Komisija jer dio javnosti u futsalu smatra kako je financijskim i igračkim raspadom Nacionala Split Tommyju ostao nebranjen put do dugogodišnje vladavine nad hrvatskim futsalom, a ovakvo imenovanje neće odmoći tom cilju.

Prije dvije godine dogodio se rascjep u futsalu, kad je Split Tommy uručio otkaz današnjem izborniku Mati Stankoviću. Tada je Zoković kao predsjednik kluba stigao na „crnu listu“ HNS-a. Sve to vrijeme ostao je blizak prijatelj s Borisom Durlenom, vladarom domaćeg futsala. Durlen i Zoković sada su kolege u Komisiji, iako je ne tako davno Zoković bio nepoželjan, a Split Tommy je lani čak i prijetio neslanjem igrača u reprezentaciju nakon, po njihovu mišljenju, skandaloznog suđenja protiv Nacionala u finalu Hrvatskog kupa. Kako je odjednom došlo do takvog preokreta?

Na to pitanje teško je dati ikakav odgovor jer će to unijeti još konfuzije, a u tom besmislu ključni lik je Zoran Mamić.

Tommy protiv Tommyja

Zoran Mamić, sin vlasnika Tommyja Tomislava Mamića, najvećeg poslodavca u Dalmaciji, predstavnik je tvrtke i lanca dućana koji je jedan od glavnih Hajdukovih sponzora, čime je zaslužio i mjesto na prsima bijelog dresa. Tvrtka je usko i dugoročno vezana s udrugom Naš Hajduk koja je od njih otkupila dionice (čak 24,5%) na rate kroz deset godina. Hajduk je, s Udrugom koja je preuzela organizaciju izbora u klubu, predvodnik oporbe protiv aktualne HNS-a koji ih kažnjava i sabotira. Udruga je bila jedan od inicijatora promjena Zakona o sportu koji bi uveo transparentnije poslovanje u HNS, a njihov matični savez jasno se odredio prema svim tijelima Saveza.

S druge strane, Tommy je glavni sponzor Split Tommyja, kluba koji je postupio suprotno svim naputcima i okrenuo leđa svima koji se bore protiv Saveza, njegovih tijela i centralizacije moći u rukama pojedinaca. Kako se može objasniti to da jedan sponzor ulaže i u najveću oporbu Savezu i u klubove koji sudjeluju u njegovu radu? Posebno ako se uzme u obzir dugogodišnja pravna borba i fanatični navijači koji se protive i najmanjem iskazu legitimiteta prema HNS-u, a sudjelovanje u njegovim tijelima upravo je to.

Nije sporno da predsjednik Split Tommyja završi u Komisiji za mali nogomet jer je istina da se promjene ne mogu napraviti kad nemaš svoje ljude. Ono što budi sumnju u takvo imenovanje jest stav njegova matičnog saveza da svoje ljude neće slati u HNS-ova tijela, posebno kada znamo da je generalni sponzor Tommyju isti kao i Hajduku, klubu koji predvodi oporbu vladajućem HNS-u. Nažalost, Mamić nije bio dostupan za razgovor.

Moguće je da u splitsko-dalmatinskom savezu nedostaje jedinstva, a moguće je i da se radi o pokušaju destabilizacije iz središnjice. Za futsal nijedna priča nije dobra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.