BIVŠI IZBORNIK ZA INDEX

Štimac: Ja sam otišao jer reprezentacija nije bila složna. Samo da se ne ponovi Japan

Foto: Guliver image

ŠKOTI su Hrvatskoj smijenili dva izbornika, Ćiru Blaževića u jesen 2000. godine nakon remija na Maksimiru, a Igora Štimca u kvalifikacijama za SP u Brazilu. Za Štimca je sve krenulo naopako nakon pobjede Škotske u Zagrebu 1:0, da bi u zadnjem kolu, kad je Hrvatska već imala osigurano drugo mjesto skupine, izgubio utakmicu u Škotskoj (2:0) i funkciju izbornika, a na SP u Brazil je Hrvatsku odveo Niko Kovač. 

Štimac je, podsjetimo, podnio ostavku nakon poraza u Glasgowu, a HNS je tu odluku usvojio i time je okončan Štimčev pohod u HNS-u, koji je počeo još ulaskom na čelnu poziciji Udruge prvoligaša, nastavio se izborima za predsjednika Saveza, a završio na klupi reprezentacije. Štimac danas ne želi odgovarati na pitanje ima li nedovršenog posla u reprezentaciji i zove li ga tko u pripremi pozicija za mjesto novog izbornika. Trenutno je u Splitu, predao je izvještaj o radu s indijskom reprezentacijom nakon ispadanja iz kvalifikacija za SP i neće žuriti s odlukom o povratku. Tvrdi da ima podršku Saveza, ali i neke druge opcije. No kada su tema Škoti, Štimac je uvijek dostupan za razgovor. S golemim iskustvom iz reprezentacije s velikih turnira i iz najtežih utakmica bivši reprezentativac i hajdukovac te kapetan zna koliko je večerašnja utakmica na Hampden Parku bitna za Hrvatsku. 

Igore, što očekuješ večeras? 

Neka igrači daju ruke jedan drugome prije utakmice i izađu na teren obaviti posao, a onda ćemo u drugoj rundi sve probleme lakše rješavati. Ako večeras prođemo, uvjeren sam čak da možemo i daleko dogurati jer mi smo majstori eliminacijske grupe. No prvo večeras treba srušiti tradiciju i proći dalje nakon što nismo pobijedili u prvoj utakmici skupine. Ovo bi trebalo biti puno lakše nego protiv Engleske i Češke jer su igrači svjesni da nema popravka. Dalić motivacijski nema puno zadataka.

Koje zadatke ima, što je najveći problem?

Dalić mora izvesti najboljih 11 igrača na njihovim pozicijama. Svi vide što je problem, nije filozofija, nema igre ni rezultata, nema ideje ni kreacije, pasivni smo, ne otvaramo se.

Igrači su van forme, ali je li izbornik u tom stanju?

Uopće nije problem trčanje, već treba pametno trčati, a ne kao protiv Češke, razletjeti se po terenu u nekoj jurnjavi. To nije bila ideja i to je Dalić jasno rekao. Trebamo biti žešći, ali bitno je da energiju trošimo na pravi način. Mislim da je puno veći problem od forme i količine trke forsiranje igrača na krivim pozicijama. Nismo ništa dobili dosadašnjim idejama Dalića i to treba reći, Ali treba kazati i da on i igrači to razumiju, svega su svjesni, ništa ne poriču. Pitanje je samo mogu li to popraviti.

Hoće li Škoti smijeniti i trećeg izbornika Hrvatske i što dalje?

Imamo mi Dalića, pustite vi to. Treba vjerovati da ćemo večeras napraviti ono što svi priželjkujemo i onda otići daleko. Patimo se u grupi, ali to se sve može promijeniti ako prođemo dalje. 

Već se spominju imena nasljednika, poput Robija Prosinečkog, Igora Bišćana...

Pustimo, treba vjerovati da večeras možemo pobijediti i ne otvarati neke teme. 

Tko će zabiti gol, kako će to Hrvatska?

Da, to je problem. Imamo Petkovića koji je u drugom poluvremenu protiv Češke nešto ipak odigrao, pokazao je da se može nositi sa stoperima Češke i da ima kvalitetu. Pitanje je zašto ga Hrvatska dosad nije koristila. Dalić je to drugačije vidio. Ako neće zabiti Petković, netko drugi mora biti tu, moramo imati igrače koji istinski vjeruju u pobjedu. Rebića ne bih otpisivao, igrao je dosad na poziciji koja nije njegova, on Milanu nije prvi napadač, već je to Ibrahimović. Bio je na poziciji koja za njega nije prodorna i nije primao lopte koje bi ga učinile efikasnim. Nije Rebić zaboravio igrati nogomet, ali treba igrati na svojoj poziciji. 

Ne želiš otvarati teme, ali ako Hrvatska ne uspije, kako dalje?

Svi su se raspisali i po meni bi napad bio opravdan da Dalić i igrači nisu samokritični. Oni su sami rekli baš sve što je trebalo reći. Ako ne prođemo skupinu u ovom sistemu gdje i treći ide dalje, to će biti veliki neuspjeh i od toga se ne može pobjeći., to Dalić razumije i ne bježi. Za koga god da se večeras odluči, ti igrači moraju biti spremni na mušku igru, brzu reakciju i puno više kvalitetne trke. U dvije utakmice mi smo pretrčali 35 kilometara ukupno manje od Čeha, to je igrač i pol manje. 

Kako vidiš igru zadnje linije, hoće li Vrsaljko izdržati do kraja? 

Ne bih rekao da je Vrsaljko na desnom boku naš problem i da trkački zaostaje, mislim da se dobro vraća. Tek ako prođemo, neće biti problema jer Vrsaljku ovaj ritam paše, on se diže kako turnir ide dalje. Kad pričamo o obrani, treba pričati i o veznom redu. Protiv Češke nije bilo Brozovića, pa smo igrače ostavili da u obrani i napadu jure za protivnikom, Modrić i Kovačić su se skroz potrošili i ubili smo ih u ovoj utakmici.

Zvučiš optimistično, zašto kad Hrvatska dosad nije pokazala ništa što navodiš?

Zato što vjerujem da su naši igrači, kao puno iskusniji, pravi šampioni i da mogu efektno večeras doći do cilja i ući u završnicu s više igrača. Samo, treba svatko biti na svom mjestu, ponovit ću to. Smatram da su Škoti favoriti večeras, da to razjasnimo, pokazali su više od nas na ovom turniru i izgledaju kompaktnije. 

Trebaju li igrači između sebe ovo riješiti, može li sastanak koji su održali spasiti stvar ili je ovo realnost reprezentacije?

Mi ćemo večeras znati kakva je realnost, ali činjenica je da mi imamo već dugo probleme i da ovo nije stanje reprezentacije koje je prisutno samo na Euru. Te priče o klanovima se potenciraju samo i uvijek kad nema rezultata, živcira me to. Kad ima rezultata, sve je super. Ne vjerujem u to, ne znam kako smo onda došli do rezultata u Rusiji, ako klanovi odlučuju. 

U Rusiji ih je bilo? 

U Rusiji je bilo rezultata i to je cijela priča. Rezultat nosi atmosferu. Vi imate tamo 35 ljudi s različitim mišljenjima i životnim modom, ali kad krene himna, oni moraju držati isti štap. Različitosti ne smiju dolaziti do izražaja, naši igrači su uvijek disali zajedno i ne sumnjam da dišu i ovaj put. To će biti presudno jer ovu utakmicu neće odlučiti igrač, nego momčad. A Škotska ima momčad, to je njihov najjači adut. Ako ne budemo trčali jedan za drugoga, branili se i napadali zajedno i međusobno se pokrivali, ne možemo dobiti tu utakmicu. Škoti imaju zajedništvo kakvo smo mi imali u Rusiji s Modrićevom generacijom ili u mojoj ekipi iz 1998. u Francuskoj.

Goran Vlaović i Dario Šimić kao jednu od težih epizoda naveli su utakmicu s Japanom 1998. godine, kada si ti tražio zamjenu zbog žuljeva na nogama. Koju ti muku posebno pamtiš, podsjeća li te ova reprezentacija na neku od njih? 

Najviše pamtim Japan 2002. godine, kada smo prolazili kroz smjenu generacija i ja sam se, zbog toga što nije bilo kohezije i simbioze između mladih i starih, već prije oprostio od igranja. Nisam htio biti neki faktor, a mladi i stari nisu imali simbiozu, trebao sam prepustiti mjesto onima koji dolaze, dok sam ja bio u zalasku karijere, Nažalost, u dva poraza od Meksika i Ekvadora Hrvatska nije zabila ni gol. To je bio težak i mučan turnir, nadam se da se ipak neće ponoviti ista slika. 

Koliko te danas muči poraz od Škotske nakon kojeg si podnio ostavku?

Onaj prvi je bio bolan, u lipnju u Zagrebu. Igrači su došli s glavama već na godišnjem odmoru, umorni od sezona, a Škoti su došli napaljeni, predvođeni novim izbornikom Strachanom. Nije alibi i nema opravdanja. Analizom se lako utvrdi što je trebalo napraviti drugačije. U drugoj utakmici nam bodovi nisu ništa značili, a oni su to iskoristili. Više puta sam govorio o tome, podnio sam ostavku, iako znamo da je i meni učinjena nepravda i da pravu priliku kao izbornik nisam dobio. A preuzeo sam reprezentaciju kad nitko nije vjerovao da možemo pobijediti Srbiju. I Dalić je došao u jako teškom momentu, prije Kijeva, ali je pobijedio. Napravio je to i u Grčkoj, a mislim da su to bili teži ispiti u odnosu na ovo danas.

Što planiraš u karijeri? Jesu li kvalifikacije s Indijom neuspjeh, ipak si u osam utakmica uzeo jednu pobjedu i upisao jedan poraz od 6:0? Kako gledaš na to? 

Ostvaren je cilj, ostali smo treći u kvalifikacijama i napravili smo napredak u svakom segmentu igre, zato smo dovedeni, da taktički i tehnički napravimo selekciju i unaprijedimo reprezentaciju. Analiza je obavljena, Savez nam je iskazao podršku, sad ćemo se mjesec dana odmoriti i razmisliti hoćemo li tu priču završiti zajedno do kraja. Činjenica je da imam i neke druge opcije, vidjet ćemo. Zadovoljan sam poslom koji smo napravili u dijelu poboljšanja igre, ali nisam zadovoljan brojem bodova koje smo uzeli. 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.