NAJLJEPŠA PRIČA EURA Sletio je u Zagreb prije tri dana i postao junak velikog finala

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
 
LEGENDARNI Arpad Šterbik proglašen je za igrača utakmice u finalu Europskog rukometnog prvenstva u kojem je Španjolska slavila protiv Švedske 29:23.

> Šterbik za Index: Teško je Hrvatima bez Duvnjaka, ali ne brinem za njih, bit će u vrhu još godinama
 
Arpad je bio u reprezentativnoj mirovini posljednje dvije godine, ali španjolski izbornik Jordi Ribera ga je uspio nagovoriti da im se priključi i pomogne Španjolskoj u polufinalu protiv Francuske, nakon što su ostali bez svog prvog golmana, Gonzala Pereza de Vargasa.
 
U Zagreb je sletio tek dan prije polufinala. U dvoboju protiv Francuske Šterbik je pokazao zašto je možda i najbolji golman svih vremena, ulazio je u igru samo da bi branio sedmerce, uspio ih je obraniti čak tri te je tako Španjolcima otvorio put prema finalu.
 
Tamo su ih čekali Šveđani, a Šterbik je branio skoro cijeli susret. Skupio je osam obrana u najvažnijim trenutcima finalnog dvoboja, a na kraju je zasluženo proglašen za igrača utakmice.
 
"Igrao sam samo pola sata na ovom Euru, nisam se baš umorio", rekao je španjolski junak nakon pobjede u finalu.
 
Nakon polufinalne utakmice u Areni Zagreb Šterbik nam je otkrio gdje je bio u trenutku kada ga je Ribera pozvao da dođe u Zagreb.
 
"Bio sam kod doktora na pregledu u Skoplju i sjedio u čekaonici. Bilo je oko 10:30 sati kad mi je zazvonio mobitel. Rekli su mi da me trebaju i već u 14:30 sam bio na avionu. Došao sam na večeru, malo se odmorio i evo me", kaže Šterbik, koji je s Jugoslavijom osvojio dvije bronce, a sa Španjolskom SP 2013. godine, broncu u Švedskoj 2011. te srebro na EP-u u Poljskoj prije dvije godine. Prije dva mjeseca proglašen je najboljim rukometašem svijeta.
 
"Odlično se osjećam. Zdrav sam, imam motiva, tako da ću igrati dok će mi se dati. Čudno je to, skoro sam star kao i neki trener. Evo, Dinart je samo dvije godine od mene stariji. No, pokušavam pomoći mlađima", rekao je Arpad.

Najveće uspjehe u karijeri ostvario je igrajući za mađarske i španjolske klubove. Do sada ima šest osvojenih naslova državnog prvaka i jedan naslov pobjednika rukometne Lige prvaka sa svojim klubovima.
 
Šterbik najavio ludo slavlje: "Poznavajući moju ekipu, ići ćemo do kraja"
 
Švedska je u finalu na pred kraj prvog dijela imala tri gola prednosti, ali već početkom drugog Španjolci su preokrenuli zahvaljujući i Šterbikovim obranama.
 
"Prvo poluvrijeme smo lošije igrali u napadu, dobili lake golove iz kontranapada, nije nam iošllo najbolje. U drugom smo uspjeli srediti napad i obranu, igrati svoju igru. Sretni smo što je ovako završilo", dodao je.

"Mislim da su u finalu igrale dvije najbolje ekipe ovog trenutka u Europi. Šveđani su izbacili Hrvatsku i Dansku, a mi Njemačku i Francusku. Šveđani su jako dobra momčad, ali nisu imali odgovora na našu igru u obrani u drugom dijelu utakmice. Drago mi je što sam bio dio ove momčadi i što sam dao svoj mali doprinos da Španjolska po prvi puta osvoji naslov prvaka Europe", kaže Šterbik.

Pred Španjolcima je veliko slavlje nakon povijesnog prvog europskog zlata.

"Finala su da se dobivaju i da se proslave. Poznavajući moju ekipu, ići ćemo do kraja", rekao je Šterbik. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.