kvalifikacije za OI

Spahija: Bojan se ne pali na dugme, a Hezonja ima samo jedan ozbiljan problem

U DVOBOJU 2. kola skupine B3 olimpijskih kvalifikacija košarkaši Hrvatske su u Splitu sinoć teško poraženi od Brazila sa 67:94.

Brazilci, koje vodi Aco Petrović, pokazali su se kao odlična momčad koja je vodila od samog početka susreta, a početkom treće četvrtine njihova prednost je iznosila 15 koševa razlike (49:34). 

Brazilci su nemilice punili hrvatski koš i na ulasku u zadnju četvrtinu bilo je 22 razlike (81:59), a dvije minute prije kraja narasla je na katastrofalnih 30 razlike.

Poraz na startu kvalifikacija ne mora nužno biti tragičan, jer prilike za popravni ima, ali brine lakoća s kojom su nam Brazilci nanijeli katastrofalan poraz. 

Hrvatska u četvrtak igra s Tunisom, a u drugoj skupini je Meksiko svladao Rusiju s 72:64. Prve dvije od tri momčadi iz svake skupine idu u polufinale koje se igra u subotu, dok je finale u nedjelju.

Samo pobjednik turnira u Splitu ide na OI.

O uzrocima teškog poraza i o tome što izbornik Mršić mora poboljšati u igri misli li Hrvatsku odvesti u Tokio razgovarali smo s bivšim hrvatskim izbornikom Nevenom Spahijom.

''Bolje sad da se desila katastrofa nego u nedjelju''

‘’Ako je trebalo ovako loše odigrati, a igrali smo stvarno slabo, onda je bolje da se to dogodilo u prvoj utakmici s Brazilom nego u finalu u nedjelju, za koje sam siguran da će igrati baš ove dvije reprezentacije. Sretna okolnost po nas je da je turnir nikad lakši. Po rosteru Njemačke i Rusije samo Brazil predstavlja ozbiljan problem. Da su Nijemci došli u najjačem sastavu, za mene bi bili prvi favorit turnira, no oni i Rusi su došli praktički bez ikakvih ambicija, bez ključnih igrača i jedino Aco i Brazil predstavljaju prepreku Hrvatskoj da ode na Igre u Tokio’’, kazao nam je Spahija kad smo ga nazvali za komentar jučerašnje utakmice pa je dodao:

''Bolje od ovoga u ovim okolnostima nismo mogli dobiti''

‘’S obzirom na okolnosti, na koronu, na ozljedu Krune Simona, na činjenicu da je Dario Šarić izborio finale NBA lige, na čemu mu čestitam, a Ivica Zubac je igrao finale Zapada, nismo mogli očekivati da ćemo doći u najjačem sastavu. Međutim, sama pojava Bojana Bogdanovića velika je stvar. Jednostavno, nismo mogli dobiti više od onog što imamo. I to treba prihvatiti i tako se postaviti u nastavku turnira. Tu je Babo, a svi znamo što on znači i što može, tu je Žižić, zatim Roko, pa svi ti momci koji su na sjajan način odradili kvalifikacije. Zato sam siguran da se ovako loša utakmica ne može ponoviti u finalu, a siguran sam da ćemo u nedjelju opet igrati s Brazilom, samo sad za puno veći ulog’’, kaže nam slavni trener.

Hrvatska je sinoć podbacila u svim segmentima igre. Napad je bio slab, a obrana je bila katastrofa. Je li Brazil toliko dobar ili je Hrvatska odigrala groznu utakmicu? Spahija smatra da će Hrvatska u potencijalnom finalu pokazati puno bolju košarku.

''Veljko mora dobro analizirati što se dogodilo jer je stvarno sve bilo jako loše''

‘’Činjenica je da nas je sve iznenadila sjajna igra Brazila i loša igra Hrvatske. Uvjeren sam da će Veljko i ljudi iz njegovog stožera do dugo u noć analizirati što je pošlo po zlu. Znam da se nikoga ne smije podcijeniti, ali taj Tunis će se večeras dobiti, a onda se moramo pripremiti za nastavak turnira. Moramo dobro proučiti utakmicu s Brazilom i ključno se fokusirati na greške koje smo radili, a napravili smo ih zaista puno i to u svim segmentima košarke. Zaista ne vidim što je jučer bilo dobro u igri hrvatske reprezentacije’’, kaže Šibenčanin.

Aco Petrović je nakon utakmice izjavio da je Hrvatsku razbila rezervna postava Brazila. Ako je to tako izgledalo s rezervnom momčadi, onda što očekivati ako se u finalu nađemo s najboljim Brazilcima?

''Aco je majstor za ovakve turnire''

‘’Nije to ništa neobično. Nekad i rezervna momčad može odigrati sjajno, čak i bolje od nominalno najjače postave. Morate znati da sistem turnirskih natjecanja, posebice ovakvog tipa gdje je sve gotovo u par dana, ima drugačije zakonitosti od ligaškog natjecanja. U ovom slučaju jedan detalj može presuditi. Dobar ili loš dan, inspiracija pojedinca… Matematika je sad jasna. Znamo kako igra Brazil, znamo koje su im ofenzivne i defenzivne kvalitete i mane i na to se treba dobro pripremiti. Ključno je odraditi dobru i detaljnu analizu. Ponavljam, ako se ova katastrofa morala dogoditi, onda je bolje da se dogodila sad nego u finalu. Već sam i prije govorio da su sve ekipe koje vodi Aco Petrović na turnirskom natjecanju jako opasne. Međutim, bez obzira na Acine izuzetne trenerske kvalitete i uigranost Brazila, na ovakvom natjecanju jako je teško dva puta pobijediti istu momčad. To je neko nepisano pravilo.’’

Dok Veljko Mršić i njegov stožer tek sad mogu skautirati dobar dio brazilskih igrača, Aco Petrović u dušu zna svakog hrvatskog reprezentativca i način na koji igra Hrvatska. Na koncu, to su priznali i samo Brazilci da ih je Aco sjajno uveo u tajne hrvatske reprezentacije. Kolika je to prednost za Brazil?

''Brazil je danas više tim nego Hrvatska''

‘’Čini mi se da je u ovom trenutku Brazil više tim nego Hrvatska. Treba izvući pouke, dobro analizirati utakmicu i otkriti zašto nas je Brazil dobio s tolikom razlikom. Je li u pitanju individualna obrana, napad, atleticizam brazilskih igrača, posebno visokih igrača. Jedno vrijeme sam radio sa Caboclom i dobro znam o kakvom se igraču radi, zatim tu je i Varejao, koji je unatoč godinama i dalje klasni košarkaš. Možda šira javnost za dobar dio brazilskih reprezentativaca nije ni čula, no treba priznati da su sjajan posao odradili. Riječ je o ozbiljnoj momčadi, ali samo bez panike, naučimo nešto iz grešaka i sačekajmo to finale. Što se tiče Ace, naravno da je prednost Brazila to što je sjeo s jedne klupe na drugu. Nikad naši treneri neće poznavati brazilske igrače onako kao što Aco zna naše. To je činjenica i to je ogromna prednost’’, tvrdi Spahija.

Povratak Bojana Bogdanovića podigao je ambicije Hrvatske, no ni on jučer nije odigrao dobru utakmicu. Mučio se, posebice sa šutom. Koliko umor od naporne NBA sezone ima utjecaja na to?

''Babo nije robot koji se pali na dugme''

‘’Nije igrač stroj pa se samo pritisne dugme. Bojan iza sebe ima čudesnu sezonu. Utah je momčad koja je u sezoni imala najviše pobjeda, a on je tamo nezamjenjiv starter. Čovjek je totalno iscrpljen. Pogledajte koliko je on odigrao utakmica u ovoj sezoni i usporedite s prvim idućim pa ćete vidjeti o čemu pričam. To su nadnaravni napori i naravno da mu treba vremena da dođe k sebi. No, radi se o raritetnoj kvaliteti i ne sumnjam da kad bude najvažnije da će Bojan biti najbolji.’’

Spahiju smo pitali što misli o kontroverznom povratku Marija Hezonje u reprezentaciju.

''Hezonja ima samo jedan problem''

‘’Najveći problem Marija Hezonje je to što je on godinama preskakao reprezentativne akcije. Ako vi igrate četiri turnira zajedno s istim suigračima, ako igrate s Bojanom, Darijom, Rokom, onda je to sasvim drugačija stvar nego kad dođete prvi put u reprezentacije gdje morate odigrati važan turnir. Igrači se znaju u dušu, znaju kako koristiti jedan drugoga. Kod Marija to nije slučaj i to je glavni problem njegovih izostanaka. Nije problem njegova kvaliteta, problem je to što on nije proveo potrebno vrijeme sa suigračima s kojima bi sad trebao odvesti Hrvatsku u Tokio.’’

Spahiju smo upitali kako bi on postavio igru ako Hrvatska u finalu opet zaigra s Brazilom.

''Individualna obrana je bila očajna, a ona je ključ svega''

‘’Nema tu puno filozofije. Ako primite 94 poena onda je logično da je problem u obrani. Kad pričamo o defenzivnom aspektu, ja bih krenuo od individualne obrane koja je jučer bila najgori segment naše igre. Loša šuterska večer se može dogoditi, neki promašaj nije problem, to nema nikakve veze, ali individualna obrana je veliki problem i tu morate naći pravu kemiju unutar tima te odrediti igrače koji svojim karakteristikama mogu odgovoriti na zahtjeve Brazila. Prema tome, da sam ja na klupi, uhvatio bih se ozbiljno analize ove utakmice, dobro je pogledao do duboko u noć i tek onda bih donio neke zaključke. Ne možete stvoriti kemiju unutar momčadi ako ne igrate dobru timsku obranu, a nju ne možete dobro igrati ako igrate katastrofalnu individualnu obranu. Toliko je bilo propusta, toliko smo primili lakih poena, da je to nedopustivo za ovaj nivo košarke.’’

Koliko je moguće u tako kratkom periodu pronaći potrebnu kemiju jer je finale već u nedjelju?

‘’Nema veze. U redu, nemamo puno vremena, ali postoji čitav spektar alternativnih obrana. Ima milijun opcija i košarka je jako bogata po pitanju taktičkih detalja i zamisli. Ima jako puno mogućnost. No, individualna obrana je sinoć bila nedopustiva i Veljko najprije mora poraditi na tome jer je to ključ’’, za kraj će bivši hrvatski izbornik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.