Simulirali smo Svjetsko prvenstvo. Hrvatska je u problemima ako ne osvoji grupu

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

EMINENTNI stručnjaci, podcasteri, kolumnisti, treneri i igrači, bilo aktivni ili umirovljeni, već su dali značajan doprinos predviđanjima nadolazećih događanja. Kako bismo kompletirali krug i zakopali se još dublje ispod površine, posvetili smo se i analitičkim simulacijama Svjetskog prvenstva. A za to smo koristili dva alata.

Simulacija pomoću ELO rejtinga

Prvi koeficijent na koji smo se oslonili je ELO rejting. Ako niste upoznati s ELO-om, riječ je o sustavu razvijenom za rangiranje šahista koji je više-manje standardan od 60-ih godina prošlog stoljeća. Budući da se radi o pouzdanom matematičkom modelu, kroz vrijeme je prilagođen i drugim sportovima, među ostalim i nogometu.

Primjerice, primjenom formule za izračun ELO rejting kroz rezultate svih nogometnih utakmica reprezentacija još od kraja 19. stoljeća svakoj se momčadi pridaje određena vrijednost. Svaka odigrana utakmica, uz kontrolne faktore koji su snaga protivnika, natjecanje i domaćinstvo, utječe na rast ili pad ELO rejtinga određene ekipe.

Stalnost favorita uvelike utječe na simulacije i moguća iznenađenja

Za svoju simulaciju smo uzeli ELO rejtinge reprezentacija i, s obzirom na njih, napravili 30.000 simulacija turnira u Kataru. Pa, pogledajmo kako to izgleda za sve sudionike natjecanja, skupinu po skupinu:

Skupine A i C na temelju rejtinga, ali i simulacija imaju izražene favorite, Nizozemsku i Argentinu. U prvoj grupi je Ekvador izražen favorit za drugo mjesto, a Senegal kandidat za eventualno iznenađenje. Katarska reprezentacija, unatoč domaćinstvu, nikako ne konkurira za prolazak te je u svim simulacijama osvojila prvenstvo jedan jedini put.

Modeli u skupini B daju izraženu prednost Englezima, a dosta visoko kotira Iran, koji je relativno uspješan u nastupima na svom kontinentu u većem broju utakmica od recimo SAD-a. No razlika između te tri reprezentacije i dalje nije velika.

Već spomenuta grupa C na temelju ELO-a predviđa mrtvu trku za drugo mjesto između Meksika i Poljske. Gledamo li povijesnu uspješnost van modela, Meksiko svakako ima prednost, a Poljaci će i dalje uvelike ovisiti o svojoj prvoj zvijezdi, Robertu Lewandowskom.

U prve četiri skupine ona najizvjesnija trebala bi biti skupina D. Francuska i Danska uvelike odudaraju od Australije i Tunisa pa je samo pitanje tko će zauzeti "jedinicu", a tu je utrka zapravo dosta neizvjesna.

U drugom bloku nas odmah sa skupinom E dočekuje zanimljiv rasplet događaja. Španjolska ima 81% šanse za prolaz, ali ELO "prepoznaje" tranzicijski period Njemačke i daje joj mnogo manje šanse za napredak od onoga što bi se na prvu moglo zaključiti. Japan se nameće kao moguće iznenađenje grupe.

U preostalim grupama nekoliko je zanimljivih rezultata. Nestabilnost i generacijski pad Belgije i dalje se ne odražavaju na njezinom ELO rejtingu te je velik favorit skupine. Zanimljivo je kako model "gura" Kanadu ispred Maroka u mogućnostima prolaza, a zadovoljstvo Hrvatske ždrijebom ne odražava se u potpunosti na rezultate simulacija.

Brazil je, s obzirom na svoje rezultate, poprilično evidentan favorit za prolaz (90%) i odlazak u onaj dio ždrijeba koji je bar nominalno lakši do polufinala. Švicarska i Srbija bi pak trebale voditi trku koja će biti odlučena tek u posljednjem kolu skupine. Naposljetku, Portugal i Urugvaj bi morali apsolvirati Južnu Koreju i Ganu te odlučivati o "jedinici" u međusobnom ogledu.

Brazil i Argentina u prvom planu favorita

Stalnost u kontinentalnim natjecanjima svakako je najpovoljniji faktor u određivanju ELO rejtinga. Zato ni ne čudi da Brazil i Argentina, koji dominiraju Južnom Amerikom, u donekle pristojnoj konkurenciji zadržavaju izrazito visok ranking.

Naših 30 tisuća simulacija iznjedrilo je upravo njih kao glavne favorite natjecanja te model predviđa 70% šanse da će jedna od dvije reprezentacije igrati u finalu. Zanimljivo je koliko visoko kotiraju Nizozemska i Belgija koje smo kao pobjednike vidjeli u skoro 14% simulacija, što nikako nije zanemariva brojka.

Mičemo li se niže po ljestvici mogućnosti, niske šanse Francuske, Njemačke te čak i Engleske su evidentne. Tome doprinose nedavni rezultati, ali mnogo više od toga i ždrijeb koji im šteti. Baš zato Danska, koju mnogi vide kao moguće iznenađenje, po ELO simulacijama kotira visoko.

Križanje s Njemačkom, Španjolskom ili Japanom te daljnji put koji Hrvatsku vodi prema Urugvaju, Portugalu ili Srbiji nije idealan. Naravno da taj put nije "presuda" Hrvatskoj, ali se svakako čini mnogo kompleksnijim od onoga kroz koji su Vatreni prošli u Rusiji.

Analitički modeli i kladionice također favoriziraju Brazil

Kako bismo potvrdili ili opovrgnuli svoje simulacije, revidirali smo ono što nam "govori" analitika. Analitička kuća FiveThirtyEight svojim je modelom, koji je počeo od ELO-a prije desetak godina, također simulirala prvenstvo i dobila iduće rezultate:

Brazil i dalje zauzima vrh po njihovom modelu, ali između njega i Argentinaca se nalaze Španjolci i Francuzi. Veliku težinu u tim simulacijama imaju moderne analitičke kategorije poput očekivanih golova te je zanimljivo vidjeti kako one utječu na pomicanje linije ulaska u finale ili osvajanja turnira.

Primjetan je velik pad Nizozemske i Belgije te skok Portugala na temelju nešto modernijeg analitičkog pristupa modeliranju podataka. Hrvatska tu i dalje kotira nešto niže na listi, a Engleskoj raspored ne šteti do te mjere kao u pregledu "čistog" ELO-a.

Da bismo kompletirali listu predikcija, svakako se treba osvrnuti i na kladionice. Prolazeći kroz njihove koeficijente, Brazil je i dalje na prvom mjestu s 22.4%, s Argentinom na drugom mjestu (14.5%) te Francuskom i Engleskom na oko 10%. Hrvatskoj se projicira oko 1.5% šanse za osvajanje te je sasvim jasno da bi za povećanje izgleda morala biti prva u skupini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.