Savez odgovorio tenisačici koja ga je žestoko optužila: "Problem je njen otac"

Foto: Twitter/Oleksandra Oliynykova

OLEKSANDRA OLIYNYKOVA (18) privukla je dosta medijske pažnje svojim javnim istupom. U utorak je na svom službenom Twitter profilu u opširnom tekstu pojasnila svoju tešku životnu situaciju i zamolila sve koji mogu da joj pomognu da skupi novce za kartu do Antalyje gdje se održava ITF turnir.

>>> Mlada tenisačica napala Savez: U Hrvatskoj možeš uspjeti samo ako si dio mafije

Mlada i perspektivna tenisačica, koja već nekoliko godina, otkako je kao izbjeglica u Hrvatsku došla iz Ukrajine, igra pod hrvatskom zastavom, oštro je osudila ljude iz hrvatskog tenisa koje je usporedila s talijanskom mafijom.

Također, istaknula je i da je službeno dostupna igrati za bilo koji savez u svijetu koji neće sabotirati njezinu karijeru.

Kako se radi o vrlo teškim optužbama na račun ljudi iz hrvatskog tenisa i Hrvatskog teniskog saveza, kontaktirali smo izvršnog direktora Saveza Marina Galića koji se službeno očitovao o svemu.

"HTS djeluje po zakonu"

"HTS djeluje po zakonu i poštuje sve zakone. Znači, ako obitelj Oliynykov ima status izbjeglice, to nema veze s HTS-om. Međunarodni olimpijski odbor dodjeljuje taj status. HTS pomaže obitelji Oliynykov kao što i pomaže svim ostalim tenisačima koji su unutar Saveza koliko može. Bismo li mi htjeli imati više sredstava? Bismo. Je li Oleksandra Oliynykova u apsolutno svim programima HTS-a? Je. Je li HTS nekoga prijavio? Nije. Djeluje li HTS u skladu sa zakonom? Djeluje", rekao nam je Galić na početku.

Oleksandra se u svojoj protestnoj noti požalila na izbacivanje iz svih programa za podršku mladih i perspektivnih tenisača unutar HTS-a nakon intervjua u Jutarnjem listu u kojem su se mlada tenisačica i njezin otac požalili na rad Saveza. Je li ona dio tog programa ili ne?

"Oliynykova je odbila nastupati za Hrvatsku"

"HTS ima nekoliko varijanti svog programa za pomoć mladim i perspektivnim tenisačima. Naravno da HTS, sukladno Hrvatskom olimpijskom odboru, najviše financijski potpomaže juniorske programe. Oliynykovi su manje-više vrlo rano odlučili da će napustiti juniorski tenis i prijeći na profesionalnu razinu. Samim time spadaju pod drugačiji program pomoći. Bivša garnitura HTS-a tu je ukinula neka sredstva. Oleksandra je djelomično apsolutno u programu HTS-a i ona nije ničim zakinuta", objasnio nam je ukratko što programi znače i kako funkcioniraju pa prešao na stvar:

"Oliynykova je odbila nastupati za Hrvatsku tenisku reprezentaciju i to su činjenice, to nije rekla-kazala. Ona je još i prije javnog istupa odbila igrati u hrvatskoj reprezentaciji. To čak i nije prvi put da je odbila igrati za Hrvatsku. Oleksandra je u statusu perspektivne tenisačice koja je odbila potpisati ugovor kojim HTS takve financijski potpomaže i daje im do znanja da računa na njih u budućnosti. Je li ona najperspektivnija tenisačica unutar HTS-a? Ne znam. Neki stručnjaci kažu da je buduća Top 50 tenisačica, neki kažu da nije, ali u to ne bih dublje ulazio."

Sporan je i dio sa statusom izbjeglice. Naime, Oleksandra u svom tekstu tvrdi da je netko "tko dobro poznaje procedure i sustav" poslao dopis programu za podršku sportašima izbjeglicama (IOCRAS) u kojem tvrdi da je Oliynykova hrvatska državljanka te da kao takva nema više pravo primati financijsku pomoć na temelju statusa izbjeglice.

"Osobno sam pomogao toj obitelji"

"Ako želite zanimljive priče, ja vam neću ništa reći, ali raspitajte se malo o gospodinu Oliynykovu, ocu mlade tenisačice. Je li vam sumnjivo da netko iz Ukrajine ima status izbjeglice i kako to funkcionira, što on radi, itd.? Ponovit ću, nije HTS nikoga prijavio da nema status izbjeglice, za te stvari je nadležan Međunarodni olimpijski odbor. A otac Oleksandre? On je vrlo nekorektan čovjek i ovo što je sad napravio je samo pokazatelj njegovog načina funkcioniranja. Ja neću reći da je on mafija ili da je lažov, ali je činjenica da ne govori istinu. Također, on će za te svoje riječi morati odgovarati na nekim drugim instancama. Sve ima svojih granica, a mislim da je on trenutno prešao te granice", kazao je izvršni direktor HTS-a pa naveo više primjera u kojima se, kako tvrdi, osobno založio za ukrajinsku obitelj.

"Kad smo osvojili Davis Cup i bili primljeni kod predsjednice, i njih smo pozvali na svečanost. Također, kad su imali nekakve financijske probleme na turniru u Grčkoj, ja sam osobno, na svoju ruku, potpisao da im se plati put i da ih se vrati u Hrvatsku. Bih li volio da imam 15 milijuna eura budžeta za sve tenisače? Naravno da bih, ali mi taj novac nemamo i trudimo se na sve načine poboljšati sustav."

Galić tvrdi da se HTS svojim radom trudi ravnopravno i transparentno podijeliti sva sredstva mladim tenisačima.

"Oliynykova je samo jedna od tenisačica koja je sa svojim statusom apsolutno ravnopravna s ostalima. Ima i apsolutno istu podršku kao i sve ostale igračice unutar HTS-a. Misli li gospodin Oliynykov da će HTS postojati samo zbog njezine kćeri? Vjerojatno. Nije on jedini takav roditelj, ima ih još koji misle da bi cijeli Savez trebao biti u svojstvu jedne osobe, tj. njihovog djeteta. HTS se trudi ravnopravno i transparentno podijeliti sva sredstva.

Od ove godine svaki igrač ili igračica unutar Saveza obavezan je potpisati ugovor u kojem se jasno vide sva prava i obaveze. Otac Oleksandre je to odbio i jedan je od rijetkih koji je to učinio. Moram istaknuti i da će HTS svakom igraču dostaviti njegove kartice, gdje se jasno vidi što je dobio od Saveza, gdje i kako su potrošeni novci."

"Naši odvjetnici će odraditi svoj posao"

Mlada tenisačica u svom tekstu iznijela je i teške optužbe na račun Saveza. Rekla je javno da ste mafija i da tako djelujete. Kako reagirate na teške optužbe?

"Nisam još ni stigao pročitati što je Oleksandra napisala. Ja sam u Engleskoj i imam ljepše stvari koje se događaju u tenisu. Evo, upravo su hrvatske tenisačice upisale pobjedu u prvom nastupu na Fed Cupu.

Naše odvjetničko društvo će detaljno pregledati sve što je napisala i poručila Savezu te ćemo sukladno tome i reagirati. Nećemo ostati skrštenih ruku. Ali to ne znači da ćemo je, ako je tužimo, eliminirati.

Njezin otac je dosta konfliktna osoba. Ne želim ništa loše Oleksandri, ona nije apsolutno ništa kriva za sve što se događa, ali jasno je tko stoji iza svega ovoga. No jasno je da se radi o jednoj pravoj manipulaciji.

Oleksandra mene ili bilo koga u Savezu nikada nije kontaktirala. Isključivo je to radio njezin otac. Tri puta je on dolazio u Savez i nikada nije dolazio s njom."

"Bit će mi drago ako pronađe sreću van Hrvatske"

Oleksandra se, između ostalog, u svom tekstu stavila na raspolaganje i drugim savezima. Gubi li time Hrvatska potencijalno vrlo perspektivnu sportašicu?

"Meni će biti jako drago ako ona pronađe svoju sreću negdje drugdje. Njezin teniski razvoj nema veze s njezinim ponašanjem. Hoće li odgovarati za svoje ponašanje, to će procijeniti naše odvjetničko društvo, a za teniski razvoj – ona i dalje pred sobom ima ugovor koji nije potpisala. Ako ga potpiše, bit će dio programa, ali ako ga ne potpiše, neće."

Cijeli post Oleksandre Oliynykove na Twitteru možete na hrvatskom jeziku pročitati ispod.

Oleksandra Oliynykova_pismo... by on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.