NOGOMETNA ROMANTIKA

Romantika godine: Ikoni pred mirovinom produljili ugovor da osvoji prvi trofej

Foto: Gulliver / Getty Images

ARITZ ADURIZ, golgeterska legenda Athletic Bilbaa, La Lige, baskijskog i španjolskog nogometa, dobio je fantastičan poklon od kluba svog života.

Rijetko tko je zaslužio mirovinu kao baskijski bombarder

Veteranu (39) je 30. lipnja završavao ugovor s Athleticom, a samim tim i njegova karijera. U zasluženu mirovinu spremao se nakon gotovo 600 utakmica i 219 golova u profesionalnom nogometu, od čega je najveći dio (405 nastupa i 172 gola) dao Athleticu, dok je po dvije sezone proveo u Mallorci (78/24) i Valenciji (84/23).

Kasno je procvao, ali od 35. nadalje je sve nadoknadio

Međutim, vremešni strah i trepet golmana širom Europe, koji je posljednjih sezona kao starac dva puta bio najbolji strijelac Europa lige, zatim postao najstariji strijelac u povijesti reprezentacije Španjolske te konačno u prvom kolu ove sezone škaricama u posljednjoj minuti zabio za pobjedu protiv Barcelone i tako izjednačio Messijev rekord zabijanja u 15 sezona Primere zaredom, igrat će i dalje.

Razlog za to je želja Athletica, u kojem je Aduriz u tri navrata ukupno proveo 13 godina, da svom božanstvu omogući da osvoji prvi "pravi" trofej u bogatoj karijeri.

Kup kralja bio mu je zadnja prilika, ali onda je došao koronavirus

Inače bi Aduriz to mogao uspjeti u finalu Kupa kralja, koje su 18. travnja trebali igrati Athletic i Real Sociedad, ali je pandemija koronavirusa, koja posebno jako hara Španjolskom, na neodređeno odgodila kraj aktualne sezone, pa tako i utakmicu za trofej španjolskog kupa u kojoj se nalaze baskijski velikani.

Zabio je četiri gola Barceloni za trijumf u Superkupu, ali i dalje nema pravi trofej

Aduriz je inače prije pet godina Athleticu s četiri gola u dvije utakmice donio španjolski Superkup protiv Barcelone. Ukupno je bilo 5:2 za klub iz Bilbaa, ali taj trofej ipak spada u kategoriju drugorazrednih.

Athletic mu je produljio ugovor sve dok se ne bude moglo odigrati finale kupa

S obzirom na to da mu je to jedini pehar koji je podigao, a da mu je ovo posljednja sezona u karijeri, Athletic mu je odlučio produljiti ugovor do daljnjeg, odnosno sve dok korona ne omogući da se odigra finale kupa.

Baskima se zbog ovog klanja čak i fanzin omraženog Reala

Ovaj potez kluba iz Bilbaa oduševio je cijelu Španjolsku. Njen najčitaniji list, madridska Marca, koja neskriveno navija za Baskima najmrži Real, preko cijele naslovnice je zbog ovakvog poteza nahvalila Athletic i uz fotografiju nasmijanog Aduriza stavila veliki naslov "Tako se oprašta s velikanom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.