RIVER - BOCA

River kažnjen za masovne navijačke nerede

Foto: Getty Images

JUŽNOAMERIČKA nogometna konfederacija (CONMEBOL) zbog masovnih navijačkih izgreda prije uzvratnog finalnog ogleda Copa Libertadoresa kaznila je River Plate s 400 tisuća dolara i dvije utakmice bez publike. Boca Juniors u sljedećih sedam dana ima pravo na podnošenje žalbe protiv odluke.

Nakon što je Boca Juniors domaćin prve finalne utakmice Copa Libertadoresa bio 11. studenoga na La Bomboneri (2:2), River Plate trebao je revanš utakmice južnoameričke verzije Lige prvaka organizirati 24. studenoga na El Monumentalu. Međutim, uslijed masovnih navijačkih nereda na ulicama Buenos Airesa, utakmica je dva dana zaredom odgođena.

Sramotni incident koji je poprimio obrise nacionalnog skandala izazvan je nakon što su Riverovi navijači kamenjem i bocama obasuli Bocin autobus na putu prema El Monumentalu. Uslijedili su neredi i pred ulazom na stadion pa su Riverovi navijači suzavcima napali Bocine igrače. Ukratko, Buenos Aires nekoliko je sati nalikovao na ratnu zonu.

"Mnogo je teorija koje objašnjavaju kako su se dogodile nemile scene koje su u subotu obišle cijeli svijet. Smatram da je najbliža istini ona koja kaže da je navijačima River Platea, odnosno njenom kriminalnom dijelu koji se naziva Barras Bravas, zabranjen dolazak na utakmicu, a sve ono što je uslijedilo bio je njihov odgovor na to. Već se govori kako ovo nisu bili klasični sukobi navijača, nego da se radilo o napadu određene frakcije ultrasa direktno na igrače protivničke momčadi, kao što je to bilo 2015. kad su navijači Boce napali igrače Rivera plinom na Bomboneri", prokomentirao je novinar i kolumnist argentinskog La Naciona Alejandro Panfil za Index Sport.

Gradonačelnik Buenos Airesa Horacio Rodriguez Larreta nakon zgražajućih scena optužio je huligane i mafiju za kreatore nereda.

Prije negoli je noćas Madrid, odnosno Santiago Bernabeu, odabran kao neutralni domaćin uzvratnog ogleda 9. prosinca (20:30), Bocin predsjednik Daniel Angelici i dalje predvodi kampanju za Riverovu diskvalifikaciju. Inzistira na primjeni propozicija Copa Libertadoresa koji govore o kaznama organizatorima u slučaju otkazivanja utakmica.

Pozvao se na tri godine star slučaj kada je Boca Juniors kažnjena eliminacijom jer su njezini navijači u revanšu osmine finala Copa Libertadoresa na La Bomboneri Riverove igrače gađali kamenjem. Utakmica je bila otkazana i River Plate je za zelenim stolom osigurao plasman u četvrtfinale. 

Premda je Južnoamerička nogometna konfederacija (CONMEBOL) isprva odbila žalbu u pogledu zahtjeva da se uzvrat ne odigra, Boca Juniors ustraje u zahtjevu da River Plate bude diskvalificiran. Sljedeći korak je podnošenje žalbe Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lausannei.

River Plate, pak, odbacuje optužbe. Pravda se kako se napad na Bocin autobus dogodio izvan stadiona, odnosno izvan zone odgovornosti organizatora. Južnoamerička krovna nogometna organizacija na Riverovoj je strani jer je predsjednik Alejandro Dominguez izjavio kako se "trofeji osvajaju na terenu, a ne na sudu".

Pita li se Južnoameričku nogometnu konfederaciju, novčana kazna u iznosu od 400 tisuća dolara i dvije utakmice bez gledatelja dovoljna su kazna za ispad Riverovih huligana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.