Rijeka danas slavi 74. rođendan

Foto: nk-rijeka.hr

HRVATSKI nogometni klub Rijeka u srijedu slavi 74. rođendan.

Osnovali su je 1946. godine pod imenom Kvarner vodeći sportski djelatnici u gradu, između ostalih Drago Harapin, Edo Radetti i Renato Tich. Prvi predsjednik u povijesti kluba bio je dr. Ljudevit Sošić, a prvi trener Hans Bloch.

Sportska povijest kluba započela je pobjedom 2:0 u Jadranskom derbiju protiv Hajduka, a ljutito rivalstvo traje i danas. Prvi gol na toj utakmici i prvi povijesni za tadašnji Kvarner zabio je Rinaldo Petronio.

Osam godina nakon osnutka klub je preimenovan u NK Rijeka, a nakon Domovinskog rata "produženo" je u HNK Rijeka, a tako se zove i danas.

Sezona koja nikada nije viđena u povijesti

U objavi na službenim stranicama kluba napisali su da je iza Rijeke sezona koja nikada nije viđena u povijesti. 

"Koronavirus zaustavio je nogomet na dva i pol mjeseca i uvelike promijenio uobičajenu rutinu. Jedan dio utakmica odigran je pred praznim tribinama, dekor koji nikoga ne veseli. I takva, jedna potpuno drugačija sezona, polako dolazi kraju i bijeli su u prilici okončati ju trofejem", pišu pa naglašavaju najsvjetliji trenutak Rijekine povijesti.

"Iako se povijest jednog kluba uvijek broji od njegovih početaka, kao najsvjetliji trenutak Rijekine povijesti mnogi će navijači izabrati sezonu 2016./2017. u kojoj je Rijeka osvojila dvostruku krunu, te uzela prvi naslov prvaka u povijesti.

Scene na Rujevici nakon pobjede protiv Cibalije, odnosno na riječkom Korzu nakon što je pehar stigao u Rijeku nakon posljednjeg sezone u Maksimiru, ostat će zauvijek upisane u riječku povijest."

Od Jugoslavenske lige, preko prvog trofeja u samostalnoj Hrvatskoj, sušnih godina i Miškovićeve ere povijesnih uspjeha

Nadalje, prisjećaju se Rijekinih trenutaka iz Jugoslavije, a potom i povijesnih uspjeha koji su uslijedili u eri Damira Miškovića.

"NK Rijeka zaživio je 3. lipnja 1954., a klub je ušao u Jugoslavensku prvu ligu u sezoni 1957./58. gdje je ostao do sezone 1969./70. kada je ispao u Drugu ligu, a povratak u najviši rang osiguran je u sezoni 1973./1974.

Rijeka u proteklim desetljećima pamti velike uspjehe, osvajanje dva Kupa Jugoslavije (1978., 1979), te Balkanski kup 1978. godine. Kantrida je ugostila mnoga poznata imena, ali mnogi riječki navijači će kao najdraži trenutak uvijek istaknuti pobjedu protiv Real Madrida (3:1). Bile su to generacije koje su dale niz vrhunskih igrača.

Rijeka je prvi trofej u samostalnoj Hrvatskoj osvojila u sezoni 2004./2005. kada je na Poljudu protiv Hajduka stigla do Kupa Hrvatske, a iduće sezone (2005./2006.) ponovljen je uspjeh slavljem u finalu protiv Varteksa.

Uslijedile su godine bez trofeja, a novu stranicu u riječkoj nogometnoj povijesti otvorio je Damir Mišković koji je na mjesto predsjednika izabran u ožujku 2012. godine. Nitko nije očekivao da će tako brzo stići sjajni uspjesi.

Tri nastupa u skupinama Europa lige, tri Kupa Hrvatske (2013./2014., 2016. /2017, 2018./2019.), Superkup (2014.), te onaj najbitniji trenutak - naslov prvaka. Rijeka je pobjeđivala Standard, Feyenoord, Stuttgart, poraza na Kantridi u zadnjim trenucima spasila se Sevilla,  a točka na "i" bila je velika pobjeda protiv Milana na Rujevici", stoji u objavi na službenim klupskim stranicama.

Važnost kampa Rujevica

Riječani naglašavaju i važnost izgrađenog modernog nogometnog kampa na Rujevici u kojem stasaju mlade nogometne nade, od kojih su neke već ove sezone preuzele stožerne uloge u prvoj momčadi. 

Dodaju na koncu da Rijeka pod Damirom Miškovićem "raste iz dana u dan, plovi sigurnim vodama i pred njom je svijetla budućnost".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.