LA LIGA

Rakitić sigurno napušta Barcelonu. Netko od ovih pet igrača će ga zamijeniti

Foto: Getty Images

VRIJEME Ivana Rakitića na Camp Nouu bliži se kraju, a Barcelona će ga odmah pokušati nadomjestiti.

Barcelona je čak objavila da mu je smanjila cijenu kako bi se osigurala da Hrvat ne ode bez odštete. Ugovor mu istječe 2021., a čini se da ga je on željan odraditi do kraja. Sevilla i Manchester United pokazali su zanimanje za njegov potpis.

Rakitić je napustio Sevillu 2014. nakon što se isprofilirao kao jedan od najboljih kreativaca u Španjolskoj, ali nakon nekoliko odličnih sezona na Camp Nouu pao je u momčadskoj hijerarhiji. Barcelona se već riješila Arthura u zamjenu za Miralema Pjanića iz Juventusa i želi nastaviti rekonstrukciju vezne linije.

Mladi Riqui Puig trebao bi dobiti veću minutažu iduće sezone nakon nekoliko impresivnih izvedbi od restarta Primere, a kad se tome dodaju Pjanić i povratak Frenkieja de Jonga nakon ozljede, jasno je zašto više nema mjesta za Rakitića.

Ovo je pet igrača koji bi mogli doći na njegovo mjesto.

Ruben Neves

Portugalac je jedan od najboljih defenzivnih veznjaka svijeta i privukao je veliku pozornost od dolaska u Wolverhampton. Konstantan je i pouzdan "box-to-box" veznjak, poznat po brzim izmjenama s portugalskim suigračem Joaom Moutinhom. Ima ubojitu desnu nogu i sposobnost ubacivanja izvan šesnaesterca.

Kad govorimo o njegovim defenzivnim vrlinama, služi kao zaštitni sloj obrambenoj liniji s Conorom Coadyjem i Wilyjem Bolyjem te pokriva bekove Matty Dohertyja i Jonyja. Igrao je vrlo važnu ulogu u razvoju svoga kluba u jednu od šest najboljih momčadi Premiershipa, a bio je izuzetno dobar i u Europa ligi.

Njegov dolazak u momčad Quiquea Setiena može biti samo dobra vijest jer bi mogao postati idealna zamjena za Rakitića zbog svojih kreativnih sposobnosti i pokretljivosti koja može biti izniman dodatak novoj Barceloni. Neves sigurno ima potencijal da postane vrhunski veznjak na Camp Nouu.

Embed from Getty Images

Marco Veratti

Prije nekoliko godina svi su PSG-ova Verattija vidjeli kao idealnog defenzivnog veznjaka, ali proboji Kantea, Ndidija i Casemira malo su primirili oduševljenje.

Već je dugo na radaru Barcelone, lani su glasine govorile da je jako blizu dogovora, ali od tada se ništa nije promijenilo, a Veratti je još u Francuskoj.

Njegove plejmejkerske sposobnosti privukle su pozornost brojnih klubova, a PSG se pokušava riješiti skupih igrača. Tehnički nadareni veznjak jedan je od igrača s izuzetno niskim težištem i može doprinositi momčadi u bilo kojoj situaciji.

Veratti je momčadski igrač i sudjeluje u svakom napadu uz brojna dijagonalna dodavanja, a ponekad se ubacuje kroz sredinu obrane. Može ga se usporediti s defenzivnom verzijom Thomasa Mullera koji savršeno pronalazi i iskorištava prazan prostor. Još se mora razviti da bi postao svjetska klasa, ali u najboljim je godinama i bio bi savršena zamjena za Rakitića.

Embed from Getty Images

Sergej Milinković Savić

Milinković Savić je nedvojbeno najkompletniji veznjak svijeta, dobro je građen, kompetitivan i inteligentan plejmejker.

Može igrati kao središnji veznjak sa sklonosti prema naprijed i prema natrag, ovisno o formaciji. Barceloni je zanimljiva njegova raznovrsnost, pogotovo kad se vidi kako je uspješan Bayern s fleksibilnim sustavom Hansija Flicka.

Sergej vrijedi oko 100 milijuna eura i traži ga skoro svaki veliki premierligaški klub. Lazio će vjerojatno ostati bez naslova prvaka Italije, pa je ovo dobro vrijeme za transfer.

Barcelona treba njegov stil igre jer je plejmejker s osjećajem, baš poput Rakitića koji može promijeniti ulogu u svakoj situaciji. Klub bi od njega imao koristi i zato što bi ulogom ofenzivnog veznjaka rasteretio Lionela Messija, koji se više ne bi morao vraćati po loptu i mogao bi igrati puno agresivnije.

Embed from Getty Images

Matteo Guendouzi

Guendouzi se u medijima pojavljuje iz pogrešnim razloga nakon sukoba s menadžerom Artetom zbog manjka koncentracije na treninzima te s Nealom Maupayem oko toga tko više zarađuje. Ali bivši igrač Lorienta i dalje visoko kotira, dobio je prvu priliku da zaigra za francusku reprezentaciju, a žele ga klubovi poput Real Madrida, Manchester Uniteda, Intera i Atletica.

Matteo Guendouzi igra ulogu osmice u Arsenalovoj vezi, kao "box-to-box" veznjak sposoban za dodavanja s bilo koje pozicije na terenu te čini snažno partnerstvo sa švicarskim reprezentativcem Granitom Xhakom.

U prosjeku ima dvije oduzete i dvije presječene lopte po utakmici i sjajno drži loptu u posjedu. Posebno se ističe u pregledu terena i savršeno razumije okruženje, odnosno gdje i kad se treba prebaciti u defenzivnu ulogu. Povremeno donosi ishitrene odluke ili pogrešno procjenjuje startove.

Ali s loptom u nogama donosi izuzetno pametne odluke, i to s elegancijom i energijom. Bio je ključan igrač za ubrzavanje igre Arsenala i imao je skoro 89% točnih dodavanja ove sezone.

Embed from Getty Images

Tanguy Ndombele

Barcelona će biti spremna riskirati s Ndombeleom dok se bivši igrač Lyona muči pod Joseom Mourinhom. Dany Levy je pametan biznismen i Tottenham će rado organizirati razmjenu.

Ndombele je stigao na ljeto 2019. za 55 milijuna funti, što se tada činilo vrlo povoljno, ali 23-godišnjak se nije snašao u Spursima, ni pod Mauriciom, Pochettinom ni pod Mourinhom.

Ali njegova kombinacija sirove snage i direktnih, ali preciznih driblinga vrlo je rijetka. Francuz je nadaren i za dodavanja. Jednostavno, moćan je igrač koji može eksplodirati u pravoj formaciji i u pravoj momčadi.

S 5,65 driblinga po utakmici i 81,6% uspješnosti, prirodan je i opasan dribler. U kombinaciji s impresivnom snagom, uvijek je ozbiljna prijetnja s loptom i Izvrstan je pod pritiskom. 

Ndombele je vrlo kreativan, a njegovo sjajno pozicijsko i taktičko razumijevanje omogućuje mu da ne bude prijetnja samo u tranziciji nego i da ga se koristi u protivničkoj trećini u fazama napada.

Embed from Getty Images

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.