Rađa: Stipanović se propio i propušio, morali smo ga držati u kućnom pritvoru

SITUACIJA u hrvatskoj košarci je odavno prešla granicu kritičnosti. Teško je mjeriti dubinu krize i određivati tko je u najvećoj gabuli, no ako se gledaju sportski rezultati, onda je to sigurno splitski velikan s Gripa. Bivši trostruki europski prvak, prošle je sezone ispao iz NLB lige, a danas igra Hrvatsku ligu za opstanak. Teško da niže uopće može...

Postavlja se pitanje, tko je kriv za propast nekoć uspješnog brenda? U razgovoru za Sportske novosti o problemima koji muče Split progovorili su predsjednik kluba Dino Rađa, dugogodišnji član Upravnog odbora Željko Jerkov i povjerenik NLB lige i HKS-a Josip Bilić.

"Stipanović se propio, morali smo ga držati u kućnom pritvoru"

Sva trojica se slažu da splitska košarka nije propala, nego da se radi o teškoj krizi od koje se ne smije bježati.

Na pitanje koliko je u cijeloj priči bitan novac, Rađa odgovara:

"Ne napadam Cedevitu ili Atlantic grupu, kamo sreće da se nama nešto slično dogodi. Oni su najbolji primjer što sve novac može. Kupiš mjesto u NLB ligi, kupiš igrače i trenera kojega želiš. Kako onda nije stvar u novcu? Ja sam naslijedio dugove, moraš tražiti rezultat, a ne možeš se riješiti balasta. Zašto smo prodali Ukića i Delaša? Zato što smo morali. Prije dvije godine smo igrali u finalu prvenstva, a tko zna što bi bilo da Akins nije pušio travu. Ljudi brzo zaboravljaju neke stvari."

Na Bilićevu opasku da su novci bitni, ali nisu najbitniji, Rađa je opet kontrirao:

"Kako nisu. Godinu dana nismo dobili niti jednu kunu od sponzora. Croatia Osiguranje je s nama potpisivala ugovore tako da nam je ukrala godinu dana. Kafić ispod nas nam godinama ništa ne plaća, a prijeti nam se kalašnjikovima. Tu je i primjer Andrije Stipanovića. Platili smo ga 80 tisuća eura, a u jednom trenutku smo imali ponudu od pola milijuna. Ostavili smo ga jer je imao još dvije godine ugovora. No onda je krenuo noćariti, piti, pušiti, držali smo ga u kućnom pritvoru dva mjeseca, plakao je preda mnom.  Što se onda dogodilo. Otišao je bez odštete i još kao uvrijeđen. Ne bježim niti od vlastitih grešaka, bilo ih je."

"Nisu Srbi toliko ispred nas"

Trojac se osvrnuo i na dominaciju srpske košarke u regiji...

Bilić smatra da ona i nije tako izražena...

"Ne bih se složio da su previše ispred nas, nije to nikakva dominacija. Slovenci rabe ono što trenutačno imaju i pitanje je gdje će biti za dvije godine", objašnjava Bilić na kojeg se nadovezao Jerkov.

"Može se razgovarati o nekim stvarima. Kao i o tome zašto je Ante Tomić otpao s Europskog prvenstva, a podsjetit ću da se nekada i za Kukoča govorilo da je igrač za cirkus."

"Imamo Tomića, Tomasa, Bogdanovića..."

Optimizma što se tiče reprezentativne košarke ipak ima.

"Ovo nam je godina bez imperativa. Svjetsko prvenstvo treba iskoristiti za pripremu Europskog prvenstva u Litvi", smatra Rađa.

"Uvjeren sam da ćemo imati dobru reprezentaciju. Imamo Antu Tomića, imamo Marka Tomasa koji se ove godine u Ciboni oporavio i ponovno igra odlično. Luka Žorić u Zagrebu pokazuje nevjerojatne sposobnosti, Bojan Bogdanović će biti fenomenalan igra", zaključuje Bilić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.