Rađa nam je otkrio tko ga uvodi u Kuću slavnih: "Skoro sam pristao na Shaqa"

Foto: Guliver Image/Getty Images

DINA RAĐU će 7. rujna u Košarkašku kuću slavnih u američkom Springfieldu uvesti jedan od najvećih košarkaša svih vremena, legenda Celtica i član originalnog Dream Teama, Larry Bird.

''Sinovi su željeli Shaqa, skoro sam pristao, ali Once Celtic, always a Celtic''

''Nije mi bilo lako odlučiti se koga da predložim da me uvede. Imao sam sreću da sam igrao i trenirao s puno velikih igrača, članova Kuće slavnih. S legendarnim Poglavicom, Robertom Parishem, igrao sam u Bostonu. Razmišljao sam i o Arvidasu Sabonisu. Europljanin uvodi Europljanina. Simbolika, zar ne? Sinovi su inzistirali da to bude Shaq O'Neill. Gotovo sam i pristao na to jer kako djeci odbiti nešto što strašno žele. Međutim - Once Celtic, always a Celtic. A ima li većeg Kelta od Larryja? Klub ga je kontaktirao i Larry je odmah pristao'', kazao nam je Rađa.

Jedan od najvećih hrvatskih, ali i europskih košarkaša, na taj će način postati besmrtan. Jer kad te Amerikanci prime u svoje društvo, u svoj dom, a njima je Hall of Fame svetinja, onda znaš da si dosegnuo sam vrh. Više od toga ne može. Rađa će tako postati tek osmi europski i treći hrvatski košarkaš (nakon Kreše Ćosića i Dražena Petrovića) koji je dobio najveću mogu počast. 

Kuća slavnih kao Oscar za životno djelo

Usporedbe radi, ova je počast košarkaški ekvivalent Oscaru za životno djelo koji Akademija dodjeljuje filmskim veličinama kako bi im zahvalila za sve što su napravili u svojoj karijeri. Drugim riječima, Dino Rađa dobio je svog Oscara za sve ono što je dao košarci. 

Dino je primljen u Kuću slavnih, koja nosi ime po izumitelju košarke Jamesu Naismithu, kao dio generacije 2018., a s njim su od NBA velikana tu počast zaslužili, među ostalima, Maurice Cheeks, Ray Allen, Jason Kidd, Steve Nash i Grant Hill. Legende. Jedna veća od druge. I Dino Rađa među njima. 

Velika čast i za novinara Indexa Sašu Čobanova

Kuća slavnih za svaku novu generaciju objavljuje knjigu u kojoj su novi stanari službeno predstavljeni kroz priče i eseje. Ne znamo koji će novinar pisati o Hillu, Nashu, Allenu, Cheeksu ili Kiddu, ali znamo tko će o Dinu Rađi. Velika čast, možda i najveća u ovom poslu, pripala je novinaru Indexa Saši Čobanovu jer njegov će tekst o Rađi postati dio košarkaške povijesti.

Popis svih članova Kuće slavnih generacije 2018. te njihovih prezentera:

Ray Allen – Reggie Miller (’12)

Maurice “Mo” Cheeks – Billy Cunningham (’86), and Julius Erving (’93)

Charles “Lefty” Driesell – John Thompson (’99), Mike Krzyzewski (’01), and George Raveling (’15)

Grant Hill – Isiah Thomas (’00), Mike Krzyzewski (’01), Patrick Ewing (’08), and Alonzo Mourning (‘14)

Jason Kidd – Gary Payton (’13)

Steve Nash – Don Nelson (’12)

Dino Rađa – Larry Bird (’98)

Charlie Scott – Dave Cowens (’91), Julius Erving (’93), Larry Brown (’02), James Worthy (’03), Jerry Colangelo (’04), Roy Williams (’07), and Spencer Haywood (’15)

Katie Smith – Dawn Staley (’13)

Tina Thompson – Cheryl Miller (’95)

Rod Thorn – Jerry West (’80)

Rick Welts – Bill Russell (’75), Lenny Wilkens (’89 & ’98), Annie Meyers (’93), Russ Granik (’13), and David Stern (’14)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.