"Protiv tupe Hrvatske nemamo se čega bojati": Ovo jutros čitaju deseci milijuna Engleza

Foto: EPA

ENGLESKA je jučer popodne polufinale SP-a izborila pobjedom nad Švedskom (2:0) i onda do kasno u noć čekala da sazna tko će joj biti protivnik u meču za finale u srijedu, jer Hrvatska i Rusija razvukle su dramatičan dvoboj do penala, nakon kojih je s 4:3 (2:2) slavila Hrvatska.

Engleski mediji o pobjedi Hrvatske izvijestili su telegrafski, bez dubljih analiza, jer su cijelo vrijeme nakon pobjede nad Švedskom bili posvećeni slavljenju novih heroja nacije. Ali Daily Mirror i Daily Mail već znaju da će Engleska lako proći Hrvatsku. 

Daily Mirror ovako piše za oko 1,5 milijuna Engleza koji čitaju njegovo tiskano izdanje: "Igrači Garetha Southgatea nemaju se razloga bojati Hrvatske, koja je i drugu utakmicu zaredom u nokaut fazi dobila nakon penala i koja je opet bila neuvjerljiva. Rusija je igrala hrabro protiv Hrvatske, ali radi se o limitiranoj momčadi koja je ionako došla predaleko. Hrvatska se od početka mučila s pronalaskom ritma igre, ali je uspjela smiriti rani pritisak Rusije. Ipak, nije uspjela napraviti prilike kakve se očekuju od momčadi s takvim igračima. Prolazak je izborila penalima, ali Engleska sigurno osjeća da može proći ovog suparnika za prvo finale SP-a nakon 52 godine. 

Daily Mail, koji na papiru svakodnevno čita četiri milijuna Engleza, dok na internet stranici ima preko 100 milijuna posjetitelja mjesečno, poručuje im isto što i konkurencija: "Utakmica s Rusijom dokaz je da se Southgate i njegovi igrači ne trebaju bojati ničeg posebnog u srijedu protiv Hrvatske. Modrić i njegovi suigrači sigurno će za Englesku biti test kakav u Rusiji još nisu imali. Hrvatska će se nametnuti i pokušati držati loptu protiv Engleske, što nisu radili Švedska, Kolumbija, Panama i Tunis.

Ali Hrvatska će biti umorna nakon iscrpljujuće i emotivne noći. Igrala je dva puta po 120 minuta u obje nokaut runde i to bi moglo uzeti danak za tri dana. Hrvatska nije uvjerljiva u eliminacijskoj fazi. Nakon što su u skupini posramili Argentinu, izgledala je kao da će se dokazati kao jedna od najopasnijih momčadi na SP-u. Ali to se nije dogodilo. Hrvatska nije impresionirala protiv skromne Danske. S Rusijom je imala više od igre, ali igra joj se većinom raspadala kada bi došla do ruba protivničkog kaznenog prostora."

Mail ističe i zabrinjavajuće fizičko stanje hrvatskih igrača: "Kada je Subašić pao zbog grčeva minutu prije kraja, to je započelo trend. Do kraja produžetaka nekoliko Hrvata jedva je stajalo na nogama. Samo oni znaju kako su se uspjeli provući na penale."

Ključnim čovjekom Hrvatske Englezi očekivano proglašavaju "Modrića, koji je bio njihov daleko najopasniji igrač. Neumorno je vukao momčad vještinom i napornim radom. Iz penala je zabio sretno, nakon što je golman skrenuo loptu u stativu prije nego što se zakoprcala u mreži. Ali teško je reći da Modrić to nije zaslužio."

Za ostale hrvatske zvijezde Mail nema lijepih riječi: "Hrvatska izgleda tupo. Perišić, kojeg je htio dovesti United, bio je jadan, kao i Juventusov napadač Mandžukić. Promašio je šansu na početku utakmice i do kraja se nije oporavio. Barcelonin veznjak Rakitić jedini je impresionirao."

U zaključku Mail ističe: "Engleska dakle može mirno spavati do srijede. Ne samo što je izbjegla politički osjetljivo polufinale s Rusijom nego igra protiv momčadi na koju treba misliti, ali se zbog nje ne treba brinuti."

Dodajmo na kraju komentar o tome kako engleski novinari (p)o(d)cjenjuju Hrvatsku: Velik dio onog što su napisali o Hrvatskoj i njenoj igri u nokaut fazi SP-a stoji. Ali pritom nisu ni riječ posvetili igri svoje reprezentacije u osmini i četvrtfinalu SP-a. 

Engleska je, naime, u prvoj eliminacijskoj fazi protiv Kolumbije igrala jako loše i prošla tek na penale, dok je u četvrtfinalu pobijedila Švedsku s naizgled uvjerljivih 2:0. No tada ju je također spasio golman Pickford s tri sjajne obrane u ključnim trenucima susreta.

Istina je, dakle, da je Hrvatska imala dosta sreće u obje utakmice do polufinala, na kojima je često igrala debelo ispod reputacije, ali što tek u tom pogledu reći za Englesku?

Tu je reprezentaciju do polufinala dovukao golman, a skupinu je prošla pobjedama nad "velesilama" Panamom i Tunisom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.