LIGE PETICE

Propadanje nesuđene zvijezde Premiershipa: "Ne bih ga doveo ni da mi platiš"

Foto: EPA-EFE

SAIDO BERAHINO bio je jedan od najvećih engleskih talenata. Pojavio se kao tinejdžerska senzacija u West Bromwich Albionu pa mu se predviđala zvjezdana karijera.

Posebno u dresu Engleske - za U-21 selekciju zabio je deset golova u 11 utakmica. Chelsea ga je pomno pratio, ali WBA je stopirao transfer.

Danas, u 26. godini, bori se za angažman u belgijskom Zulte Waregemu u kojem tek treba proći probu, a stigao je zaigrati i za reprezentaciju Burundija.

Njegov pad najbolje opisuje potez drugoligaša Stoke Cityja, njegovog posljednjeg engleskog poslodavca. Oni su mu isplatili 2,5 milijuna funti samo kako bi raskinuli ugovor s njim koji je trajao još tri godine.

Saido je u dvije godine igranja za Potterse zabio tri gola u 51 nastupu. Čak i neki obrambeni igrači imaju bolju statistiku od njega.

Pa što je onda pošlo po zlu? Odgovore je dao Glen Johnson koji je s njim igrao u Stokeu.

"Da budem iskren, teško je reći gdje je krenulo po zlu. Lakše je naći ono malo stvari koje su bile dobre. Od prvog dana se ponašao kako ne treba. Uvijek je tjerao kontru. Ako je trening u 10, on bi došao u 10:10. Kad bi nam rekli da se odjenemo ovako, on bi namjerno odjenuo nešto drugo. Izgledalo je kao da se od prvog trenutka nekome osvećuje. Bilo ga je čudno gledati. Na trenutke vidiš da zna, ali nije se ni trudio. Kažu nam da trčimo brže, on uspori. Ne pretjerujem, svaki dan isto", prisjetio se Glen pa nastavio:

"Poslije utakmica koje nisi igrao moraš ići na trčanje. Nitko to ne voli, ali moraš, makar i u 21:30. Ali Saido bi samo džogirao pa nam zbog njega uskrate slobodan dan. Svi se pojavimo, samo se on javi da je bolestan. A mi smo tu zbog njega. I svaki put tako. To što su mu platili samo da ode sve govori. Da budem brutalno iskren, nije mi se sviđao ni kao osoba. Da sam trener, ne bih ga nikad doveo u momčad. Ni da mi platiš."

Postoji i druga strana priče. Slavni napadač Stan Collymore brani Berahina.

"On nije pravi profesionalac? Slažem se. Ali oni koji mu sude bez razmišljanja o efektima toga što mu je u djetinjstvu ubijen otac, što je bio izbjeglica i što je iz Burundija u Englesku putovao sam, trebali bi je*eno začepiti. U industriji u kojoj je nuđenje pomoći stran koncept ljudi bi morali staviti stvari u pravi kontekst", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.