LIGE PETICE

Prije mjesec dana bili su dno dna. Onda je došao umjetnik preživljavanja

Foto: Gulliver / Getty Images

WATFORD je u 22. kolu Premiershipa pobijedio 3:0 kod Bournemoutha i tako nastavio s preporodom pod čudotvorcem Nigelom Pearsonom. Stršljenovi su ovim trijumfom prvi put od kraja kolovoza prošle godine izašli iz zone ispadanja.

Troy Deeney i društvo deset dana prije Božića izgledali su kao da im nema spasa. Porazom 0:2 kod Liverpoola u 17. kolu bili su debelo na zadnjem mjestu Premiershipa, ali onda je pod umjetnikom preživljavanja u ligi i stručnjakom za velike bjegove s dna, koji je taktički i kadrovski presložio momčad, krenula čudesna renesansa Watforda.

Dva dana prije Badnjaka imali su jednu prvenstvenu pobjedu

Momčad koja je do 22. prosinca i 18. kola imala jednu jedinu prvenstvenu pobjedu, tada je ostvarila drugu, 2:0 protiv Manchester Uniteda. Slijedio je bod (1:1) kod senzacije sezone Sheffield Uniteda pa domaće pobjede protiv također davljenika Aston Ville (3:0) i još jedne jake momčadi, Wolvesa (2:1).

Međutim, ovaj sjajni niz nije bio dovoljan da se Watford iskoprca iz zone ispadanja. To mu je konačno uspjelo danas, pobjedom kod Bournemoutha, još jednog kluba koji se bori za opstanak, čime ovo slavlje Watforda dodatno dobiva na vrijednosti.

Četiri pobjede, jedan remi i samo jedan poraz u posljednjih šest utakmica, a i taj jedini od aktualnog prvaka Europe i budućeg prvaka Engleske, zasluga su Nigela Pearsona, koji se specijalizirao za čuda poput ovog.

Izvodio je čuda s preživljavanjima u trećoj, drugoj i prvoj ligi

Prvi trenerski posao bio mu je u trećeligašu Carlisleu. U sudačkoj nadoknadi posljednjeg kola sezone 1998./99. njegov klub ispadao je iz lige, ali onda u 94. minuti golman Jimmy Glass zabija za pobjedu i spas. Ipak, Pearsonu čudesno izboren ostanak u ligi nije pomogao da nakon meča ne dobije otkaz.

Pearson je 2004./05. bio asistent Bryanu Robsonu u West Bromwichu, koji je još na Božić bio prežaljen. Tada je, naime, kao i ove sezone Watford bio na zadnjem mjestu Premier League, a zna se što to znači. Međutim, na kraju sezone WBA je postao prvi klub koji je preživio u Premiershipu a da je Božić slavio na dnu. 

Novo čudo Pearson je izveo u Southamptonu 2007./08. Klub je preuzeo u veljači i na dnu Championshipa. Posljednje kolo dočekao je u zoni ispadanja i u posljednjoj utakmici gubio je 0:1 od Sheffield Uniteda. Preokrenuo je i pobijedio 3:2, čime je u treću ligu izbacio Leicester. Opet je za podvig nagrađen otkazom.

Bajke o Leicesteru ne bi bilo bez spasitelja Pearsona, ali nitko ga se u slavlju nije ni sjetio

Leicestera i njegove bajke ne bi bilo bez Pearsona, ali nitko ga se nije sjetio kada je prije tri godine taj klub senzacionalno postao prvak Engleske. Pearson je preuzeo momčad koja je u sezoni 2014./15. na dnu provela čak 140 dana, ali i potvrdio da je specijalist za ludi i sretni finiš. Pobijedio je sedam od posljednjih devet utakmica, izborio opstanak i dobio otkaz. Sljedeće je sezone Leicester, koji je spasio Pearson, postao prvak. 

Rezultati by SofaScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.