"Sa Sigurdssonom smo prešli na skandinavski način rada. Ja sam prezadovoljan"

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

HRVATSKA rukometna reprezentacija u drugom je tjednu priprema za Olimpijske igre. Radi se naporno, igrači se svaki dan bude u 6:30 i kroz jutro treniraju. Prvi tjedan se bazirao na fizičkoj pripremi, a polako se sve više kreće raditi i na taktici jer u subotu slijedi prva pripremna utakmica. U Varaždinu će izabranici Dagura Sigurdssona igrati protiv Egipta.

Do Olimpijskih igara će Hrvatska još 17. srpnja igrati protiv Francuske, a onda slijedi ono najvažnije. Podsjetimo, Hrvatska se u Parizu nalazi u skupini A sa Španjolskom, Njemačkom, Švedskom, Slovenijom i Japanom. Prve četiri reprezentacije izborit će plasman u četvrtfinale.

Jedna od glavnih uzdanica Hrvatske u Parizu trebao bi biti 21-godišnji vratar Dominik Kuzmanović. Kuzmanović je briljirao na ovogodišnjem Europskom prvenstvu i u kvalifikacijama za Igre, a posebno upečatljivu utakmicu odigrao je na Euru protiv Njemačke, kada je obranio čak 22 udarca.

Kuzmanović je ovog ljeta napravio i transfer iz našičkog Nexea u njemački Gummersbach, klub koji je prošlu sezonu završio na šestom mjestu Bundeslige, a u svojoj povijesti je 12 puta bio prvak države te pet puta prvak Europe. Kuzmanović nam se javio usred priprema te se osvrnuo na svoj transfer, a ujedno i najavio nadolazeće Olimpijske igre.

Novi ste igrač njemačkog prvoligaša Gummersbacha. Vjerujemo da oni nisu bili jedini zainteresirani klub, pa kako ste se odlučili baš za njih?

Od 1. srpnja sam službeno igrač Gummersbacha. Odlučio sam se za taj klub jer sam uvjeren u njihovu viziju, na čelu s trenerom Gudjonom Valurom Sigurdssonom i trenerom golmana Marijom Kelentrićem. Klub je u zadnje dvije godine napravio masivan iskorak, od druge lige su došli do Europe. Imaju ambicije i za više, na tome rade i s pojačanjima koja dovode. Tu su me pridobili tako da se radujem igranju u Gummersbachu i Bundesligi i mislim da možemo postići velike stvari.

Jesu li te ambicije povratak na stare staze slave? Gummersbach je ipak višestruki prvak Njemačke i Europe.

Naravno da jesu. Bio je plan ući u Europsku ligu, a velikim pobjedama protiv Kiela i Flensburga osigurali su šesto mjesto, koje vodi direktno u Europsku ligu. Naravno da se žele boriti za titulu prvaka, ali treba ići korak po korak. Ne želi se odmah iskakati s takvim najavama, to treba zaslužiti. Ali mislim da je ekipa Gummersbacha pokazala da ima vrlo talentiranu momčad predvođenu sjajnim trenerom. Igraju vrlo kvalitetno i to daje nadu da se u bliskoj budućnosti mogu ostvariti svi ciljevi.

I sami ste spomenuli Marija Kelentrića. Koliko je činjenica da ćete uza sebe imati sunarodnjaka pomogla u odluci da izaberete Gummersbach?

I to je bio jedan od velikih razloga zbog kojih sam došao u Gummersbach. Lijepo je imati trenera golmana koji je Hrvat i koji je puno postigao za hrvatski rukomet i hrvatske golmane. Radujem se novim izazovima s njim, uvjeren sam da mogu još nešto naučiti i usavršiti se kao golman.

Prvotni dogovor je bio da u Gummersbach idete u ljeto 2025. godine. Ipak, Nijemci su odlučili platiti odštetu da već ovog ljeta postanete njihov igrač. Je li Vas to iznenadilo?

Da, dogovorili smo se od idućeg ljeta, ali već u prvim pregovorima su rekli da će napraviti sve da to bude od ovog ljeta. Zato mogu reći da sam to očekivao, a bila je stvar hoće li se klubovi moći dogovoriti. Na kraju su se dogovorili i presretan sam.

Trenutačno ste u drugom tjednu priprema za Olimpijske igre. Kako su pripreme dosad tekle?

Nakon deset dana priprema i prve faze koja se bazirala na fizičkoj spremi, mislim da je izbornik vrlo zadovoljan kako radimo. Naravno da uvijek ima prostora za napredak i trebamo tomu težiti, ali možemo biti zadovoljni ritmom kojim to teče.

Očekuje nas i prijateljska utakmica s Egiptom koja će dodatno pokazati na čemu još moramo poraditi u drugoj fazi priprema. Vjerujem da će u tih 60 minuta biti i dobrih i loših stvari, zato i igramo tu utakmicu. Nadam se da ćemo odigrati onako kako smo zamislili i ono što smo trenirali.

Uz trening imate vremena i za zabavu. Tko je pobijedio u turniru u pikadu koji ste održali?

Treniramo uglavnom ujutro, poslije toga imamo dosta vremena za odmor i individualni rad. Naravno da imamo i poneke igrice da ubijemo vrijeme. Turnir u pikadu je završio, pobijedili su Josip Šarac i Ivano Pavlović. Atmosfera se nikad nije dovodila u pitanje, stvarno je odlično, svi smo zajedno i družimo se, vlada pozitivna energija. 

Nedavno ste imali operaciju trbušnog zida. Je li sad sve u redu?

Imao sam operaciju 20. svibnja, nakon toga sam se oporavljao neka dva tjedna. Već nakon tjedan dana sam krenuo u lagane vježbe, zatim i u trčkaranje. Zaliječio sam to i sve je dobro, kao da nisam imao operaciju.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Iako ste i ranije bili u reprezentaciji, ove godine ste se kroz Euro i kvalifikacije za Olimpijske igre prometnuli u hrvatski broj 1. Koliku odgovornost osjećate?

Da, ove godine sam na reprezentativnom nivou odigrao neke vrlo dobre utakmice, no ne bi bilo zahvalno govoriti o tome jesam li broj 1. U Mandiću, Iviću i Meštriću imamo još kvalitetnih vratara i o tome ne bih govorio, svi mi možemo pridonijeti reprezentaciji. U zadnje vrijeme je to jako dobro išlo, tko god da je branio.

Vrlo sam sretan i zadovoljan što je sve tako ispalo, ali sigurno je da to donosi i dozu odgovornosti. Treba što dulje pokušati držati taj nivo i pomoći reprezentaciji u svakom trenutku kad me treba. Uz dobre golmane, kao što ih imamo, možemo ostvariti dobar rezultat.

Dosad Vam je najupečatljivija utakmica za reprezentaciju bila ona s 22 obrane protiv Njemačke na Euru. Kako se uopće dogodi da jedan vratar uspije skupiti tako ogroman, pa i sulud broj obrana?

Ne viđa se toliko često da golman ima tako velik broj obrana, ali to tako ide kad te krene. Uvuče se malo strah u igrače, krenu se premišljati, a čim se krenu premišljati, to je odmah plus za vratara. Nekad ti pomogne dobra obrana, nekad dobro pročitaš protivnika, nekad te lopta i slučajno pogodi kad sve krene kako spada.

Nadam se da će biti još puno takvih utakmica, no za to moram puno raditi i puno se namučiti, a treba ti pomoć i ostatka ekipe, kao što je i bila dosad. I dalje mi je san imati što više takvih utakmica da pomognem svom timu, svojoj državi i da razveseljavam navijače. 

U Hrvatskoj su vratari često bili dežurni krivci za neuspjehe. S obzirom na to da ste u reprezentaciju ulazili vrlo mladi, je li Vam to predstavljalo nekakav uteg i stvaralo nervozu?

Možda u samim počecima, tijekom prvih par utakmica. U svemu tome mi je pomogao tadašnji trener golmana Ninoslav Pavelić, koji me trenirao i u Nexeu. Kroz razgovor i treninge smo znali na što smo se spremali i na kojem nivou možemo biti tako da smo vrlo brzo zaboravili sve negativne misli i bavili se svojim poslom.

S Matejem Mandićem ste tandem još iz mlađih kategorija reprezentacije. Koliko je važno imati takvu kemiju između dva vratara?

Za mene je to vrlo važno. I u klubu sam imao uza sebe dva ponajprije vrhunska čovjeka, a onda i vrhunska vratara. Imati dobru komunikaciju je jako važno. Kad si na golu i kad te ne ide, ta podrška od suigrača i od kolege drugog golmana ti puno znači i nekad te zna izvući. Dok god igram, želim imati dobre odnose s kolegama vratarima i mislim da je to jedini pravi put.

Izbornik Dagur Sigurdsson je sad s vama već malo dulje vrijeme. Kako je raditi s njim?

Ja sam prezadovoljan, sviđa mi se ta filozofija rukometa i sve što radimo. Mislim da i mi vratari imamo puno povjerenje izbornika. Napokon smo sada imali malo više vremena da se detaljnije pozabavimo njegovom taktikom pa ćemo vidjeti kako će to ispasti. Dugoročno bi to trebalo biti dobro, ali uz izbornika je odgovornost i na igračima. Nadam se da ćemo svi biti zdravi i u svom najboljem izdanju.

Koliko se rad sa Sigurdssonom, trenerom s Islanda koji je godinama bio u Njemačkoj, razlikuje od rada s trenerima s ovog prostora?

Naravno da ima razlike, ali svaki trener ima svoju filozofiju. Ima tu više stilova, razlikuju se balkanski, španjolski, skandinavski... Mi smo sad prešli na jedan takav skandinavski način. Što se tiče samih priprema, meni odgovara tempo kojim radimo i način treniranja. Svi igrači su to brzo prihvatili i mislim da nam svima odgovara.

Za kraj, što možemo očekivati od Hrvatske na Olimpijskim igrama?

Ne volim nikada prognozirati jer to uvijek loše završi. Najbitnije je da smo zdravi i da na Olimpijskim igrama, ali i u drugoj fazi priprema te u prijateljskim utakmicama odrađujemo sve po planu izbornika.

Moramo napraviti sve da kasnije ne žalimo ni za čim. Ako sve to uspijemo, mislim da možemo ući puni sigurnosti u prvu utakmicu. Jako je važno da krenemo kako spada, iako se sve to može promijeniti iz utakmice u utakmicu, ali moja glavna želja je da ostanemo prava ekipa i da pokažemo svoje pravo lice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.