Presedan u Španjolskoj. Navijači zbog rasističkog vrijeđanja Viniciusa idu u zatvor

Foto: EPA

ŠPANJOLSKA je prvi put u povijesti osudila ljude na zatvorsku kaznu zbog rasističkog ponašanja na nogometnim terenima. Riječ je o trojici navijača Valencije koji su u svibnju 2023. godine imali rasistički ispad prema Viniciusu Junioru, brazilskom napadaču Reala.

Osuđeni su na osam mjeseci zatvora, a uz to im je dvije godine zabranjen dolazak na nogometne stadione bilo gdje u Španjolskoj te će morati snositi sve sudske troškove. Vinicius je sam identificirao jednog od počinitelja, dok su druga dva uhvaćena nakon pregleda snimki sa stadiona. Vikali su mu da je majmun i imitirali su spomenutu životinju. Originalna kazna trebala je biti i veća, ali im je ona umanjena za trećinu nakon što su uputili formalno pismo isprike Realu i Viniciusu.

Potpora Viniciusu

"Ova presuda je odlična vijest za borbu protiv rasizma u Španjolskoj jer popravlja štetu koju je pretrpio Vinicius Jr. i šalje jasnu poruku ljudima koji idu na nogometni stadion vrijeđati da će ih La Liga identificirati, prijaviti i pretrpjet će kaznene posljedice za svoje ponašanje", rekao je predsjednik La Lige Javier Tebas.

La Liga je u posljednje dvije sezone španjolskim tužiteljima prijavila šesnaest incidenata rasističkog zlostavljanja Viniciusa. U ožujku se Vinicius rasplakao na konferenciji za novinare i rekao da se bori da ostane motiviran i uživa u igranju nogometa zbog stalnog zlostavljanja, pozivajući španjolske vlasti da poduzmu mjere.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.