Povjerenik NBA lige: Irving nije antisemit

Foto: EPA-EFE

POVJERENIK NBA lige Adam Silver sastao se u svom uredu u New Yorku sa zvijezdom Brooklyn Netsa Kyriejem Irvingom kako bi s njim razgovarao o skandalu koji je prije dva tjedna izazvao promovirajući na društvenim mrežama knjigu i film u kojima se iznose antisemitistički stavovi. "Vodili smo otvoren i iskren razgovor", izjavio je Silver za The New York Times.

"Poznajem ga već cijelo desetljeće i nikad od njega nisam čuo nijednu antisemitističku riječ ili, iskreno, bilo kakav izraz mržnje prema bilo kojoj skupini", rekao je Silver, koji pripada židovskoj zajednici, te je dodao: "Je li on antisemit ili ne nije relevantno u odnosu na štetu koju je izazvao objavljujući taj sadržaj."

"Trebali smo ga ranije kazniti"

Čelnik NBA-a je priznao da je cijela ta epizoda izazvala "ogromnu štetu" Irvingu, Netsima i ligi. Iako je klub kaznio Irvinga suspenzijom u trajanju od najmanje pet utakmica, NBA liga i Brooklyn Netsi bili su izloženi kritici zato što nisu prije reagirali, nakon što se Irving odbio izravno i javno ispričati za svoju objavu. Kazna je obznanjena tek tjedan dana od objave spornog sadržaja.

"Čini mi se da je kazna bila primjerena. Gledajući unatrag, možda smo trebali to učiniti prije. Prihvaćam tu kritiku", izjavio je Silver te dodao da će Netsi u dogovoru s ligom odlučiti o tome kad je pravi trenutak za povratak Irvinga u momčad. Kazna od pet utakmica Irvingu istječe nakon subotnjeg gostovanja Netsa kod Los Angeles Clippersa, a Brooklyn će dan poslije igrati i protiv Lakersa.

Netsi su javno obznanili uvjete za Irvingov povratak u momčad, koji uključuju javnu ispriku, razgovor s vlasnikom kluba Tsaijem i doniranje 500.000 dolara za borbu protiv antisemitizma i govora mržnje. Na te uvjete su reagirali pojedini igrači iz NBA lige, a jedan od kritičara bio je i LeBron James, koji je podržao Irvinga, s kojim je dijelio svlačionicu u Clevelandu.

James je u svom obraćanju putem Twittera zaključio da bi Irvingu trebalo dopustiti da se vrati na teren, s obzirom na to da je već poslao javnu ispriku putem društvenih mreža. Silver je odbio komentirati Jamesovu objavu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.