Esport

Počinje najbogatiji esport turnir na svijetu

Foto: Valve/Flickr

DAVNE 2011. godine Valve je zauvijek promijenio esport. Prvi milijunski esport turnir The International služio je kao globalna prezentacija Dote 2. Kada je Valve službeno najavio nagradni fond od 1,6 milijuna dolara igrači nisu mogli vjerovati. Mislili su da se radi o nekakvoj šali. U srijedu 15. kolovoza počet će osmi The International, najveći Dota 2 turnir na svijetu, s nagradnim fondom većim od 24 milijuna dolara. Ukratko, najbogatije esport natjecanje na svijetu.

>PUT DO VRHA Kako je Team Liquid osvojio The International i 10,8 milijuna dolara

>Pogledajte što su igrači proživljavali u najvećem esport finalu u povijesti

The International je jedan od najvažnijih događaja u svijetu esporta općenito. Ne radi se samo o milijunskom nagradnom fondu zahvaljujući kojem pobjednici preko noći doslovno postaju milijunaši, nego i o događaju koji postavlja trendove i kada govorimo o organizaciji, produkciji i novitetima. 18 najboljih timova na svijetu krvavo je radilo kako bi došli na najveću pozornicu i za to će biti nagrađeni s minimalno 60 tisuća dolara. Osam najboljih timova u Dota Pro Circuitu izravno se plasiralo na natjecanje, dok je preostalih 11 to učinilo kroz vrlo zahtjevne regionalne kvalifikacije. Međutim, ono najbolje tek slijedi. Prilika za osvojiti 10 milijuna dolara, koliko iznosi novčana nagrada za prvo mjesto. Kakva je konkurencija na Internationalu potvrđuje i činjenica kako ga niti jedna organizacija, niti jedan igrač, nisu uspjeli osvojiti dvaput. Možda će se upravo to dogoditi na osmom izdanju ovog velikog natjecanja. 

Foto: Valve/Flickr

The International je najzaslužniji da se prema zaradama u esportu među prvih 100 igrača na svijetu nalazi najviša igrača Dote 2. Zaslužan je i za nevjerojatnu promociju esporta u mainstream medijima koji posljednjih sedam godina redovito pišu o najbogatijem esport turniru na svijetu s nagradnim fondom kojeg se ne bi posramila i neka velika sportska natjecanja. Zaslužan je i da je Dota 2 od svog izlaska jedan od najpopularnijih esport naslova na svijetu. Pravi, punokrvni esport, bez survival moda, bez moda za jednog igrača. Zaslužan je i za promicanje crowdfundinga u esportu pomoću kojeg svi igrači mogu pomoći u povećanju nagradnog fonda kupujući razna digitalna dobra u igri. Posljednjih nekoliko godina sličan model koristi i Riot Games za League of Legends, ali niti približno s jednakim rezultatima. I najvažnije od svega, The International je zaslužan za neke od najvećih esport priča općenito i redovite, svake godine, ispriča još nekoliko novih, zato ga i volimo.

Ove godine organizatori su odlučili promijeniti iskušanu lokaciju KeyArenu u Seattleu pa će se osmi The International prvi put održati u Rogers Areni u Vancouveru u Kanadi. 18 timova podijeljeno je u dvije grupe, a njih 16 proći će dalje nakon tri dana razigravanja. Prvi mečevi grupne faze počinju u srijedu 15. kolovoza u 18 sati, kada će natjecanje otvoriti prošlogodišnji osvajači Team Liquid i Fnatic. Nakon grupne faze slijedi razigravanje u sustavu dvostruke eliminacije, a pobjednika ćemo doznati u velikom finalu koje će se održati 25. kolovoza s početkom u 23 sata. U trenutku pisanja članka novčana nagrada za prvo mjesto iznosi tek nešto manje od 10,7 milijuna dolara, za drugo mjesto 3,9 milijuna dolara, treće nešto više od 2,5 milijuna, dok će osvajači četvrtog mjesta kući ponijeti 1,6 milijuna.

Foto: Valve/Flickr

Prvi favorit za osvajanje osmog The Internationala je ekipa Virtus.pro, koja je u Dota Pro Circuitu osvojila četiri major turnira i jedan minor te tome dodala drugo mjesto na najvećem turniru sezone. Uz njih tu su i prošlogodišnji osvajači Team Liquid, koji čitavu sezonu igraju odličnu, a na posljednjem velikom turniru China Dota2 Supermajoru osvojili su prvo mjesto porazivši u finalu upravo Virtus.pro. Kao i svake godine i Kinezi imaju svoje konje za trku, ali puno toga će ovisiti o tome u kojem će se smjeru meta razvijati za vrijeme turnira. Naime, kada se igraju ovako veliki turniri timovi se moraju prilagođavati u hodu što rezultira nešto drugačijim strategijama. Svim ljubiteljima Dote 2 i esporta tako sutra počinje još jedan festival, koji će bez sumnje biti barem jednako nezaboravan kao i oni prije njega. 

Foto: Valve/Flickr

Osmi The International prvi je koji nije uspio nadmašiti nagradni fond onog prethodnog, tako je za pola milijuna dolara lakši nego prošlogodišnji. Podatak je to koji ukazuje kako su Dota 2 i The International vjerojatno već proživjeli svoj vrhunac. Konkurencija u esportu nikada nije bila veća zahvaljujući battle royale igrama koje imaju ogromne baze igrača i ulažu nevjerojatan novac u razvoj esport sustava. Epic Games je tako za jednu sezonu Fortnitea osigurao nagradni fond od 100 milijuna dolara koji će biti podijeljen po manjim turnirima različitih formata. Valve je već najavio određene promjene u Dota Pro Circuitu za iduću sezonu i radi odličan posao kada govorimo o održavanju i balansiranju igre. Dota 2 je ogroman dio čitavog esporta i sigurno neće nestati, a jača konkurencija mogla bi natjerati Valve na neke radikalnije poteze. No, to su priče za neki drugi put, idućih dana ćemo opušteno uživati u i dalje jednom od najvažnijih događanja u esportu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.