Jürgen Klopp

Počinje era Klopp

Foto: Getty Images / guliver image

LIVERPOOL je osvojio Ligu prvaka, a Jürgen Klopp napokon je prekinuo seriju svojih poraza u finalima.

Međutim, prava pobjeda utkana u Kloppovom pristupu tom uspjehu, za njemački Deutsche Welle piše Jonathan Harding. Vođenje Liverpoola do naslova u Ligi prvaka 2019. godine nesumnjivo je najveće dostignuće u trenerskoj karijeri Jürgena Kloppa, no postoji i još nešto po čemu je jedinstven u trenerskom svijetu.

Klopp zna kad treba napraviti taktički zamjenu ili što treba reći igraču da bi postao bolji, ali njegova je najveća snaga sposobnost da gradi odnose. Njemu je stalo do ljudi. Ovaj 51-godišnjak očito vjeruje da iz svojih igrača može izvući najbolje samo ako shvati tko su oni kao osobe, uključujući njihove mentalne i socijalne čimbenike. U toj nekontroliranoj igri, na kraju su pobijedili snaga karaktera i odnosi.

Divock Origini, igrač čija budućnost u Liverpoolu nije baš bila previše izgledna nakon što se vratio s razočaravajuće posudbe u Wolfsburgu u Bundesligi, postao je Liverpoolov iznenađujući heroj. Klopp nikad nije odustao od njega.

Kako bi izvukao ono najbolje iz Liverpoola, Klopp je također morao razumjeti navijače i zajednicu u kojoj klub živi. Slušajući publiku na Anfieldu u drugoj polufinalnoj utakmici protiv Barcelone, bilo je jasno da se Kloppov holistički pristup raširio i izvan momčadi na treningu. Želio je upoznati zajednicu u kojoj klub funkcionira. Danas era Jürgena Kloppa tek počinje.

Lik koji voli nogomet 

Nakon pobjede u Madridu, Virgil van Dijk za Kloppa je rekao da je „fantastičan trener i fantastično ljudsko biće“. Njegovi igrači znače Kloppu više nego što je uobičajeno, ali isto vrijedi i za njega kad su u pitanju njegovi igrači. Ti su odnosi otvorili prostor za nešto više. Oni su omogućili ovaj uspjeh.

I čovjek sa suprotne strane po tome je vrlo sličan. Mauricio Pochettino vjeruje da je vođa s ljudskim licem onaj koji je uspješan. Njegova emocija nakon što je Tottenham čudesno pobijedio u polufinalu protiv Ajaxa bila je važan trenutak. To je bilo stvarno. To je bilo ljudski. Kao i reakcija nakon Messijevog slobodnjaka, kada se veselio pogotku poput djeteta i nakon teškog poraza srdačno izljubio sve igrače Barcelone.

Klopp je čovjek koji je visoko podigao trofej, ali njegova pobjeda seže dalje od brojeva u stupcu s rezultatima. To je bilo prepoznavanje ljudskih vrijednosti koje često nedostaju u nogometu, važnosti ljudi u zajednici i vrijednosti emocija. Bio je to trenutak u kojem smo prepoznali da su oni na prvom mjestu ljudi, a tek onda igrači.

>>> Klopp: Inače sam polupijan, sada pijem samo vodu 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.